Weber assortiment is ontzettend divers en uitgebreid. Het maken van de juiste keuze kan dan ook best lastig zijn. Door de verschillende soorten barbecue’s toe te lichten en de voor- en nadelen te benoemen kunnen we je misschien helpen bij het maken van deze keuze. Weber heeft een barbecue voor vrijwel elk budget: voel je ook vrij om eens langs te komen in de winkel voor verder advies.

Het allerbelangrijkste bij het kiezen van de barbecue is de belevenis en de verwachtingen die je bij het apparaat hebt. Smaakverschil is er vrijwel niet – tenzij je rookhout gebruikt – dus het gaat vooral om de sfeer die je wilt creeëren.

Houtskoolbarbecue

Voor sommigen een heerlijke ervaring, voor anderen een nachtmerrie: het ontsteken en voorbereiden van houtskool of briketten. Een houtskoolbarbecue is geschikt voor iemand die graag geniet van het barbecueën zelf. Het wachten tot de barbecue op temperatuur is, het spelen met de verdeling van de kolen en het laten uitgloeien van de laatste kooltjes hoort hierbij. Daarnaast is de onmiskenbare geur van brandend houtskool of brandende briketten, de rook en het knisperende geluid in de tuin voor velen de enige manier om écht te grillen.

De kleinere modellen die geschikt zijn op de camping zijn de Smokey Joe, Smokey Joe Premium (in verschillende kleuren verkrijgbaar) en de Go-Anywhere Houtskool. Deze betaalbare modellen geven je meer dan genoeg werkruimte om voor een klein gezelschap eenvoudige gerechten te bereiden. Daarnaast zijn deze zeer eenvoudig te vervoeren en op te bergen.

De staande modellen van Weber beginnen met de Original Kettle 47cm. Deze klassieke uitvoering is zeer vergelijkbaar met het originele kettle ontwerp van Weber. De Compact Kettle en Bar-B-kettle zijn vergelijkbaar met dit model en tevens in verschillende maten verkrijgbaar. Het echte werk begint eigenlijk bij de Master Touch serie. De Master Touch Premium is aan te bevelen voor iemand die een veelzijdige barbecue voor een vriendelijke prijs zoekt.

De beste houtskoolbarbecue van Weber is de Summit Kamado. Deze is verkrijgbaar in uitvoering E6 (zonder werktafel) en S6 (werktafel en gasontsteking). Deze barbecue biedt de meeste mogelijkheden, beste isolatie, het grootste werkoppervlak en de duurzaamste materialen.

Voordelen

  • Veelzijdige barbecue’s met veel mogelijkheden
  • Te gebruiken met houtskool en/of briketten
  • Eenvoudig spelen met directe en indirecte hitte door het creëren van zones
  • In combinatie met een brikettenstarter te gebruiken binnen 20 minuten
  • Compatibel met het GBS-systeem (vanaf 57cm)
  • Eenvoudig te gebruiken met rookhout

Nadelen

  • Langere voorbereidingstijd
  • Meer rookvorming t.o.v. bijvoorbeeld een gasbarbecue
  • Meer werken om je temperatuur te beheersen
  • Veelal niet toegestaan op campings en/of balkons

Gasbarbecue

Gasbarbecue’s zijn vrijwel altijd indrukwekkende, grote buitenkeukens en dus echte krachtpatsers. Vaak hebben deze barbecue’s een groot aantal branders, opbergruimtes, werktafels, en accessoires zoals zijbranders en sear stations.

Mensen kiezen vaak voor een gasbarbecue vanwege het gemak dat het met zich meebrengt. Sluit een gasfles aan, steek de barbecue aan en voor je het weet is de barbecue op een temperatuur die hij gemakkelijk zal aanhouden. Het is uiteraard afhankelijk van het formaat gasfles en de buitentemperatuur hoe lang je kan grillen op één tank, maar het is in ieder geval eenvoudiger om de barbecue op temperatuur te houden en te verhitten t.o.v. een houtskoolbarbecue. Bovendien is het eenvoudiger om zones te creeëren op de barbecue: steek simpelweg de branders aan die je nodig hebt. Het nadeel aan gasbarbecue’s is echter dat deze bestaan uit veel onderdelen, en de kans dus groot is dat je op den duur wat onderdelen moet gaan vervangen. Wij helpen je hier uiteraard mee, maar dit kan nogal een zoektocht worden voor de wat exotischere onderdelen. Mail ons dan ook altijd bij vragen over je gasbarbecue (info@weberstore.nl)

In tegenstelling tot de verwachting is de smaak van een gasbarbecue niet slechter dan dat van bijvoorbeeld een houtskoolbarbecue. Door de flavorizer bars verdampt het meeste vet namelijk en circuleert dit door de barbecue, waardoor het vlees alsnog die lekkere smaak meekrijgt. Het is zelfs mogelijk om rookhout te gebruiken op een gasbarbecue door gebruik te maken van een smokerbox.

De kleinste gasbarbecue van Weber is de Go-Anywhere Gas. Deze is eenvoudig te vervoeren en dus ideaal voor een camping. Heb je iets meer ruimte nodig? Kies dan een barbecue uit de Q-serie. Deze barbecue’s zijn erg populair voor een balkon, vakantiebarbecue of een barbecue voor een kleiner gezin. Heb je meer oppervlak nodig, maar wil je niet inleveren op kwaliteit en mobiliteit? Dan is de nieuwste Weber Traveler wat voor jou. Ga je voor de kleinere buitenkeukens? Kijk dan eens naar de Spirit en de Spirit II serie, en kijk welke het beste bij jouw wensen past. Zijn deze te klein voor je, en ben je écht van plan je barbecue elke dag volop te gaan benutten? Als je van je hobby echt werk wil gaan maken, overweeg dan een barbecue uit de Genesis II serie. Voor de liefhebbers, de fijnproevers, de chefs en grillmasters is de Summit serie gemaakt. Dit zijn de beste en meest complete gasbarbecue’s van Weber.

Voordelen

  • Groot grilloppervlak
  • Veel beschikbare accessoires
  • Grotere buitenkeukenmodellen zijn compatibel met het GBS-systeem
  • Eenvoudig aan te steken en snel te gebruiken
  • Zeer eenvoudig zones creëren
  • Te gebruiken met rookhout
  • Eenvoudig vet- en vleessappen opruimen dankzij de vet opvangbak

Nadelen

  • Gasslang wordt op den duur poreus, iedere vijf jaar vervangen
  • Meer onderdelen dus meer schoonmaak werkzaamheden
  • Meer onderdelen dus meer onderhoud

Elektrische barbecue

Weber heeft de elektrische barbecue bestempeld als de toekomst van het barbecueën. Dit komt niet alleen door de kracht en eenvoud die Weber’s elektrische modellen beloven, deze modellen zijn altijd toegestaan op campings en balkonnen en passen bovendien in elke tuin.

Aansteken, verhitten, schoonbranden… het is allemaal zeer eenvoudig met de kracht van deze barbecue’s. Houd er rekening mee dat elektrische barbecue’s in hitte fluctueren: ze zullen minder snel een constante temperatuur behouden en sneller schommelen tussen de gewenste temperatuur. Dit maakt voor de bereiding van gerechten niet zoveel uit, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Qua smaak t.o.v. van bijvoorbeeld houtskoolbarbecue’s is overigens geen verschil te proeven; de grill geeft je hoe dan ook een heerlijk eindresultaat. Bovendien is het gewoon mogelijk om een smokerbox op de grill te plaatsen.

Weber heeft tot op heden twee verschillende series elektrische barbecue’s op de markt gezet. De kleinere modellen zijn die van de Q-serie. Deze zijn compact, eenvoudig te vervoeren en snel in gebruik. Deze hebben echter geen thermometer. De uitgebreidere elektrische modellen zijn die van de Pulse serie. Deze barbecue’s zijn dubbelwandig geïsoleerd en hebben een ingebouwde slimme thermometer. Met dit apparaat kan je de kerntemperaturen in de gaten houden via je smartphone.

Voordelen

  • Toegestaan op het balkon
  • Zeer eenvoudig in gebruik en onderhoud
  • Duurzame materialen
  • Geschikt voor beginners en gevorderden
  • Ingebouwde slimme thermometer (Pulse serie)
  • Altijd perfecte garing met de gratis iGrill app (Pulse serie)

Nadelen

  • Vereiste wattage vereist (1800W-2200W)
  • Kleiner roosteroppervlak
  • Moeilijker om zones te creeëren (maar niet onmogelijk)

 

Pelletbarbecue

Weber is sinds kort op de markt gekomen met haar eigen houtgestookte pelletbarbecue. De Weber Smokefire is een spraakmakende barbecue met een ongekende smaak. Deze barbecue’s werken op pellets: samengeperste blends van houtsoorten die verschillende karakters hebben en eindresultaten zullen geven. De toevoer van deze pellets regelt de Smokefire helemaal zelf. De barbecue’s zijn verder uitgerust met een ingebouwde computer (vergelijkbaar met de Weber Connect) die in verbinding staat met je smartphone. Op deze manier kan je de barbecue aanzetten, reguleren en precies de juiste kerntemperatuur voor je gerechten behalen. Daarnaast heeft de barbecue zelfs de optie om de hoeveelheid rook aan te passen. Afsluiten van de barbecue is eenvoudig: deze heeft een eigen uitschakelmodus die de barbecue veilig afkoelt en afsluit.

Het temperatuursbereik van de Weber Smokefire is ontzettend ruim. Zo kan het apparaat eenvoudig low-and-slow grillen rond de 90 graden, maar kan deze ook een toptemperatuur van 315 graden bereiken voor het dichtschroeien van vlees. Daarnaast kan de barbecue gebruikt worden met alle accessoires van het GBS-systeem.

De Weber Smokefire doet zijn naam eer aan: hij produceert namelijk hoe dan ook een behoorlijke hoeveelheid rook. Houd hier rekening mee in je overweging, en plaats de barbecue niet in een te kleine tuin of in de buurt van de buren.

Meer weten over de Smokefire? We hebben een speciale pagina voor je samengesteld waar je alles over deze barbecue kunt lezen.

 

Voordelen

  • Ongeëvenaarde smaak
  • Bijna volledig geautomatiseerd
  • Ideaal voor low-en-slow barbecueën
  • Compatibel met het GBS-systeem
  • Zeer breed toepasbaar
  • Veel accessoires beschikbaar
  • Eenvoudig schoon te maken

Nadelen

  • Rookvorming kan soms voor klachten zorgen
  • Brandstof is enkel en alleen pellets, geen kachelpellets
  • Minder geschikt voor desserts

 

Smoker

Voor degenen die houden van het roken van gerechten en low-and-slow barbecueën is de Weber Smokey Mountain een perfecte keuze. Deze barbecue’s zijn ontworpen om lange periodes op een lage temperatuur te gebruiken en geven je de vrijheid om te roken wat je maar wilt.

Door de bijgeleverde waterpan is het mogelijk om je gerechten langzaam te garen zonder dat deze droog worden. Daarnaast geeft de ruime onderkant van de barbecue ruimte voor veel brandstof zoals briketten en rookhout. Op deze manier weet je dat je genoeg brandstof in de barbecue kan plaatsen voor je sessie. De smokers van Weber hebben ook een openslaande deur die gebruikt kan worden om brandstof toe te voegen. Zo hoef je de barbecue niet de demonteren mocht je te weinig brandstof te hebben toegevoegd.

De Smokers van Weber zijn eenvoudig te reguleren met de luchtventielen boven- en onderop. Zo weet je dat de barbecue goed doorlucht wordt en je een constantere temperatuur kan behouden.

De Weber Smokey Mountain is verkrijgbaar in de uitvoeringen 37cm, 47cm en 57cm.

Voordelen

  • Ideaal voor low-and-slow barbecueën en roken
  • Perfecte bereiding van bijvoorbeeld braadstukken, pulled pork, ribs, vis, worsten etc.
  • Duurzame materialen
  • Verschillende accessoires verkrijgbaar
  • Ongekend lekkere rooksmaken

Nadelen

  • Niet de gebruiken voor normale (grill) barbecuesessies
  • Schoonmaken is minder eenvoudig
  • Minder goed geschikt voor beginners