Direct vs. Indirect

Onze Weber briketten zijn zeer divers in gebruik, en dat laten we graag zien! Door houtskool of briketten op een bepaalde manier neer te leggen kan je spelen met de garing en het eindresultaat van je gerecht. Ook is het van belang dat je altijd ruimte voor jezelf maakt om direct en indirect je eten te bereiden. We hebben onze favorieten even op een rijtje gezet:

Twee zones

Door je briketten te concentreren op slechts één helft van de barbecue krijg je een goede basis voor de meeste gerechten. Je combineert hiermee namelijk directe hitte (waarbij je je gerecht dus direct boven de kolen op het rooster gaart), en indirecte hitte (waarbij je je gerecht aan de lege kant van de barbecue op het rooster legt). Directe hitte kan je het beste gebruiken voor kleinere stukken vlees en etenswaren die snel gaar zijn: denk aan hamburgers, steak, karbonades, stukken kip zonder botjes erin, vis- en schaaldieren, en gesneden groenten. Directe hitte schroeit namelijk het oppervlak van deze voedingsmiddelen dicht, waardoor je een volledige garing krijgt met meer smaak en een betere textuur. Indirecte hitte is beter voor grotere gerechten die wat meer tijd nodig hebben, zoals een hele kip of spareribs. Die indirecte garing is namelijk veel gelijkmatiger en minder acuut.

Drie zones

Je kan ook drie verschillende zones maken en jezelf nog meer flexibiliteit bieden. Je kan dit nabootsen door aan één kant van je barbecue een laag briketten te plaatsen met een dikte van ongeveer drie kooltjes. Maak vervolgens een soort neerwaartse heuvel door het aantal briketten af te bouwen. Je plaats helemaal geen kolen aan de andere kant. Je moet wel even 10 tot 20 minuten wachten tot de kolen goed opgebrand zijn, maar het resultaat is een barbecue met directe, medium-directe en indirecte hitte.

Drie verdeelde zones

Voor het roosteren van varkens- en ossenhaas is deze verdeling ideaal. De verdeling van de kolen aan beide kanten van de barbecue zorgen namelijk voor een gelijke hitte aan beide kanten van het vlees. Je kan hier nog extra in variëren door één van de twee hopen hoger te maken.

Gelijkmatig indirect

Plaats een aluminium opvangbakje in het midden van je barbecue en vul deze vervolgens voor de helft met bijvoorbeeld water, wijn, of zelfs cola. Je vangt hiermee niet alleen overtollig vet op zodat je barbecue langer schoon blijft, het zorgt er tevens voor dat je barbecue langer op temperatuur blijft zonder nieuwe briketten toe te voegen. De speciale bakjes zorgen ervoor dat je briketten dichter op elkaar liggen en dus langzamer opbranden.

Ring of fire

Wanneer je behoefte hebt aan een groter oppervlak om direct je kleinere gerechten te garen terwijl een groter gerecht al op de barbecue ligt, dan is de Ring of Fire ideaal. Dit is bijvoorbeeld handig als je een hele kip en gesneden groenten tegelijk wil bereiden. Houd er hierbij rekening mee dat de cirkel die je vormt een gelijke dikte heeft.

Bullseye

Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van de Ring of Fire. Met al je briketten gecentreerd in het midden krijg je een kleine cirkel van directe hitte, waar dus een groter gebied van indirecte hitte omheen zit. Deze verdeling is ideaal voor slow-cooking, of het opwarmen van gerechten.