Wie is er niet gek op een super lekkere hamburger van de barbecue? Ik denk dat iedereen kan genieten van iets lekkers zoals één van deze burgers. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om juist alleen rundergehakt te gebruiken of zelf gehakt draaien met diverse soorten rundvlees. De verhouding vlees en vet is hierbij belangrijk of je juist een ei toevoegt om het vlees bij elkaar te houden of juist niet.
Wij hebben de burgers bereid op de Weber Genisis II gezien er genoeg plek op is om alle burgers tegelijk te bereiden plug de diverse toppings voor op de burger. Om de burgers te persen kun je ervoor kiezen om dit zelf met de hand te doen of om juist te kiezen voor een handige burgerpers. Gebruik voor de toppings een bakplaat of de deksel van de dutch oven. Dit is namelijk het handige aan de dutch oven van Weber. De deksel kun je namelijk ook gebruiken als bakplaat.
Dit recept is één van de vier hamburgerrecepten. De overige recepten vind je hieronder:
Ingrediënten:
- Ingrediënten Patty
- 600 gram half om half gehakt
- 1 ei
- paneermeel
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 volle theelepel paprikapoeder
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel Sambal Badjak
- Ingrediënten Whisky Burger
- 4 burger broodjes
- 4 burger patty's
- oude kaas
- sla
-
olijfolie
- 200 gram witte uien
- 30 gram boter
- 40 gram witte basterdsuiker
- 75 ml whisky
- 250 gram mayonaise
- 50 ml sweet chilisaus
- 20 ml sriracha saus
Overige benodigdheden:
- Duth Oven Duo
- Spatel
- Hamburgerpers
Keuken
30 minuten
BBQ
20 minuten
Aantal
4 personen
Kerntemperatuur
70°C
Grillmethode
Direct
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Patty maken
- Meng het gehakt met de kruiden en voeg een ei toe met paneermeel. Of je een ei moet toevoegen is afhankelijk van het soort gehakt wat je gebruikt. Persoonlijk vind ik het altijd wel lekker om er een ei aan toe te voegen.
- Kneed het gehakt tot de kruiden goed zijn verdeeld door het gehakt en voeg net zoveel paneermeel toe tot het gehakt niet meer te nat aanvoelt.
- Verdeel het gehakt tot vier gelijke bollen en maak ze plat om er burgers van te maken of gebruik een burgerpers.
- Leg de burger patties op een bord en dek af met vershoudfolie en leg terug in de koeling tot gebruik.
- Whisky burger maken
- Pel de uien en snij in ringen.
- Meng voor de chilimayonaise de mayonaise met de sweet chilisaus en de sriracha saus door elkaar.
- Snijd de tomaat in plakken.
Op de barbecue
- Maak ten eerste je barbecue aan door de branders boven het GBS systeem aan te maken op de hoogste stand. Als je vier branders hebt kun je tegelijk de uien bakken.
- Plaats de deksel van de dutch oven boven de andere brander en zorg ervoor dat de deksel goed heet is en draai deze daarna lager.
- Smelt een klont boter op de bakplaat en voeg de uien toe met de suiker en de whiskey en bak de uien langzaam in 20 minuten. Wanneer je ziet dat de uien beginnen te verkleuren kun je de ontbijtspek erbij leggen om krokant te bakken.
- Wacht tot het grillrooster goed heet is en bak de burgers aan beide zijden tot ze mooi verkleurd zijn.
- Verplaats de burgers eventueel naar het indirecte deel om verder te garen tot een kerntemperatuur van 70 graden.
- Grill in de tussentijd het broodje door deze eerst in te strijken met olijfolie.
- Bouw ten slotte de burger door te starten met een laag chilimayonaise, sla, oude kaas, burger patty, tomaat, gesmoorde uien, bacon en maak af met de bovenzijde van het broodje.
Tips van de Grillmaster
- Als je bacon bakt in een bakplaat is het handig om een klein scheutje water toe te voegen aan het begin
Aanbevolen accessoires
Ook leuk voor andere recepten
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters