Wie is er niet gek op een super lekkere hamburger van de barbecue? Ik denk dat iedereen kan genieten van iets lekkers zoals één van deze burgers. In dit recept zijn er vier verschillende burgers gemaakt maar de burger patty is hetzelfde. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om juist alleen rundergehakt te gebruiken of zelf gehakt draaien met diverse soorten rundvlees. De verhouding vlees en vet is hierbij belangrijk of je juist een ei toevoegt om het vlees bij elkaar te houden of juist niet.

Wij hebben de burgers bereid op de Weber Genisis II gezien er genoeg plek op is om alle burgers tegelijk te bereiden plug de diverse toppings voor op de burger. Om de burgers te persen kun je ervoor kiezen om dit zelf met de hand te doen of om juist te kiezen voor een handige burgerpers. Gebruik voor de toppings een bakplaat of de deksel van de dutch oven. Dit is namelijk het handige aan de dutch oven van Weber. De deksel kun je namelijk ook gebruiken als bakplaat.

Met dit recept ga je vier verschillende burgers maken. We hebben alle vier de burger recepten ook los geplaatst. Je vind ze hier:

Ontbijt burger

Burger met 2 toppings

Whisky burger

Old skool Burger

 

Ingrediënten:

  • Ingrediënten Burger Patty
  • 600 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 volle theelepel paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel Sambal Badjak
  • Ingrediënten ontbijtburger
  • 1 beschuitbol
  • 1 burger patty
  • 1 ei
  • 3 strepen bacon
  • 1 tomaat
  • mayonaise
  • cheddar kaas
  • krulsla
  • Ingrediënten burger met 2 toppings
  • 1 burger broodje
  • 1 burger patty
  • 3 strepen bacon
  • Provolone kaas
  • 1 kleine rode ui
  • 75 gram komkommer
  • 75 gram Roma tomaten
  • vers koriander
  • 4 rode uien
  • 40 gram suiker
  • 50 ml rode wijn azijn
  • 50 ml rode wijn
  • scheutjes balsamico azijn
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper
  • Ingrediënten Whisky Burger
  • 1 burger broodje
  • 1 burger patty
  • oude kaas
  • sla
  • olijfolie
  • 100 gram witte uien
  • 15 gram boter
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 25 ml whisky
  • 150 gram mayonaise
  • 25 gram sweet chilisaus
  • 10 gram sriracha saus
  • Ingrediënten Old Skool Burger
  • 1 burger broodje
  • 1 burger patty
  • 1 vleestomaat
  • 3 strepen bacon
  • cheddar kaas
  • zoet zure augurk
  • witte ui
  • veldsla
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels sap van zout/zure augurk
  • 2 theelepels mosterd
  • scheutje witte wijnazijn
  • snufje knoflookpoeder
  • snufje uienpoeder
  • snufje paprikapoeder
Tijd in de keuken

Keuken

30 minuten

BBQ tijd

BBQ

20 minuten

Aantal personen

Aantal

4 personen

Grill methode

Kerntemperatuur

70°C

Grill methode

Grillmethode

Direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Bereiding burger patty
  • Meng het gehakt met de kruiden en voeg een ei toe met paneermeel. Of je een ei moet toevoegen is afhankelijk van het soort gehakt wat je gebruikt. Persoonlijk vind ik het altijd wel lekker om er een ei aan toe te voegen.
  • Kneed het gehakt tot de kruiden goed zijn verdeeld door het gehakt en voeg net zoveel paneermeel toe tot het gehakt niet meer te nat aanvoelt.
  • Verdeel het gehakt tot vier gelijke bollen en maak ze plat om er burgers van te maken of gebruik een burgerpers.
  • Leg de burger patties op een bord en dek af met vershoudfolie en leg terug in de koeling tot gebruik.
  • Voorbereiding Burger met 2 toppings
  • topping 1
  • Pel de rode ui en snipper fijn.
  • Snijd de Roma tomaten door de helft en verwijder het vruchtvlees. Snijd vervolgens en repen en in kleine blokjes.
  • Snijd de komkommer in plakken en snijd er vervolgens blokjes van.
  • Meng de rode ui, tomaten en de komkommer door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Snipper een beetje koriander fijn en meng dit door de salsa.
  • Topping 2
  • Pel de rode ui en snijd in ringen.
  • Neem een kom en leg hierin de uien.
  • Voeg vervolgens de rode wijn azijn en de rode wijn toe en zorg dat de uien geheel bedekt zijn
  • Voeg de suiker toe en een scheutje balsamico azijn.
  • Schud alles goed door elkaar en laat een aantal uur staan.
  • Voorbereiding Whisky Burger
  • Pel de uien en snijd in ringen
  • Meng voor de chilimayonaise de mayonaise met de sweet chilisaus en de sriracha saus door elkaar.
  • Snijd de tomaat in plakken.
  • Voorbereiding Old Skool Burger
  • Pel de uien en snijd in ringen.
  • Meng voor de saus de mayonaise met de mosterd, azijn, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder en het sap van de augurk door elkaar.
  • Snijd de tomaat en de augurk in plakken.

Op de barbecue

  • Maak ten eerste je barbecue aan door de branders boven het GBS systeem aan te maken.
  • Plaats de deksel van de dutch oven boven de andere brander en zorg ervoor dat de deksel goed heet is en draai deze daarna lager.
  • Bereiding ontbijtburger
  • Wacht tot het grillrooster goed heet is en bak de burgers aan beide zijden tot ze mooi verkleurd zijn.
  • Verplaats de burgers eventueel naar het indirecte deel om verder te garen tot een kerntemperatuur van 70 graden. Leg als laatste de cheddar kaas op de burger en grill mee tot deze gesmolten is.
  • Bak de ontbijtspek krokant en bak een ei op de deksel van de Dutch Oven Duo (of plancha)
  • Grill in de tussentijd de beschuitbollen door deze eerst in te strijken met olijfolie.
  • Bouw ten slotte de ontbijtburger door te starten met een laag mayonaise, sla, tomaat, burger patty, ei, bacon en maak of met een beschuitbol.
  • Bereiding burger met 2 toppings
  • Wacht tot het grillrooster goed heet is en bak de burgers aan beide zijden tot ze mooi verkleurd zijn.
  • Verplaats de burgers eventueel naar het indirecte deel om verder te garen tot een kerntemperatuur van 70 graden.
  • Snijd de kaas in plakken en leg deze ongeveer 2 minuten op de burger tot deze net begint te smelten.
  • Grill in de tussentijd het broodje door deze eerst in te strijken met olijfolie.
  • Bouw ten slotte de burger door te starten met een laag salsa, burger patty, rode uien en de bovenzijde van het broodje.
  • Bereiding Whisky Burger
  • Smelt een klont boter op de bakplaat en voeg de uien toe met de suiker en de whiskey en bak de uien langzaam in 20 minuten. Wanneer je ziet dat de uien beginnen te verkleuren kun je de ontbijtspek erbij leggen om krokant te bakken.
  • Wacht tot het grillrooster goed heet is en bak de burgers aan beide zijden tot ze mooi verkleurd zijn.
  • Verplaats de burgers eventueel naar het indirecte deel om verder te garen tot een kerntemperatuur van 70 graden.
  • Grill in de tussentijd het broodje door deze eerst in te strijken met olijfolie.
  • Bouw ten slotte de burger door te starten met een laag chilimayonaise, sla, oude kaas, burger patty, tomaat, gesmoorde uien, bacon en maak af met de bovenzijde van het broodje.
  • Bereiding Old Skool Burger
  • Schenk een beetje olijfolie of de bakplaat en bak de uien tot ze mooi verkleurd zijn. Wanneer je ziet dat de uien beginnen te verkleuren kun je de ontbijtspek erbij leggen om krokant te bakken
  • Wacht tot het grillrooster goed heet is en bak de burgers aan beide zijden tot ze mooi verkleurd zijn.
  • Verplaats de burgers eventueel naar het indirecte deel om verder te garen tot een kerntemperatuur van 70 graden. Leg als laatste de cheddar kaas op de burger en grill mee tot deze gesmolten is.
  • Grill in de tussentijd het broodje door deze eerst in te strijken met olijfolie.
  • Bouw ten slotte de burger door te starten met een laag burgersaus, sla, tomaat, burger patty, uien, bacon, augurk maak af met de bovenzijde van het broodje.