“We Love Bacon” de befaamde Bacon Ribs! Yorick maakte deze variant voor het eerst tijdens ons jaarlijkse barbecue uitje in Boxtel, een evenement georganiseerd vanuit het BBQ Forum waarbij allemaal barbecuegekkies een heel weekend gaan barbecueën en de vreemdste creaties voorbij laten komen.
Wij maken deze Bacon Spareribs op de Weber Smokey Mountain, uiteraard kun je hier ook de Weber Kettle, SmokeFire of Summit Charcoal voor gebruiken. Qua saus heb je best wel wat keuze, maar na een flink aantal keer deze ribben gemaakt te hebben, komt de Weber Spare rib BBQ sauce als winnaar uit de bus. Past perfect bij de smokey bacon smaken!
De Bacon Ribs vielen erg goed in de smaak dus een recept die wij graag met jullie willen delen. Eigenlijk is hij best heel simpel! Heb jij ook een aparte sparerib variant? Deel deze dan met ons, het kan ons namelijk niet gekker!!!
Ingrediënten:
- 2 (of meer) goed bevleesde Spareribs.
- Heelveel Bacon, liefst zelfgemaakt of de beste die je kunt krijgen.
- 100 Gram Roomboter
- 2 Eetlepels Olijfolie
- 4 Eetlepels Rubb
-
6 Eetlepels Weber Sparerib BBQ sauce
- 1 Glaasje Coca-Cola
Overige benodigdheden:
Keuken
15 Minuten
BBQ
4 Uur
Aantal
4
Grillmethode
Indirect
Bacon Spareribs
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Ontvlies de spareribs aan de botzijde, door dit te doen maak je ze een stuk smakelijker en minder taai. Wil je weten hoe je dit precies doet? Bekijk onze video dan even.
- Wanneer je spareribs zijn van hun vlies zijn ontdaan smeer je ze aan beide zijde in met de olijfolie, heel dunnetjes.
- Pak de rub erbij en zet beide zijde in een lekker laagje rub, laat de ribben een half uur op kamertempratuur komen. Ondertussen kan de rub zijn werk gaan doen!
- Snijd het blok "Bacon" in als een waaier (zie video).
Op de barbecue
- Maak je Weber Smokey Mountain gereed, vul de waterpan en de kolenmand met niet brandende houtskool in dit geval. Zet ondertussen een starter aan met een 6 briketten en laat deze mooi grijs/wit worden.
- Maak in het midden van de houtskoolring een klein kuiltje en stort hierin je briketten. Leg er wat Appel Chucks omheen, zet de lucht inlaad alle drie volledig open en bouw je smoker op voor gebruik. Laat daarbij de luchtuitlaat in de deksel volledig open en laat de smoker op een tempratuur van 110c komen.
- Wanneer de Smokey Mountain 110c graden is, is het tijd je spareribs en de bacon op de smoker te leggen. Houdt vervolgens de tempratuur de komende twee uur op 110c en rook de ribben en bacon low & slow.
- Na 2 uur is het tijd om de ribben te gaan inpakken, hiervoor gebruiken we een alu schaal en leggen hierin de spareribs met de vleeszijde naar boven. Giet de cola erbij en leg de boter in stukjes op de spareribs. Pak de alu bak vervolgens in met aluminium folie, zorg ervoor dat alles goed afgedekt is!
- Zet de spareribs voor minimaal een uur op 110c terug op de smoker.
- Na een half uur haal je de bacon van de smoker en laat je deze iets terug koelen.
- Snijd de crispy bacon fijn in kleine stukjes en leg deze apart.
- Haal na een uur de spareribs van de smoker, pak ze uit en leg ze terug op de smoker. Gooi het vocht uit de aluminiumbak niet weg! Giet de ongeveer de helft in een schaaltje en zet opzij.
- Voeg nu de KC Butt Sauce toe aan het vocht van de ribben die je apart hebt gezet en meng dit goed door elkaar.
- Smeer de ribben in met de saus en herhaal dit na een kwartier nogmaals.
- Na nog eens 15 minuten smeer je nog een laagje saus en daarbovenop verdeel je de bacon. Laat alles nog 15 minuten liggen op de smoker.
- Time for "Bacon" haal je ribben van de smoker en geniet van deze zeer bijzondere creatie!
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters