Wie is er niet gek op een super lekkere hamburger van de barbecue? Ik denk dat iedereen kan genieten van iets lekkers zoals één van deze burgers. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om juist alleen rundergehakt te gebruiken of zelf gehakt draaien met diverse soorten rundvlees. De verhouding vlees en vet is hierbij belangrijk of je juist een ei toevoegt om het vlees bij elkaar te houden of juist niet.
Wij hebben de burgers bereid op de Weber Genisis II gezien er genoeg plek op is om alle burgers tegelijk te bereiden plug de diverse toppings voor op de burger. Om de burgers te persen kun je ervoor kiezen om dit zelf met de hand te doen of om juist te kiezen voor een handige burgerpers. Gebruik voor de toppings een bakplaat of de deksel van de dutch oven. Dit is namelijk het handige aan de dutch oven van Weber. De deksel kun je namelijk ook gebruiken als bakplaat.
Dit recept is één van de vier hamburgerrecepten. We gebruiken iedere keer dezelfde methode voor de patty (de burger) maar variëren in toppings. De overige recepten vind je hieronder:
Ingrediënten:
- Ingrediënten Patty
- 600 gram half om half gehakt
- 1 ei
- paneermeel
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 volle theelepel paprikapoeder
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel Sambal Badjak
- Ingrediënten Old Skool Burger
- 4 burger broodje
- 4 burger patty's
- 2 vleestomaten
- 12 strepen bacon
- cheddar kaas naar smaak
- 2 grote zoet zure augurken
- 2 uien
- veldsla
- 6 eetlepels mayonaise
- 4 theelepels sap van zout/zure augurk
- 4 theelepels mosterd
- scheutje witte wijnazijn
- snufje knoflookpoeder
- snufje uienpoeder
- snufje paprikapoeder
Overige benodigdheden:
Keuken
30 minuten
BBQ
20 minuten
Aantal
4 personen
Kerntemperatuur
70°C
Grillmethode
Direct
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Patty's maken
- Meng het gehakt met de kruiden en voeg een ei toe met paneermeel. Of je een ei moet toevoegen is afhankelijk van het soort gehakt wat je gebruikt. Persoonlijk vind ik het altijd wel lekker om er een ei aan toe te voegen.
- Kneed het gehakt tot de kruiden goed zijn verdeeld door het gehakt en voeg net zoveel paneermeel toe tot het gehakt niet meer te nat aanvoelt.
- Verdeel het gehakt tot vier gelijke bollen en maak ze plat om er burgers van te maken of gebruik een burgerpers.
- Leg de burger patties op een bord en dek af met vershoudfolie en leg terug in de koeling tot gebruik.
- Old Skool Burger maken
- Pel de uien en snijd in ringen.
- Meng voor de saus de mayonaise met de mosterd, azijn, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder en het sap van de augurk door elkaar.
- Snijd de tomaten en de augurken in plakken.
Op de barbecue
- Maak ten eerste je barbecue aan door de branders boven het GBS systeem aan te maken op de hoogste stand. Als je vier branders hebt kun je tegelijk de gesmoorde uien maken.
- Plaats de deksel van de dutch oven boven de andere brander en zorg ervoor dat de deksel goed heet is en draai deze daarna lager.
- Schenk een beetje olijfolie of de bakplaat en bak de uien tot ze mooi verkleurd zijn. Wanneer je ziet dat de uien beginnen te verkleuren kun je de ontbijtspek erbij leggen om krokant te bakken
- Wacht tot het grillrooster goed heet is en bak de burgers aan beide zijden tot ze mooi verkleurd zijn.
- Verplaats de burgers eventueel naar het indirecte deel om verder te garen tot een kerntemperatuur van 70 graden. Leg als laatste de cheddar kaas op de burger en grill mee tot deze gesmolten is.
- Grill in de tussentijd het broodje door deze eerst in te strijken met olijfolie.
- Bouw ten slotte de burger door te starten met een laag burgersaus, sla, tomaat, burger patty, uien, bacon, augurk maak af met de bovenzijde van het broodje.
Tips van de Grillmaster
- Druppel een klein beetje water in de bakplaat bij het bakken van de bacon. Dit voorkomt verbranden.
Aanbevolen accessoires
Ook leuk voor andere recepten
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters