Wil jij eens een mooi rundvleesgerecht van de barbecue toveren? En, waar je samen met een groep fijnproevers van kunt genieten? Maak dan eens een heerlijke gevulde bavette aan de hand van dit recept!

oorsprong van de bavette

Uiteraard kun je aan de vulling van dit gerecht je eigen draai geven en variëren naar hartenlust. Wij gebruiken hiervoor een mooi stuk bavette van minimaal 1kg want we moeten hem nu éénmaal vullen! bavette komt uit de vang van het rund en wordt uitgesneden uit de vanglap, welke zich bevindt onderin aan de zijflank voor de achterpoten. Uit de vanglap wordt dus de bavette, vanglap/vlees en de vinkenlap gesneden. Zo, nu weet je ook waar dit mooie stuk vlees ongeveer vandaan komt!

VULLING VOOR DE BAVETTE

Bavette is een stukje werkvlees wat je met name erkend aan de grove vezelstructuur, waarbij je altijd in de gaten moet houden dat je deze tegen de draad aansnijd bij consumptie anders is de vezel best taai. Voor de vulling gebruikt onze Grill Master Yorick in dit geval: spinazie, noten, artisjok en gorgonzola. Hij heeft al vele variaties op zijn naam staan, dus als hij weer wat moois heeft zullen we dit recept zeker aanvullen.

bavette op de Weber Master-touch BBQ

Voor dit recept gebruiken we de Weber Master-Touch houtskool barbecue, uiteraard kun je dit gerecht ook op de gas of elektrische barbecue maken! Hanteer ook hier de indirecte methode en geadviseerde temperaturen. Voor nu heel veel succes met dit recept en het bereiden van jouw gevulde bavette op de barbecue! We zijn heel erg benieuwd naar jullie resultaten en variaties.

Ingrediënten:

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

30 Minuten

BBQ tijd

BBQ

40 Minuten

Aantal personen

Aantal

6

Grill methode

Kerntemperatuur

52°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect

Gevulde bavette

Bereiding

In de keuken

  • Pak een grote snijplank waarop je de bavette mooi kunt uitleggen, het is namelijk een lange lap.
  • Bestudeer je stuk vlees goed, je wil uiteindelijk een lange platte lap hebben die je makkelijk kunt oprollen. Mocht hij redelijk dik zijn dan kun je overwegen om hem met een scherp mes te vlinderen. Vlinderen is overlangs insnijden welke je vervolgens als een boek kunt openklappen. Mocht hij toch wat dunner zijn dan kun je hem platslaan met een vleeshamer of koekenpan, denk erom dat je het vlees even afdekt met keukenfolie (kan gaan spetteren)
  • Wanneer het stuk mooi plat is en redelijk gelijk verdeeld dan kun je beginnen met het aanbrengen van een dun laagje rub aan de binnenzijde.
  • Vervolgens kun je de spinazie gaan verdelen plus de resterende delen voor de vulling en eindig weer met een beetje rub. Denk eraan, dat je bij het vullen een paar centimeter bij de uiteindes vrijhoud, deze moeten we namelijk naar binnen klappen. Creëer dus als het ware een strook van vulling...
  • Knip tien stukjes slagerstouw af die je zo direct nodig hebt om de rol goed dicht te maken, je kunt ze beter iets langer afknippen dan tekort anders wordt het zo'n gepriegel.
  • Klap nu de twee buitenzijdes naar binnen en probeer de bavette dicht te rollen waarbij je ondertussen de vulling goed naar binnen duwt (bekijk ons filmpje voor de instructies). Mocht je een keuken assistent beschikbaar hebben dan is dat handig!
  • Wanneer de rol helemaal gesloten is rub je hem helemaal rondom in met de hoeveelheid naar smaak en laat hem vervolgens lekker op kamertempratuur komen wanneer jij ondertussen je barbecue voorbereid.

Op de barbecue

  • Wij gebruiken voor dit recept de Weber Master-Touch op indirecte wijze, wat betekend dat we de briketten 3/4 starter verdelen aan beide zijdes van de barbecue. Heb je nu een gasbarbecue? Steek dan bij een driebrander of meer de buitenste branders aan bij een twee brander steek je 1 brander aan, keer dan wel het vlees even halverwege.
  • We brengen de barbecue naar een tempratuur van 180c
  • Wanneer de barbecue op tempratuur is borstel je je rooster nog even goed schoon en spuit je deze eventueel in met non-stick spray.
  • Plaats de Bavette rol nu in het midden van de barbecue en prik de Weber Connect of iGrill sensor in het dikste gedeelte van het vlees. Voel even of hij goed in het vlees zit!
  • Mocht je rookhout willen toevoegen? Dan is dit het moment om nog wat houtsnippers toe te voegen.
  • Sluit de deksel van de barbecue en breng de bavette in ongeveer 30 tot 40 minuten naar een tempratuur van 52c
  • Wanneer de tempratuur van 52c is bereikt kan de Bavette van de barbecue en laat hem vervolgens minimaal 10 minuten rusten voordat je hem gaat aansnijden.