#wEBER365

Een hashtag die je wellicht al eens langs hebt zien komen. Wij van Weber geloven erin dat jouw barbecue niet seizoensgebonden is. Lekker eten kan het hele jaar door, en dat kan dus ook met je prachtige barbecue! Hierdoor is de term Winter Weberen ontstaan: vol passie je barbecue gebruiken in de koude maanden. Experimenteer met de mogelijkheden voor je kerstdiner, sinterklaasgerechten en Nieuwjaars brunch. Hier kan je bijvoorbeeld accessoires van het GBS-systeem of een lekkere winterse rub voor gebruiken. Er zijn echter wel een paar dingen om rekening mee te houden als je in de sneeuw aan de slag gaat.

Het belangrijkste is dat je plezier hebt met het grillen in de winter. Geef jezelf de tijd, pak jezelf goed in, en verras je geliefden met een fantastisch maal voor bijvoorbeeld de kerst.

Voorbereiding

Klaar om naar buiten te gaan? Zorg er dan wel eerst voor dat je de volgende dingen op orde hebt:

  • Draag warme, nauwsluitende kleding. Stop je sjaal in je jas en zorg ervoor dat je genoeg laagjes aantrekt. Zo voorkom je dat je niet alleen verkleumd achter je barbecue staat, maar ook dat die ene leuke trui met sliertjes niet in de brand vliegt.
  • Het klinkt misschien logisch, maar draag geschikte handschoenen. Je gewone handschoenen zijn niet geschikt om mee te grillen. Deze zijn namelijk niet brandveilig en kunnen je flink bezeren. Wij adviseren de Premium Kevlar handschoenen van Weber te dragen. Deze houden je handen goed warm, geven je volledige bewegingsvrijheid, en beschermen je tegen de hitte van de barbecue.
  • Plaats je barbecue op een gunstige, veilige locatie. Het is niet verstandig om in een schuur of garage te grillen. De beste plek voor een barbecue in de winter is buiten op een goed geventileerde plek, op ten minste drie meter afstand van ontvlambare materialen en uit de wind. Zo voorkom je onnodig brandstofverbruik en temperatuursdalingen. Verwijder ook eventuele sneeuw in de directe omgeving van de barbecue. De boven-, onder-, en zijkanten van de barbecue moeten sneeuwvrij zijn. Twijfel je? Maak dan een zo groot mogelijk gebied rondom de barbecue sneeuwvrij. Vergeet ook geen pad vrij te maken naar te barbecue toe.
  • Een hele belangrijke: zorg voor voldoende brandstof. Denk hierbij aan een extra (grote) gasfles voor je gasbarbecue, en een extra grote zak briketten voor houtskoolbarbecue’s. Door de lagere temperatuur heeft de barbecue meer brandstof nodig om dezelfde temperaturen te bereiken. Dit is bijzonder belangrijk als het gerecht dat je gaat bereiden lang op de barbecue moet liggen. Als je een elektrische barbecue gaat gebruiken: zorg ervoor dat stopcontacten en dergelijke niet nat kunnen worden van de sneeuw en dat de stoppen niet door kunnen slaan door overbelasting.
  • Zorg voor voldoende verlichting. Het is namelijk een stuk donkerder in de winter. Zorg voor een goede tuinverlichting, of maak gebruik van een verlichting voor het handvat van je barbecue. Zo voorkom je ongelukken en kan je goed zien hoe je gerecht gegaard is.
  • Houd rekening met de bereidingstijd van gerechten. Het kan namelijk veel langer duren om je gerechten klaar te maken als het buiten koud is. De barbecue doet er langer over om op temperatuur te komen, en moet harder werken om hetzelfde resultaat te behalen. Dit inclusief de rusttijd van vleesgerechten kan ervoor zorgen dat je lang bezig bent om het diner op tafel te kunnen zetten. Houd hier rekening mee en zorg voor goed tijdsmanagement! Het is altijd mogelijk om vleesgerechten in de oven te laten rusten zonder dat deze volledig afkoelt. Stel hiervoor de oven in op dezelfde temperatuur als de kern van je vleesgerecht. Bij twijfel is het ook altijd mogelijk om kant-en-klare bijgerechten te serveren, zodat je alleen rekening hoeft te houden met het hoofdgerecht.
  • Zorg ervoor dat je barbecue een schone aluminium opvangbak heeft. Dit is vooral belangrijk voor gas- en elektrische barbecue’s. Hierdoor voorkom je opvlammen en houd je de barbecue brandveilig. Dit is vooral belangrijk als het gesneeuwd heeft.
  • Controleer de branders, gasslang, cookbox en gasfles van je gasbarbecue. Het is belangrijk voor de veiligheid om te garanderen dat alles bij je gasbarbecue naar behoren werkt. Je kan de gasslang controleren op lekken door de gasfles voorzichtig open te draaien en een sopje met een spons aan te brengen op alle contactpunten en de slang zelf. Als er luchtbelletjes vormen, dan is er een probleem. Neem contact met ons op en gebruik de barbecue niet.
  • Leeg de aspan van je houtskoolbarbecue. Zo voorkom je dat de as wegwaait.

Tijdens het Grillen

  • Houd de deksel van je barbecue zo veel mogelijk dicht. Door de hoge temperatuursverschillen in de winter kan de temperatuur in je barbecue snel dalen als je de deksel opent. Dit zorgt er niet alleen voor dat je veel meer brandstof verbruikt dan je oorspronkelijk verwachtte, het kan je gerechten verpesten. Heb vertrouwen in je grill, je vaardigheden, en eventueel het recept dat je gebruikt, en houd de deksel gedurende de bereidingstijd van je gerechten dicht. Twijfel je? Gebruik een iGrill of Weber Connect om op afstand de kerntemperaturen van je gerechten in de gaten te houden. Op deze manier weet je zeker dat je gerecht op de juiste manier gaart zonder dat je hier de deksel voor hoeft te openen. Bovendien hebben de meeste smartphones een groot bereik met deze slimme thermometers zodat je niet vaak naar buiten hoeft!

Niet vergeten

  • Leeg de aspan van je houtskoolbarbecue zodra deze volledig afgekoeld is. Zo voorkom je dat de as wegwaait of voor roestvorming zorgt. Als je een gasbarbecue hebt is het belangrijk dat je de gaskraan van je gasfles dichtdraait en op een droge, afgedekte plaats opbergt.
  • Ben je van plan na je sessie de barbecue een tijdje niet meer te gebruiken? Maak deze dan schoon door deze schoon te branden en het opvangbakje te vervangen. Zo gaat je barbecue op de lange termijn langer mee en is deze ook meteen weer klaar voor het volgende gebruik. Meer tips nodig voor het volledig schoonmaken van je barbecue? Dan hebben we hier de tips voor je op een rij gezet.
  • Berg je barbecue goed op na gebruik. Zodra je barbecue volledig is afgekoeld berg je deze op op een droge plek met een premium beschermhoes. Op deze manier bescherm je je barbecue tegen vocht, stof en hagel. Je kan je barbecue opbergen in een schuur of garage, maar deze met een goede beschermhoes ook buiten laten staan. Let er hierbij op dat eventuele sneeuw de barbecue niet insneeuwt. Maak de omgeving van je barbecue altijd volledig sneeuwvrij voordat je deze weer gaat gebruiken, en maar de hoes na gebruik goed droog. Dit voorkomt dat je deze voortijdig weer moet vervangen.

Inspiratie

Behoefte aan nieuwe inspiratie en recepten voor je winterse avonturen op de barbecue? Bekijk dan eens onze receptenpagina. Hier hebben onze grillmasters per categorie heerlijke gerechten voor je uitgelegd, inclusief ingrediëntenlijsten en tips om je gerecht zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Ook worden eventuele benodigde accessoires toegelicht.