Houtskool

Heb je nu een Summit Kamado, Master-touch, Original Kettle, Compact Kettle, of een compacte Go Anywhere of Smokey Joe: je houtskoolbarbecue kan eigenlijk altijd wel op onderstaande manier worden schoongemaakt. Zorg er wel altijd voor dat de barbecue goed is afgekoeld en er geen smeulende as meer in de opvangbak zit. Met een sopje en een spons kom je al een heel eind, maar zo maak je je Weber barbecue optimaal schoon:

  • Schraap voorzichtig opgebouwde koolstof aan de binnenkant van de ketel en de deksel weg met een plastic schraper of zachte doek. Let op dat je niet de hard aan de buitenkant schraapt om te voorkomen dat je de ketel beschadigd.
  • Borstel de roosters goed schoon met een goede borstel om etensresten en overige rommel van de roosters te verwijderen. Dit kan koud gedaan worden met een cleaning spray, maar dit kan ook gedaan worden door de barbecue schoon te branden. Steek hiervoor de barbecue aan en laat deze 10 tot 15 minuten goed heet doorbranden. Daarna borstel je het rooster schoon. Houd er rekening mee dat je de barbecue eerst weer helemaal laat afkoelen voor je het andere onderhoud verricht.
  • Gebruik het One-Touch systeem om alle losse rommel, zoals as en etensresten, te verplaatsen naar de opvangbak. Haal de hendel meerdere keren heen en weer, net zolang tot alle rommel weg is uit de ketel.
  • Leeg de opvangbak en neem deze daarna af met een doekje. Als as langere tijd in de opvangbak blijft zitten zorgt dit namelijk voor corrosie.
  • Controleer de status van het rooster na het schoonmaken. Als deze intensief gebruikt is, ouder is dan twee jaar en tekenen van roest of slijtage vertoont, of als je simpelweg toe bent aan een nieuw rooster, dan vervang je deze met een nieuwe. Houd er rekening mee dat je de goede maat in huis haalt. De prijs van het nieuwe rooster is afhankelijk van het materiaal en de eventuele functies (GBS-cirkel, brikettenlade enz). Neem bij vragen hierover contact met ons op.
  • Gebruik een sopje (of een universele cleaner) en een spons en maak hiermee de buitenkant van je barbecue schoon. Maak deze na afloop goed droog en zorg dat er geen zeepresten achterblijven. Doe dit alleen als de barbecue echt vies is:
  • Spray als laatste een beschermende spray op de buitenkant van de barbecue en werk deze voorzichtig in de emaille met een doekje of keukenpapiertje.

Cleaning Kit

Wil je liever in één keer alle benodigdheden voor je grote schoonmaak in huis halen? We verkopen bij de Weber Original Store een speciale cleaning kit, ontworpen voor het onderhouden van je houtskoolbarbecue. Je vindt deze cleaning kit hier.

Spare Parts

Op zoek naar Spare Parts voor je barbecue? Onze grillmasters hebben een artikel samengesteld die je op weg kan helpen. Je vindt dit artikel hier. Lukt het niet om het juiste onderdeel te vinden? Neem dan contact met ons op. Vermeld hierbij altijd het serienummer van je barbecue. 

Gas

We hebben bij Weber een zeer breed assortiment aan gasbarbecue’s. Of je nu kiest voor een compacte Go-Anywhere of Weber Q, een unieke Spirit, een veelzijdige Genesis II of een zeer complete Summit, er is een gasbarbecue voor iedereen. Zorg ervoor dat je barbecue volledig is afgekoeld voor je deze gaat klaarmaken voor het seizoen. Vervolgens maak je deze optimaal schoon met de volgende stappen:

  • Schraap voorzichtig opgebouwde etensresten, koolstof en vet van het rooster, de binnenkant van de ketel en de deksel af met een plastic schraper. Een zachte doek werkt ook goed als de resten niet teveel aangekoekt zijn.
  • Schraap daarna alle etensresten, vet en rommel van de Flavorizer bars met dezelfde schraper richting het opvangsysteem. Verwijder het rooster voordat je dit doet zodat je er goed bij kan. Tip: verwijder niet al het vet. Vet geeft namelijk smaak, dus het zou zonde zijn om dit allemaal weg te verwijderen.
  • Zorg ervoor dat je ook de Cookbox en de Smokerbox leeghaalt en eventueel afneemt met een doekje. Alle resten en rommel mag richting het opvangsysteem
  • Pak vervolgens een kleine, schone borstel en gebruik deze om de Burner Tubes schoon te borstelen. Borsten in een zigzaggende beweging (niet met de lengte van de brander mee!) om zo te voorkomen dat je rommel in de tubes borstelt. Zorg ervoor dat je dit in ieder geval 1-2x per jaar doet, maar doe dit vaker als je de barbecue erg vaak gebruikt.
  • Verplaats alle overige vet- en etensresten naar de aluminium opvangbak, zodat de gehele ketel nu schoon is.
  • Vervang de aluminium opvangbak als deze alle rommel heeft opgevangen. Let op dat je de juiste maat voor je barbecue aanschaft. Neem bij vragen hierover contact met ons op. De bakjes zelf kunnen in de vaatwasser en gaan meerdere keren mee. Alleen het bakje legen en deze afwassen is dus ook al meer dan voldoende.
  • Gebruik een sopje en een spons om de buitenkant van de barbecue schoon te maken. Afhankelijk van de afwerking van je barbecue (RVS of emaille) spray je vervolgens een cleaner op de buitenkant en werk je deze in met een doekje of keukenrol. Dit werkt tevens als aanvullende bescherming.
  • Controleer of alle gasaansluitingen goed werken door deze licht te bedekken met een sopje en vervolgens het gas voorzichtig open te draaien. Als er bubbels ontstaan, is er een lekkage of is de slang poreus geworden. Gebruik de barbecue niet en neem contact met ons op. 

cLEANING kIT

Voor gasbarbecue’s hebben we twee verschillende cleaning kits die zeer compleet zijn. Door deze kits aan te schaffen ben je ervan verzekerd dat je alles in huis hebt om je barbecue optimaal te onderhouden. Controleer of de buitenste laag van je deksel gemaakt is van RVS of emaille, en maar daarna je keuze. De cleaning kit voor RVS gasbarbecue’s vindt je hier. Deze is ook makkelijk te herkennen aan de zilveren kleur. De cleaning kit voor Emaille gasbarbecue’s vindt je hier.

Spare Parts

Onze grillmasters hebben speciale artikelen geschreven over reserveonderdelen voor je Spirit en Genesis II. Zo helpen we je op weg om de juiste onderdelen te vinden. Zit je barbecue hier niet tussen, of heb je moeite met het vinden van het juiste reserveonderdeel? Neem dan contact met ons op. Vermeld hierbij altijd het serienummer van je barbecue. 

 

Elektrisch

Het wordt ook wel de toekomst van het barbecueën genoemd: de nieuwe elektrische barbecue’s van Weber. We hebben de elektrische uitvoeringen van de Weber Q, maar natuurlijk ook de inmiddels alom bekende Pulse 1000 en Pulse 2000. Zorg er altijd voor dat de barbecue goed afgekoeld is en je de stekker uit het stopcontact trekt voor je gaan schoonmaken. Deze krachtige barbecue’s vergen namelijk af en toe wat extra aandacht, en dat doe je zo:

  • Schraap of borstel opgebouwde vet- en etensresten, koolstof en andere rommel van de binnenkant van de ketel, de deksel en het rooster af met een geschikte schraper of borstel. Pas op dat je het hitte-element niet aanraakt of schoonmaakt. 
  • Schraap alle resten naar het aluminium opvangbakje en vervang deze vervolgens. Let op dat je de juiste maat kiest en controleer het opvangbakje altijd voordat je gaat grillen. De bakjes kunnen in de vaatwasser en gaan meerdere keren mee, dus alleen legen en afwassen is vaak ook al voldoende.
  • Indien het echt nodig is kan je een sopje en een spons gebruiken om de buitenkant voorzichtig schoon te maken. Let op dat er geen zeep of water op de elektrische onderdelen komt. Maak de barbecue alleen op deze manier schoon als het echt nodig is.
  • Brandt als laatste stap de barbecue schoon door deze, nadat alles schoongeschraapt en het bakje vervangen is, de barbecue aan te steken en deze 10 tot 15 minuten goed de laten branden. Daarna borstel je het rooster extra schoon met een geschikte borstel. Doe dit altijd voordat je de barbecue gaat gebruiken om er zeker van de zijn dat het rooster klaar is om te gebruiken.

Cleaning Kit

Om je barbecue optimaal schoon te houden hebben we een cleaning kit samengesteld voor elektrische barbecue’s. Zo heb je direct alles in huis voor de optimale verzorging van je Weber barbecue. Je vindt deze cleaning kit hier.

 

Spare Parts

Is er iets aan de hand met je Weber Q of Pulse? Neem dan contact met ons op. Vermeld hierbij altijd het serienummer van je barbecue. Zo kunnen we je het beste helpen en kan je snel weer veilig grillen.

Smokefire

De Weber Smokefire is een aparte barbecue die en ongekende smaak toevoegt aan je gerechten. Deze excentrieke barbecue heeft een paar extra controlepunten die nagelopen moeten worden.. Zorg er allereerst voor dat de barbecue volledig afgekoeld is, en loop vervolgens de volgende stappen na:

  • Haal de stekker uit het stopcontact.
  • Schraap alle opgebouwde vet- en etensresten, koolstof en rommel van het rooster en de binnenkant van de barbecue met een geschikte schraper. Deze troep verplaats je naar het aluminium opvangbakje, welke je vervolgens vervangt. Zorg ervoor dat je de goede maat in huis haalt.
  • Controleer of je nog genoeg pellets in het reservoir hebt, en dat deze niet vastzitten. De pellets moeten zo droog mogelijk blijven. Dit kan je ook eventueel doen door de pellets na iedere sessie op te bergen in een opbergzak.
  • Gebruik een sopje en een spons om de buitenkant van de barbecue voorzichtig schoon te maken. Doe dit alleen als het absoluut nodig is. Er mag geen zeep en water op de elektrische onderdelen komen.
  • Brand het rooster schoon door de barbecue aan te steken en deze vervolgens lekker hoog op te steken. Na ongeveer 15 minuten borstel je het rooster schoon met een geschikte borstel. Controleer of de Flavorizer bars niet te vies zijn, en schraap deze eventueel aanvullend schoon.

Cleaning Kit

We raden aan om compleet van start te gaan met het onderhoud van je barbecue door een speciaal samengestelde Cleaning Kit aan te schaffen. Zo weet je dat je alles in huis hebt om je Smokefire optimaal te onderhouden. Je vindt de cleaning kit hier.

Spare Parts

Vragen over je Weber SmokeFire, of loop je tegen problemen aan? Neem dan contact met ons op. Het is belangrijk dat je het serienummer en de generatie van de SmokeFire vermeldt, zodat we je het beste kunnen helpen.

Smoker

Onze Smokey Mountain barbecue’s komen in drie formaten en zijn gemaakt om je gerechten langdurig en op een iets lagere temperatuur te roken. Omdat deze barbecue’s over het algemeen zo lang aanstaan is het een goed idee om deze af en toe wat extra aandacht te geven. Houd er rekening mee dat de barbecue goed afgekoeld moet zijn voor je deze gaat schoonmaken!

  • Gebruik een schraper om voorzichtig alle opgebouwde koolstof en etensresten van de ketel, roosters en binnenkant van de deksel te schrapen. Pas op dat je dit niet de ruig doet om te voorkomen dat je de beschermende laag openkrast.
  • Maak de waterbak schoon en leeg deze volledig. Als deze niet heel vies is hoef je deze alleen maar om te spoelen: als er meer opgebouwde rommel is schraap je eerst alle rommel los met een schraper en gebruik je daarna een sopje en een spons om hem goed schoon te maken.
  • Verwijder de opgestapelde as uit de opvangbak. As wat een langere tijd in de opvangbak blijft zitten zorgt namelijk voor corrosie. Neem daarna de opvangbak af met een doekje, of eventueel een sopje. Een schone asbak zorgt ook voor een betere luchttoevoer door de gehele barbecue.
  • Als de Smoker een uitwendig hitteschild heeft, neem je deze ook even af met een doekje.
  • De buitenkant van de barbecue kan je afnemen met een spons en een sopje. Vergeet na afloop de emaille niet in te spuiten met een speciale cleaner, die tevens fungeert als beschermer.

Cleaning KIT

Voor Smokers hebben we geen speciaal samengestelde cleaning kit, maar we kunnen wel van harte de schoonmaakset voor houtskoolbarbecue’s aanbieden. Zo heb je in één klap alles wat je nodig hebt om je Smoker optimaal schoon te houden. Je vindt de cleaning kit hier.

Spare PARTS

Is een onderdeel van je Smokey Mountain toe aan vervanging, of ben je benieuwd naar de mogelijke uitbreidingen in je barbecue? Neem dan contact met ons op. Het is daarbij belangrijk dat je het serienummer van je barbecue vermeldt.

 

Contact

Heb je na dit artikel gelezen te hebben nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op door te mailen naar info@weberstore.nl of te bellen naar 033 – 303 6536. We zijn binnen openingstijden telefonisch bereikbaar, maar contact via de mail gaat minstens net zo snel. We raden ook aan om via de mail contact op te nemen over Spare Parts, omdat onze medewerkers je zo het beste verder kunnen helpen.

Openingstijden:

Maandag: Gesloten

Dinsdag: 10:00 – 18:00

Woensdag: 10:00 – 18:00

Donderdag: 10:00-18:00

Vrijdag: 10:00-18:00

Zaterdag: 10:00-17:00

Zondag: 12:00-17:00*

*1 oktober tot 1 maart op zondag gesloten