Stappenplan
1. Voorbereiden
- Kies het formaat brikettenstarter dat je gaat gebruiken. De grote variant is geschikt voor vrijwel alle houtskoolbarbecue’s, maar de kleinere variant is juist heel handig voor bijvoorbeeld een Smokey Joe of een Go Anywhere.
- Kies de brandstof die je gaat gebruiken. Houtskool brandt korter, maar wordt heter dan briketten. Briketten zijn constanter op temperatuur te houden.
- Bepaal de hoeveelheid brandstof die je nodig hebt aan de hand van het gerecht/de gerechten die je gaat bereiden. Als je bijvoorbeeld Low & Slow gaat barbecueën, is het verstandig om de starter helemaal te vullen. Als je even kort een burgertje gaat grillen is een kwart van een grote starter vaak al voldoende. Door hier een beetje mee te spelen wordt je er vanzelf handig in.
- Plaats de brikettenstarter op het onderste rooster. Dit is het houtskoolrooster. Laat de deksel van de barbecue.
2. Aansteken
- Leg onder de starter twee of drie aanmaakblokjes en steek deze aan. plaats de starter bovenop de vlammen van deze aanmaakblokjes.
- Door de vorm en luchttoevoer in de cilinder zullen de briketten snel en gelijkmatig aangestoken worden.
- Wacht tot alle briketten een witgrijze aslaag aan de buitenkant hebben.
- Pas op voor eventuele rookvorming tijdens dit proces. Briketten van slechte kwaliteit zullen meer roken.
- Houtskool zal sneller klaar zijn om te gebruiken dan briketten.
Het aansteken duurt gemiddeld 15-25 minuten. Houd hier rekening mee tijdens het plannen van je BBQ-sessie.
3. Toepassen
- Zorg ervoor dat je goede hittebestendige handschoenen draagt.
- Pak de starter op bij het handvat en gebruik eventueel het tweede handvat frame om het gieten te vereenvoudigen.
- Giet voorzichtig de hete kolen in de barbecue. Dit kan direct op het houtskoolrooster, maar ook bijvoorbeeld in de Char-Baskets.
- Gebruik eventueel een houtskoolschuiver om aanpassingen te maken in de verdeling van je brandstof.
- Pas je luchttoevoer aan in de barbecue en doe de deksel dicht.
Wil je meer weten over het creëren van zones in je barbecue? Klik dan hier.