Een all-time klassieker! gerookte spareribs van de barbecue met krachtige kruiden en een lekkere sticky korst. En het leuke is, dat gaat echt fantastisch op de Weber Lumin, de elektrische alleskunner.

We hebben best wel lang gedaan over het garen van de sparerib. De lage temperatuur zorgt ervoor dat de rib niet uitdroogt en dat hij mooi mals blijft. De toevoeging van rookhout zorgt voor net die extra smaak. Door het gebruik van de twee rookbakken in plaats van één rookbak is de temperatuur ook nog eens erg goed te reguleren.

Let op, in dit gerecht hebben we een dikbevleesde spareribs gemaakt. Maak je reguliere (Hollandse) spareribs, dan kun je de tijden flink inkorten.

Tijd in de keuken

Keuken

10 minuten

BBQ tijd

BBQ

5 uur

Aantal personen

Aantal

2

Grill methode

Kerntemperatuur

nvt°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Verwijder het vlies van de spareribs
  • Kruid de sparerib met je favoriete rub. Wij hadden deze keer de Southern Dutch All Time Classic

Op de Lumin

  • Zet je Lumin aan en zet hem op 120 graden Celsius. Qua stand hebben wij de kwart stand gebruikt.
  • Gebruik beide rookbakken in je Lumin. Laat op temperatuur komen en strooi nu (droog) rookhout in de bak
  • Plaats de deksel op de rookbak en leg de sparerib boven op rookbak.
  • Gaar de ribben totdat het vlees zich terugtrekt van de botjes. Dit duurt een uurtje of 2/3
  • Pak je rib in met butcher paper of aluminiumfolie, voeg wat cola of appelsap toe en klontje boter.
  • Gaar de rib voor nog een keer 2 uur op 120 graden
  • Pak na die 2 uur de rib uit en besmeer hem met je favoriete barbecuesaus. Je kan de temperatuur van de lumin nu verhogen naar 160 graden en de rib nog een minuut of 10 afgrillen.

Tip van de Grillmaster

  • Je kan voor het inpakken aluminiumfolie of butcherpaper gebruiken. Butcherpaper ademt iets meer, en je krijgt hiermee dan ook een wat mooiere korst op je sparerib.