Je Dutch-Oven eens gebruiken op een heel andere manier, dat kan nu onder andere met de Dutch-Oven Duo.

De Dutch-oven Duo heeft namelijk een deksel met een opstaande rand gekregen en is daarbij ook plat. Dus tal van mogelijkheden en bijvoorbeeld ook bruikbaar als bakplaat. Je kunt hem namelijk gebruiken als echte Dutch-oven zoals de cowboys in Amerika vroeger deden. De pan fungeert als een echt oven door boven en onder warmte te creëren. Je kunt op deze manier fantastisch bakken en braden maar ook stoven door enkel de onder warmte te gebruiken.

Doordat de pan van gietijzer is geeft dit ontzettend veel warmte af dus ook van bovenaf, dit doordat de deksel ook van gietijzer is. Wij gebruiken de Dutch-Oven Duo bij dit recept op de Weber Master-Touch kettle barbecue, maar dit kan natuurlijk ook op een gasbarbecue zolang je deksel maar sluit, ook dan wordt de deksel warm. Met houtskool geef je hem echter net even wat extra’s door er hete kooltjes op te leggen.

Dit is een super lekker en relatief makkelijk recept voor als je meerdere eters op bezoek krijgt. Onze Grill Master Yorick kwam hiermee in aanraking tijdens een vakantie in Duitsland en zijn voorliefde voor Dutch-ovens. Deze variant is dan ook deels naar zijn eigen inzicht, maar je kunt variëren wat je wil. Schichtfleisch hoor je te maken met varkensvlees het liefst een procureur/varkensnek. Maar een variant met spareribs of bijvoorbeeld kip is ook erg lekker. Denk eraan dat je voldoende ingrediënten toevoegt waar vocht in zit zoals ui en andere groentes want je voegt namelijk geen vocht toe. Je creëert dus allemaal laagjes wat uiteindelijk een heerlijk prutje zal gaan worden. Het leuke aan dit gerecht is dat je altijd zelf een variatie kunt maken, met de rub en saus die jij lekker vindt of nog hebt staan?

Dit recept is erg lekker op een broodje met wat rauwkost of met wat frietjes.

 

 

Ingrediënten:

Tijd in de keuken

Keuken

30 Minuten

BBQ tijd

BBQ

240 Minuten

Aantal personen

Aantal

8

Grill methode

Kerntemperatuur

nvt°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect en direct

Bereiding

In de keuken

  • Pel de uien en snijd deze in ronde plakken van ongeveer 1cm dik.
  • Was de paprika's en ontdoe deze van de zaadlijsten. Snijd ze vervolgens in repen van eveneens 1cm dik.
  • Laat de varkensnek/procureur eerst een half uur op kamertempratuur komen. Snijd hem daarna in plakken van ongeveer 1.5cm dik.
  • Kruid de plakken varkensnek/procuereur in met Franky's Pork Prank en stapel ze op elkaar zodat de kruiden iets kunnen intrekken en dit mooi over de plak is verdeeld.
  • Pak nu de Dutch-Over Duo erbij en leg de plakken in de pan, rondom en iets overhangend over de rand van de pan. Zorg ervoor dat je de gehele pan inpakt met de spek en je dus enkel en alleen nog maar spek ziet!
  • Leg nu de uienringen rondom langs de rand van de pan waarna je het vlees rondom legt tegen de uien en dan weer uien, vlees uien.... totdat alles op is.
  • Leg nu de paprika reepjes over het vlees en de uien heen.
  • Verdeel de Carolina Mustard Sauce of een andere favoriet over de paprika heen waarbij alles wegzakt en ook tussen het vlees en de uien zal lopen.
  • Klap vervolgens alle overhangende spekplakjes naar binnen in de pan. Gebruik het overige spek om de bovenzijde dicht te maken met spek, daar waar je net te kort komt.
  • Strooi nog wat laatste rub over de speklaag en sluit de dekstel van de Dutch-Oven Duo

Op de barbecue

  • Wij gebruiken in dit recept de Weber Master-Touch Kettle Barbecue. Uiteraard kun je ook een gasbarbecue gebruiken. Zorg ervoor dat hij dan wat warmer staat en houdt een tempratuur aan van 180c in geval van een gasbarbecue. De ketel tempratuur van de Kettle houden we op ongeveer 150c we hebben hier namelijk veel meer direct warmte.
  • Zet de Kettle onderin volledig open en plaats de Char-Baskets in het midden naast elkaar onder het GBS gedeelte of het midden van het rooster.
  • Doe 25 Weber Briketten in de starter en maak deze aan met een aanmaakblokje. Wanneer je kooltjes grijs/wit zijn uitgeslagen zijn ze ready voor de barbecue. Plaats ongeveer 7 briketten in iedere char-basked en zet vervolgens je Dutch-Over er boven. Verdeel nu 8 briketten op de deksel, jawel op deksel! Dit kan, maak je geen zorgen, zie de foto en verdeel ze evenredig.
  • (Ingeval van een gasbarbecue zet je de twee buitenste branders aan en warm je de barbecue op tot 180c plaats de pan in de barbecue en laat deze 4 uur staan pruttelen, draai om het uur de pan een kwartslag).
  • Doe de deksel op de Kettle en zet nu je onderste luchtventilatie half open en de boven ventilatie volledig open. Zorg ervoor dat de tempratuur ongeveer 150c is, af en toe iets lager of hoger is helemaal niet erg.
  • Zorg ervoor dat je de deksel van de Dutch-oven Duo om het uur een kwartslag draait, zo verdeel je nog meer de kooltjes evenredig en voorkom je stralingswarmte op één en dezelfde plek. Zo voorkom je dat je gerecht bijvoorbeeld aan de rechterzijde veel donkerder wordt.
  • Je zult merken dat het steeds lekkerder gaat ruiken in de tuin, na ongeveer 4uur is je gerecht klaar. Gaan je briketten harder dan gedacht? Vul ze tussentijds evenredig bij, dus gelijke aantallen onderin over de bakjes en boven op de deksel.
  • Verwijder de kolen van de deksel en laat het gerecht met deksel op de pan nog even 10 minuten rusten.
  • Verwijder de deksel en roer alles even goed door met een tang, je weet niet wat je ziet! Schep op een lekker hard broodje of stokbrood met rauwkost.

Tip van de Grill Master

  • Aan de Dutch Oven Duo zitten op de pan en deksel handgrepen. Wanneer je de deksel moet draaien kun je aan de handvatten zien hoe ver je moet of wil draaien!