Wie is er niet gek op een super lekkere hamburger van de barbecue? Ik denk dat iedereen kan genieten van iets lekkers zoals één van deze burgers. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om juist alleen rundergehakt te gebruiken of zelf gehakt draaien met diverse soorten rundvlees. De verhouding vlees en vet is hierbij belangrijk of je juist een ei toevoegt om het vlees bij elkaar te houden of juist niet.

Wij hebben de burgers bereid op de Weber Genisis II gezien er genoeg plek op is om alle burgers tegelijk te bereiden plug de diverse toppings voor op de burger. Om de burgers te persen kun je ervoor kiezen om dit zelf met de hand te doen of om juist te kiezen voor een handige burgerpers. Gebruik voor de toppings een bakplaat of de deksel van de dutch oven. Dit is namelijk het handige aan de dutch oven van Weber. De deksel kun je namelijk ook gebruiken als bakplaat.

Dit recept is één van de vier hamburgerrecepten. We gebruiken iedere keer dezelfde methode voor de patty (de burger) maar variëren in toppings. De ontbijtburger is de burger het meest links op het plaatje. De overige recepten vind je hieronder:

Alle vier de recepten op een rij

Burger met 2 toppings

Whisky Burger

Old Skool Burger

Ingrediënten:

  • Ingrediënten burger patty
  • 600 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 volle theelepel paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel Sambal Badjak
  • Ingrediënten ontbijtburger
  • 4 beschuitbollen
  • 4 burger patty's
  • 4 eieren
  • 10 bacon
  • 4 tomaat
  • mayonaise
  • cheddar kaas
  • krulsla

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

30 minuten

BBQ tijd

BBQ

20 minuten

Aantal personen

Aantal

4 personen

Grill methode

Kerntemperatuur

70 °C

Grill methode

Grillmethode

Direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Bereiding burger patty
  • Meng het gehakt met de kruiden en voeg een ei toe met paneermeel. Of je een ei moet toevoegen is afhankelijk van het soort gehakt wat je gebruikt. Persoonlijk vind ik het altijd wel lekker om er een ei aan toe te voegen.
  • Kneed het gehakt tot de kruiden goed zijn verdeeld door het gehakt en voeg net zoveel paneermeel toe tot het gehakt niet meer te nat aanvoelt.
  • Verdeel het gehakt tot vier gelijke bollen en maak ze plat om er burgers van te maken of gebruik een burgerpers.
  • Leg de burger patties op een bord en dek af met vershoudfolie en leg terug in de koeling tot gebruik.

Op de barbecue

  • Maak je barbecue aan door de branders boven het GBS systeem aan te maken.
  • Wacht tot het grillrooster goed heet is en bak de burgers aan beide zijden tot ze mooi verkleurd zijn.
  • Verplaats de burgers eventueel naar het indirecte deel om verder te garen tot een kerntemperatuur van 70 graden. Leg als laatste de cheddar kaas op de burger en grill mee tot deze gesmolten is.
  • Leg een bakplaat of de deksel van de dutch oven op het GBS systeem en bak de ontbijtspek krokant en bak een ei.
  • Grill in de tussentijd de beschuitbollen door deze eerst in te strijken met olijfolie.
  • Bouw ten slotte de ontbijtburger door te starten met een laag mayonaise, sla, tomaat, burger patty, ei, bacon en maak of met een beschuitbol.

Tips van de Grillmaster

  • Het is leuk om meerdere soorten burgers te maken.