Een patatje stoofvlees is een gerecht wat je zeker kan maken op de barbecue. Wij maakte er een Limburgse variant van zoals ze het daar noemen friet zoervleisj (zuurvlees). Je kunt het Limburgs zuurvlees natuurlijk ook met aardappel puree eten of andere bijgerechten. Wij hebben er nog aardappelpartjes bij gegrild op de barbecue. Het is afhankelijk met hoeveel personen je bent maar maak voldoende aardappelpartjes. Het stoofvlees blijft nog lang genoeg warm in de dutch oven en daardoor kun je in de tussen tijd de aardappelpartjes grillen. Wil je de tijd verkorten, kook dan de aardappelpartjes even voor. je hoeft ze dan alleen nog even af te grillen tot ze mooi krokant zijn.

Om dit gerecht te maken heb je een dutch oven nodig. Voor de aardappelpartjes hebben wij de deluxe grillpan gebruikt die perfect in de Weber Genesis past. De Weber Genesis II gasbarbecue beschikt over vier branders en een sear brander. Hierdoor heb je voldoende plek om het gehele gerecht te maken. Wanneer je een ander formaat hebt kun je tijdens het grillen van de aardappelpartjes de dutch oven van de barbecue halen. Het Limburgs zuurvlees blijft namelijk voor een langere tijd warm in een dutch oven.

Ingrediënten:

  • 1 kg runderriblappen
  • 2 grote uien
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 5 plakken ontbijtkoek
  • 5 kruidnagel
  • 5 jeneverbessen
  • 100 ml appelcider azijn
  • 200 ml water
  • 30 gram boter
  • 2 blaadjes laurier
  • zilveruitjes naar smaak

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

15 minuten

BBQ tijd

BBQ

3.5 uur

Aantal personen

Aantal

4 personen

Grill methode

Grillmethode

Indirect en direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Snijd de runderriblappen in blokjes van ongeveer 2 á 3 centimeter.
  • Pel vervolgens de ui en snijd in halve ringen.
  • Verkruimel de ontbijtkoek.

Op de barbecue

  • Open de barbecue en maak de branders aan boven het GBS systeem en regel de temperatuur van de barbecue naar 180 graden.
  • Plaats de dutch oven op het GBS systeem en laat de dutch oven goed heet worden.
  • Smelt een klont boter in de pan en voeg het vlees toe aan de pan. Breng op smaak met zout en bak rondom bruin in een aantal minuten.
  • Voeg vervolgens de uien toe en bak deze heel even mee.
  • Voeg alle overige ingrediënten toe met uitzondering van de zilveruitjes.
  • Breng het geheel aan de kook en plaats de deksel op de dutch oven zodat het vocht niette snel verdampt. Zet de branders lager zodat het vlees rustig kan stoven.
  • Wacht nu 3 tot 4 uur totdat het vlees uit elkaar valt. Controleer na 2 á 3 uur of er nog voldoende vocht in de dutch oven zit. Het vlees moet namelijk bedekt zijn met vocht om goed te kunnen garen. Wanneer er te weinig vocht in zit kun je wat water bijschenken.
  • Trek het vlees uit elkaar met een vork en voeg als laatste de zilveruitjes toe. Verwijder de deksel van de dutch oven en laat rustig verder pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Serveer het Limburgs zuurvlees met bijvoorbeeld aardappelpartjes of lekkere friet.