De Griekse keuken… Wie is er niet dol op! Duizenden Nederlanders gaan ieder jaar naar dit prachtige land op vakantie en genieten volop van het smaakvolle eten. Velen van hen zullen tijdens de vakantie zich verlekkeren aan een broodje gyros. Een, met aluminiumfolie omwikkeld, platbrood, gevuld met van die heerlijk malse stukjes varkensvlees met krokante korst, tzatziki, tomaat, rode ui en patatjes. Zie je het plaatje voor je?
Dat gaan we allemaal met dit recept maken en dat blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn.
Om dit allemaal voor elkaar te krijgen gaan we een dag van tevoren het vlees in plakken snijden, kruiden we het met Noskos The Greek en zetten het een nachtje in de koelkast. Zo kunnen de smaken lekker intrekken en geeft dat het beste eindresultaat. Voor de tzatziki geldt hetzelfde. Ook deze maken we een dag van tevoren, want dat komt de smaak alleen maar ten goede.
Het platbrood maken we op de dag zelf. Hiervoor maken we het deeg zelf en bakken deze op het deksel van de dutch oven duo. Je kan hier ook een plancha of een gietijzeren skillet voor gebruiken. Deze heerlijke broodjes zijn zo gemaakt, omdat het deeg alleen maar even hoeft te rusten.
De gyros gaan we met behulp van de rotisserie van “The spit on fire” bereiden op de Weber summit kamado. Het smakelijke voordeel van het gebruik van een rotisserie is dat het vlees tijdens de bereiding zichzelf metde vrijgekomen vet en vleessappen bedruipt. Dit zorgt voor extra veel smaak. De pennen, waar normaal het vlees mee wordt vastgezet aan het spit, halen we er af en deze vervangen we aan weerszijden voor twee grote uien. Wanneer we die pennen erop zouden laten zitten, wordt het op enig moment lastig om het gegaarde vlees van het spit af te snijden, omdat deze dan in de weg zitten.
Ingrediënten:
- 2 kilo procureur (varkensnek)
- 2 grote rode uien (voor het spit)
-
Noskos The Greek
- 2 vleestomaten in plakken
- 2 rode uien in gehalveerde ringen.
- gedroogde oregano kruiden
- Tzatziki (recept hier)
- Flatbread (recept hier)
Overige benodigdheden:
- Rotisserie (spit)
-
Aluminium lekbak
- huishoudfolie
-
kerntemperatuurmeter
- vershoudfolie
- Aluminiumfolie
Keuken
1 uur (ex marineren)
BBQ
1 uur
Aantal
8
Kerntemperatuur
72 graden°C
Grillmethode
Indirect
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Haal de procureur uit de koelkast en dep met een keukenpapier droog
- Snijd eventueel overtollig vlees en/of vet met een mes weg.
- Snijd met een scherp mes de procureur in de breedte in plakken van ongeveer 1 centimeter dik.
- Kruid de plakken vlees rondom met Noskos The Greek en leg het vlees in een bak.
- Dek af met vershoudfolie en zet het voor een nacht in de koelkast.
Op de barbecue
- Bereid ondertussen de bbq voor op een indirecte bereiding van 180 graden. Zet in het midden van het kolenrooster een grote aluminium lekbak. Leg aan weerszijden van de aluminium bak de brandende briketten.
- Plaats de ring van het spit op de bbq en sluit het deksel.
- Pak het spit erbij en prik als eerste een rode ui erop. Prik eerst een gat door de ui heen, zodat de spit er gemakkelijker doorheen gaat.
- Rijg hierna de plakken procureur aan het spit. Rijg iedere plak tweemaal aan het spit, zodat het een compacter geheel wordt. Hierdoor gaart het vlees als een geheel.
- Prik hierna de tweede ui aan het andere uiteinde en druk beide uien aan, zodat het vlees stevig tegen elkaar aan wordt gedrukt. Zorg dat het vlees mooi in het midden van het spit hangt
- Hang het spit in de bbq, zet het spit aan. Sluit het deksel van de bbq.
- Meet na een half uur de kerntemperatuur met een thermometer. Haal het spit van de bbq zodra het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 72 graden. Ondertussen is er een mooie bruine korst ontstaan.
- Snijd met een scherp mes rondom de buitenste gegrilde laag van het vlees. Hang het spit vervolgens weer terug in de bbq, zodat de nieuwe laag weer krokant kan worden. Herhaal deze stappen tot dat het vlees helemaal is opgesneden.
- Houd het afgesneden vlees warm in een bak afgedekt met aluminiumfolie.
- Besmeer het platbrood met een laag tzatziki en garneer met de tomaat, rode ui en oregano. Leg daar een laag gyros bovenop. Eventueel kunnen er wat patatjes toegevoegd worden. Draai vervolgens het brood dicht en vouw er een laag aluminiumfolie om heen om het geheel bij elkaar te houden.
- Kalí órexi! Eet smakelijk
Tip van de Grillmaster
- Het leukste is natuurlijk om de flatbread zelf te maken. Heb je hier geen zin in, gebruik dan kant en klaar broodjes en/of wraps.
Aanbevolen accessoires
Ook leuk voor andere recepten
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters