Een heerlijk zomers gerecht uit Griekenland is toch wel een heerlijke souvlaki met tomatenrijst en tzatziki. We gaan niet alleen de souvlaki met varkenshaar bereiden op de barbecue maar ook de tomatenrijst. Om de tomatenrijst te bereiden heb je wel een Dutch Oven nodig. Kies hiervoor de Dutch Oven van Weber omdat deze heel makkelijk te reinigen is na de bereiding door de porselein-geëmailleerde finish. Dit keer hebben wij dit heerlijke gerecht bereid op de Weber Summit. Je hebt hier voldoende plek door de Dutch Oven in het midden te plaatsen van de BBQ. De varkenshaas souvlaki kun je rondom de Dutch Oven leggen tijdens de bereiding. Dit is niet strikt noodzakelijk gezien de tomatenrijst lang warm blijft in de Dutch Oven met de deksel erop.

In dit recept hebben wij varkenshaas gebruikt van het Iberico varken. Het vlees heeft veel meer smaak dan normale varkenshaas doordat het doorregen is met vet. De varkens zoeken zelf het eten en eten heel veel eikels. Hierdoor krijgt het varkensvlees een heerlijke smaak. je kunt echter ook normale varkenshaas gebruiken voor dit recept of zelfs kippendijen. Gebruik je kippendijen, dan blijft alles identiek echter grill je het vlees tot een kerntemperatuur van 73 graden. Je kunt ook voor kipfilet kiezen echter deze droogt sneller uit tijdens de bereiding dan kippendijnen. De dijen zijn namelijk een stuk vetter dan de filet. Je kunt natuurlijk ook een mix maken van varkenshaas en kippendijen maar rijg ze niet aan dezelfde spies.

Ingrediënten:

  • Ingrediënten Souvlaki
  • 800 gram Iberico varkenshaas
  • 50 ml olijfolie
  • 1/2 citroen
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • snufje gerookte paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel honing
  • zout en versgemalen peper
  • Ingrediënten tomatenrijst
  • 300 gram rijst
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • zout en versgemalen peper
  • Ingrediënten tzatziki
  • 1/2 komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram Griekse yoghurt
  • verse dille
  • verse munt
  • zout en versgemalen peper

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

30 minuten

BBQ tijd

BBQ

20 minuten

Aantal personen

Aantal

4 personen

Grill methode

Kerntemperatuur

60°C

Grill methode

Grillmethode

Direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Was de komkommer en rasp ongeveer een halve komkommer. Pers het sap uit de komkommer in een zeef om knijp samen met de handen. Je wilt namelijk niet hebben dat het sap van de komkommer terecht komt in de Griekse yoghurt.
  • Neem een kom en schenk hierin de Griekse yoghurt.
  • Pel vervolgens de knoflook en pers deze uit boven de yoghurt en voeg de geraspte komkommer toe.
  • Snijd de verse dille en munt fijn en voeg ongeveer 2 á 3 eetlepels toe en roer.
  • Breng vervolgens op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en proef of de smaak naar wens is.
  • Dek de tzatziki af en plaats in de koeling. Het lekkerste is als deze een aantal uren staat tot een dag.
  • Haal de varkenshaas uit de koeling en dep droog.
  • Verwijder vervolgens eventueel het vlies wat nog achter is gebleven op het vlees.
  • Snijd het vlees in gelijke blokken.
  • Pel de knoflook en snipper fijn.
  • Neem een kom en pers hierin het sap van een halve citroen.
  • Voeg vervolgens de knoflook toe samen met de kruiden en de olijfolie.
  • Roer alles goed door elkaar en voeg ten slotte het vlees toe.
  • Meng het vlees met de marinade en dek af met vershoudfolie en zet vervolgens minimaal twee uur tot een dag in de koeling.
  • Rijg het vlees aan de spiesen net voor de bereiding.

Op de barbecue

  • Maak ten eerste de barbecue aan voor directe hitte door de Summit te vullen met houtskool en de schuiven boven en onder helemaal open te zetten. Voeg vervolgens een wokkel toe en wacht tot de barbecue ongeveer 180 graden is en zet de schuiven dicht tot op een kiertje.
  • Pel in de tussentijd een ui en de knoflook en snipper fijn.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in kleine blokjes.
  • Verwijder het rooster van het GBS systeem en plaats de dutch oven.
  • Schenk een beetje olijfolie in de dutch oven en wacht tot deze heet is en fruit vervolgens de ui aan.
  • Voeg na 2 minuten de knoflook toe met de paprika blokjes.
  • Bak deze heel even mee en voeg de tomatenblokjes toe. Roer regelmatig en sluit eventueel de onderste schuif helemaal als het te snel gaat.
  • Voeg na een aantal minuten de rijst toe en bak deze even mee zodat de sappen worden opgenomen door de rijst.
  • Schenk de bouillon toe en plaats de deksel op de dutch oven en sluit de deksel voor ongeveer 10 minuten.
  • Verder de deksel van de dutch oven en roer door de rijst en controleer of er nog vocht aanwezig is. Schenk eventueel meer vocht toe als de rijst blijft plakken aan de bodem. We gaan de rijst droog koken maar de rijst mag natuurlijk niet verbranden. Plaats in de tussentijd de varkenshaas souvlaki rondom de dutch oven zodat deze mee kan garen. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de tomatenrijst klaar is.
  • Draai de varkenshaas regelmatig en controleer of de rijst gaar is.
  • Verwijder de dutch oven als de rijst bijna gaar is en plaats het rooster terug van het GBS systeem en zet de schuif helemaal open.
  • Grill ten slotte de souvlaki aan alle zijden tot een kerntemperatuur van 60 graden.
  • Serveer de souvlaki samen met de tomatenrijst en de zelfgemaakte tzatziki.