Een heerlijk en makkelijk zomerrecept is een gevlinderde kip van de BBQ met een makkelijke pastasalade. Voor de kip hebben we een lekkere piri piri marinade gemaakt die de kip een heerlijke smaak geeft. Het gerecht is bereid op de Weber Genisis II waar je voldoende plek hebt om alles te bereiden. Je kunt natuurlijk ook een andere Weber barbecue gebruiken voor dit recept. Je kunt de groenten eerst grillen voordat de gevlinderde kip op de barbecue gaat gezien je de pastasalade koud of lauw warm kunt eten. Daarna grill je de gevlinderde kip boven indirecte hitte op de BBQ.

Om het jezelf makkelijk te maken kun je gebruik maken van onze handige grillkorf zodat de groenten zoals de aspergetips niet in de kolen vallen. Je kunt er hierdoor ook voor kiezen om de groenten direct in het gewenste formaat te snijden. Wij hebben dit echter niet gedaan omdat de groenten dan makkelijk zijn te keren op de BBQ. Piri-piri is een Portugese saus en heeft diverse benamingen zoals peri-peri saus maar staat in Europa vooral bekend onder de naam piri piri. De saus wordt traditioneel gemaakt van peri peri pepers maar in dit recept gebruiken we gedroogde chilivlokken.

Gevlinderde kip

Wat is het voordeel om een kip te vlinderen? Het grote voordeel is dat de kip gelijkmatig gaart en de duur van de bereiding is korter dan wanneer je de kip in zijn geheel gaart.

Ingrediënten:

  • 1 hele kip
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gedroogde chilivlokken
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • Ingrediënten pastasalade
  • 2 rode puntpaprika
  • groene aspergepuntjes
  • 1 courgette
  • 250 gram kerstomaten
  • 500 gram fusilli
  • groene olijven
  • verse basilicum
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

30 minuten

BBQ tijd

BBQ

1 uur

Aantal personen

Aantal

4

Grill methode

Kerntemperatuur

72°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect en direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Pel de knoflook en snipper fijn.
  • Meng de knoflook met de ingrediënten voor de kip goed door elkaar.
  • Haal de kip uit de koeling en verwijder de ruggengraat met een gevogelte schaar.
  • Draai de kip om en breek het borstbeen zodat de kip plat ligt op de snijplank, nu is de kip gevlinderd.
  • Wrijf de kip in met de marinade en laat deze minimaal twee uur afgedekt marineren in de koeling.
  • Voorbereiding pastasalade
  • Kook de pasta al dente in water en giet af. Besprenkel de pasta met een beetje olijfolie zodat deze niet aan elkaar gaat plakken.
  • Snijd de puntpaprika's door de helft en verwijder de zaadlijsten.
  • Snijd de courgette in plakken, de olijven en de kerstomaatjes door de helft.
  • Verwijder de uiteinden van de groene aspergetips.
  • Besprenkel de puntpaprika, courgette en de aspergetips met olijfolie en breng op smaak met een beetje zout en peper.

Op de barbecue

  • Maak de BBQ aan door de twee buitenste branders aan te maken en regel de temperatuur naar 180 graden.
  • Leg de gevlinderde kip in het midden van de barbecue en sluit de deksel tot de kip een kerntemperatuur heeft van 72 graden. Je kunt dit makkelijk controleren door gebruik te maken van een kerntemperatuurmeter en deze in te stellen via de Weber app.
  • Leg de groenten in een grillkorf en plaats deze na ongeveer 30 minuten op het rooster boven één van de branders. Heb je geen plek voor de puntpaprika's? Dan kun je ze gewoon op het rooster leggen.
  • Draai na een paar minuten de groenten om en grill tot ze gaar zijn.
  • Haal de groenten van de barbecue en snijd in repen of blokjes en voeg deze toe aan de pasta. Voeg tevens de olijven en kerstomaten toe aan de pasta met verse basilicumblaadjes. Proef de salade en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Haal ten slotte de gevlinderde kip van de barbecue en serveer samen met de pastasalade met gegrilde groenten.

Tips van de Grillmaster

  • Je kan het velletje van de kip ook loshalen en onder het velletje een beetje boter doen.