Een perfect voorgerecht wat eenvoudig te maken is voor de feestdagen is deze heerlijke zalmcocktail met gerookte zalm van de BBQ. Om de zalm te roken hebben wij gebruik gemaakt van een rookplankje. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de zalm koud te roken via de Weber cold smoke genetator, wij hebben echter gekozen voor een rookplank.
Je kunt ervoor kiezen met dit recept om de zalm warm te serveren of juist koud. Het is beide mogelijk en de zalm is in ongeveer 15 minuten klaar op de BBQ. Ben je opzoek naar iets minder stress dan kun je de zalm het beste een dag eerder maken. Vul echter de glaasjes pas op de dag zelf. Alle ingrediënten met uitzondering van de bieslook kun je vooraf reeds snijden zodat je net voor het serveren alleen de glaasjes hoeft te vullen.
Dit recept hebben wij bereid op de Weber Genesis II maar je kunt ook een houtskool of pellet barbecue gebruiken. Het belangrijkste is dat je de rookplank direct boven het vuur legt. Bij onze Smokefire heb je natuurlijk geen rookplank nodig om de zalm warm te roken. Vaak lees je dat je een rookplank eerst moet weken in water maar dit is niet nodig omdat je anders gaat stomen en niet roken.
Ingrediënten:
- 500 gram zalm met huid
- 4 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel ketchup
- 1/2 eetlepel whiskey
- rucola en veldsla
- snack tomaten
- 1/4 komkommer
- bieslook
Overige benodigdheden:
Keuken
15 minuten
BBQ
20 minuten
Aantal
4 personen
Kerntemperatuur
50 °C
Grillmethode
Direct
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Snijd de komkommer in kleine blokjes en de snack tomaten in vieren.
- Meng in een kom de mayonaise, ketchup en de whiskey tot een saus.
- Snijd de bieslook fijn voor de garnering.
- Haal de zalm uit de koeling en kruid met een beetje zout.
Op de barbecue
- Open de barbecue en maak de twee buitenste branders aan en regel de temperatuur van de barbecue naar 180 graden.
- Leg de rookplank boven het directe gedeelte en wacht tot deze begint te roken (15/20 minuten)
- Draai de rookplank om en leg de zalm met de huidzijde op de rookplank.
- Sluit vervolgens de deksel tot de zalm een kerntemperatuur heeft van 50 graden.
- Haal de zalm uit de barbecue en laat afkoelen. Je kunt ook de zalm warm serveren maar het is net waar jezelf de voorkeur aangeeft.
- Neem vier mooie glazen en start met de rucola en veldsla. Leg hierop stukjes zalm en de komkommer en tomaten. Voorzie de salade van de saus en garneer met de fijngesneden bieslook.
Tip van de Grillmaster
- Zorg ervoor dat als je je zalm op het rookplankje legt, het Weber logo naar boven wijst. Dit voorkomt kromtrekken van de plank en zo kan je hem meerdere keren gebruiken
Aanbevolen accessoires
Ook leuk voor andere recepten
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters