Vis kun je natuurlijk ook super goed bereiden op de BBQ en daarom hebben wij een heerlijk gerecht gemaakt met gegrilde vis. Dorade is een witte vis die niet een heel uitgesproken vissmaak heeft en daarom bij veel mensen in de smaak valt. Je kunt voor dit recept natuurlijk ook een hele dorade grillen op de BBQ maar wij hebben gekozen voor een doradefilet. Hierdoor is het makkelijker om het bord mooi op te maken en te serveren als tussen gerecht of zoals wij hebben gedaan als lichte avondmaaltijd. Wil je het als tussengerecht serveren of voorgerecht. Laat dan gewoon de witte rijst weg en maak de porties kleiner.
Voor dit recept hebben wij de Weber Genisis II gebruikt omdat we de groenten gaan stomen in de Weber wok. Hierdoor heb je een wokbrander nodig maar het kan natuurlijk ook gewoon op het GBS systeem. Gezien de bereiding van alle ingrediënten kort is en de groenten nog een tijd warm blijven in de wok is dit geen probleem. Naast de wok maken we ook gebruik van de deksel van de dutch oven om een kokossalsa te bereiden. Dit kan natuurlijk ook gewoon bereid worden op de Weber bakplaat.
Het is een heerlijk eenvoudig gerecht en weer eens iets anders om je vrienden of familie mee te verrassen. De salsa is iets pittig door de pepers die hierin zijn verwerkt. Dit geeft het gerecht een iets spicy karakter wat er super goed bijpast. Je kunt eventueel nog koriander fijn snijden en deze toevoegen aan de salsa. Drink er een heerlijke iets fruitige witte wijn bij om het geheel af te maken.
Ingrediënten:
- 1 rode ui
- verse gember
- 1 tl mosterdzaad
- 20 g geraspte kokosnoot
- 2 trostomaten
- 1 verse groene chilipeper
- 1 verse gele chilipeper
- 1 el limoensap
- Snufje basterdsuiker
- 4 dorade filets
- 250 gram haricots verts
- 250 gram groene aspergetips
- 300 gram witte rijst
Keuken
30 minuten
BBQ
20 minuten
Aantal
4
Grillmethode
Direct
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Pel de rode ui en snipper fijn.
- Snijd de groen en gele peper door de helft en verwijder de zaadjes en snijd in dunne ringen.
- Rasp ongeveer 1 theelepel van de gember.
- Snijd de tomaten door de helft en verwijder het sap en de zaadjes en snijd in kleine blokjes.
- Snijd de uiteinden van de haricots verts af en het begin van de groene asperges.
Op de barbecue
- Maak de BBQ aan door de branders aan te maken boven het GBS systeem. Sluit de deksel en laat de skillet of deksel van de dutch oven goed heet worden.
- Schenk een beetje olijfolie in de skillet en fruit de rode ui aan.
- Voeg na ongeveer 5 minuten het mosterdzaad en de gember toe en bak heel even mee.
- Als laatste voeg je de geraspte kokos toe en roer alles goed door elkaar. Haal het mengsel van de BBQ wanneer de kokosrasp een beetje verkleurd is.
- Schenk het mengsel in een kom en laat heel even afkoelen en voeg vervolgens de tomaten, chilipepers, snufje suiker en het sap van een halve limoen toe.
- Plaats in de tussentijd de wok op de BBQ en maak deze gereed om te kunnen stomen door er water in te schenken en de grillkorf. Zet de brander aan boven de wok en leg de haricot verts en de groene aspergetips in de grillkorf en plaats de deksel. Stoom de groenten ongeveer 10 minuten tot ze gaar zijn.
- Kook in de tussentijd ook even witte rijst want deze serveren wij bij het gerecht.
- Strijk de huid van de dorade in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
- Leg de dorade boven de branders met de huidzijde op het rooster en sluit de deksel. De dorade is klaar wanneer het vlees makkelijk uit elkaar valt.
- Schep ten slotte de dorade van de BBQ en maak de borden mooi op door te starten met een laag groenten, vis en het kokosmengsel.
Aanbevolen accessoires
Ook leuk voor andere recepten
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters