Mosselen een groot plezier voor de vis en schaaldier liefhebber. Wij zeggen vaak in de volksmond dat wanneer de “R” in de maand zit je het beste van de mosselen kunt genieten. Echter is dit niet helemaal waar, want het mosselseizoen loopt namelijk van juli tot aan april het jaar erop.

Mosselen kun je op verschillende manieren bereiden, daar zullen we hier zeker meer aandacht aan gaan geven aangezien wij van de Weber Original Store verzot zijn op mosselen! In dit recept maakt Grill Master Yorick de mosselen op de traditionele Franse wijze en zijn eigen twist.

Wij gebruiken een GBS wok, mocht je een andere pan voor de barbecue hebben dan kan dat natuurlijk ook, als hij maar een deksel heeft. Yorick maakt de mosselen op een houtskool barbecue uiteraard kun je dit ook maken op een gasbarbecue, hanteer daarvoor dezelfde tempraturen en technieken!

Uiteraard zien wij graag je resultaat voorbij komen! Succes..

Ingrediënten:

  • 2Kg Verse Mosselen
  • 4 Eetlepels Rub Some Fish
  • 2 Sjalotten
  • 2 Teentjes Knoflook
  • 1 Courgette
  • 3 Eetlepels Olijfolie
  • 100 ML Droge witte wijn (kookwijn)
  • 50 ML Cognac
  • 200 ML Crème Fraiche
  • 2 Takjes Rozemarijn
  • 4 Takjes Tijm

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

10 Minuten

BBQ tijd

BBQ

20 Minuten

Aantal personen

Aantal

4

Grill methode

Grillmethode

Indirect

Franse Mosselen

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Was de mosselen goed in een bak met water. Mosselen die open blijven staan of blijven drijven kun je nog even een paar tikjes geven op het aanrecht, sluiten ze niet dan gooi je deze weg.
  • Snipper de 2 sjalotten en de teentjes knoflook
  • Snijd de uiteindes van de courgette en snijd hem overdwars in vieren en vervolgens in reepjes van een halve centimeter.

Op de barbecue

  • Vul de briketten starter met 3/4 briketten en laat de briketten mooi grijs van kleur worden.
  • Richt je barbecue in op indirecte wijze, plaats de briketten bakjes aan beide zijdes van je barbecue. Indien je een gasbarbecue gebruikt van 3 branders of meer, zet dan de buitenste branders aan en laat de middelste uit.
  • Verdeel de briketten over de mandjes en plaats je wok in het midden van het GBS rooster en laat deze met de deksel op de barbecue op tempratuur komen (250c).
  • Zorg ervoor dat je de lucht inlaad (onder) en lucht uitlaat (deksel) volledig open hebt staan.
  • Voeg na 5 minuten de olijfolie toe en laat deze heel even op tempratuur komen.
  • Voeg de gesnipperde sjalotten toe en fruit deze tot ze glazig zijn maar niet aanbakken.
  • Voeg nu de knoflook toe en bak deze 1 minuut mee.
  • Voeg de courgette toe hussel alles goed door en plaats nu de deksel op de barbecue. Bak de courgettes lekker mee en deze mogen best wat gaan kleuren, roer af en toe door.
  • Voeg ondertussen de takjes tijm en rozemarijn toe zodat die mooi hun smaken kunnen gaan afgeven.
  • Wanneer de courgette gekleurd is voeg je de mosselen toe, let op enkel de mosselen en niet het mosselvocht en hussel alles lekker door!
  • Voeg je de cognac toe, roer goed door en laat de alcohol verdampen. Voeg vervolgens de wijn toe en leg de bijbehorende deksel op de wok en de sluit de deksel van de barbecue.
  • Hussel alles na 5 minuten nog even lekker om, wanneer de mosselen openstaan voeg je ook de crème fraiche toe en hussel je alles weer goed om zodat deze oplost. Sluit de deksel van de barbecue zonder de deksel op de pan te doen en laat alles een beetje inkoken/pruttelen.
  • Na een minuut of drie is het tijd om iedereen aan tafel te roepen en te genieten van de mosselen op Franse wijze.

Tips

  • Mosselen die openstaan kun je vaak met een paar tikjes op het aanrecht wel weer laten sluiten!