In het kort
Een Smokey Mountain Cooker is gemaakt om langzaam en op lage temperaturen gerechten te roken. Denk daarbij aan temperaturen onder de 150°C. Dankzij de vele mogelijkheden met luchttoevoer, diffuser plates en de waterpan kan je de heerlijkste gerechten lekker langzaam garen.
Houd er rekening mee dat dit echt een Smoker is en niet zomaar een barbecue. Hij is gemaakt om te gebruiken op lagere temperaturen te gebruiken. Maar dat is ook juist wat het zo leuk maakt: spelen met de rook, de temperatuur, en de tijd! Lekker achterover zitten en in de avond genieten van het resultaat…
Stap 1:
Zet om te beginnen al je luchtroosters open en verwijder vervolgens de deksel en het middengedeelte van de barbecue. Je hebt nu alleen het onderste gedeelte van de barbecue met het houtskoolrooster. plaats de houtskoolring in het midden van de barbecue. Maak van je briketten een ring door deze op elkaar te stapelen en aan de rand van deze houtskoolring te plaatsen. We raden ook aan om wat stukken rookhout te verdelen tussen deze ring van brandstof.
Stap 2:
Steek vervolgens de aanbevolen hoeveelheid briketten aan met een starter. Wacht tot de briketten grotendeels een witte aslaag hebben voordat je deze gebruikt, om er zeker van de zijn dat deze efficiënt op zullen branden. Giet voorzichtig de aangestoken brandstof in het midden van de kring die je in stap 1 hebt gemaakt. Zorg ervoor dat de aangestoken briketten goed contact maken met de onaangestoken ring en het rookhout, zodat deze zelf ook op den duur zullen ontbranden.
Wil je weten hoe het aansteken van briketten precies in zijn werk gaat? We hebben een artikel geschreven over het gebruiken van een Chimney starter. Dit artikel vindt je hier.
Stap 3:
Plaats het middengedeelte van je barbecue zonder waterpan of grillroosters op de basis. Zorg ervoor dat deze stevig op zijn plek zit alvorens je de waterpan plaatst. Vul deze vervolgens met warm water en pas op dat dit niet op de briketten terecht komt. Dit kan namelijk voor extra asvorming en stoom zorgen en dat kan gevaarlijk zijn. Controleer ook meteen even voorzichtig of het deurtje van het middengedeelte goed dicht zit.
Stap 4:
Leg het grillrooster op z’n plek en doe hier de deksel bovenop. De grill zou nu helemaal compleet moeten zijn. Wacht tot de barbecue de gewenste temperatuur heeft bereikt voor jouw Low-And-Slow gerecht. Waarschijnlijk zal die temperatuur tussen de 110°C en 135°C liggen. Zodra de barbecue ongeveer op deze temperatuursmarge zit is het belangrijk om de onderste ventilatieroosters half dicht te draaien. Als de temperatuur hierdoor alsnog teveel schommelt raden we aan deze nog wat verder dicht te doen tot hij mooi constant blijft (een paar graden schommel is niet erg, dat is normaal).
Stap 5:
Nu begint het echte werk! Je kan nu je gerechten op het grillrooster leggen en eventueel voorzien van een thermometer. Zorg ervoor dat je de deksel zo veel mogelijk dicht houdt en geef je vlees of andere gerecht rustig de tijd om tot in perfectie bereid te worden.
Het kan nodig zijn dat je bij hele lange projecten de brandstof zal moeten aanvullen. Bij sessies langer dan 6 uur raden we aan een extra hoeveelheid brandstof achter de hand te houden. Ook is het verstandig onze briketten te gebruiken omdat deze langer branden dan andere B-merk brandstoffen.
Vul ook elke paar uur de waterpan bij met warm water. Zo voorkom je dat alles wat je gaat roken uitdroogt.
De sleutel bij de Smokey Mountain Cooker is de deksel. Zorg ervoor dat deze zo veel mogelijk op de barbecue zit en goed aansluit. Zo krijg je de meest constante temperaturen en ook de beste resultaten.
Weber smokey mountain cooker
37cm / 47cm / 57cm
Onze Grill Master hebben in het verleden allemaal een Weber Smokey Mountain in de achtertuin gehad. In de Grill Academy gebruiken we zowel de 47 als de 57 cm Weber Smokey Mountain. Deze smokers zijn echte liefhebber barbecues. Wij vinden het gaaf om te spelen met luchttoevoer, aan te voelen hoe de rook en warmte verloopt en om geweldige rechten te maken. Als je op zoek bent naar een barbecue waar je zelf de baas over bent, waar vakmanschap om de hoek komt kijken en waar je perfect op kan roken….dan is de Weber Smokey Mountain de barbecue die je zoekt!
Eigenschappen
- VERCHROOMDE GRILLROOSTERS
- ZWARE KWALITEIT STALEN HOUTSKOOLROOSTER
- GEÏNTEGREERDE DEKSELTHERMOMETER
- MAATBEKER VOOR BRIKETTEN INBEGREPEN
- PORSELEIN GEËMAILLEERDE DEKSEL, KETEL/KUIP, MIDDENDEEL EN WATERRESERVOIR
- MASSIEF ONDERROOSTER
- SILICONEN THERMOMETERPOORT
- GROTE OPENING VOOR HET BIJVULLEN VAN DE BRIKETTEN EN HET ROOKHOUT
- ROESTBESTENDIG ALUMINIUM HITTESCHILD
- INCLUSIEF HOES
OVERIGE ACCESSOIRES
Rookhout
Voor een Weber Smokey Mountain raden we aan om Chunks te gebruiken. Dit zijn grotere stukken rookhout die langzaam opbranden, wat dus perfect geschikt is voor de Smokey Mountain Cookers. We hebben van deze chunks momenteel twee variaties: Hickory en Appel. Het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en hoe sterk je de smaak van je gerechten wilt beïnvloeden door het rookhout. Hou je van een mildere smaak? Kies dan voor appel. Hou je van pit en een sterke rooksmaak? Kies dan voor Hickory.
Handschoenen
Voor het aanpassen van de luchtroosters gebruiken wij het liefste geschikte handschoenen die goed tegen de hitte kunnen. Ons advies is handschoenen met Kevlar te gebruiken omdat je hierbij volledige bewegingsvrijheid en toch bescherming van de hitte hebt.
wEBER’S sMOKE
Op zoek naar een boek waar de basisbeginselen en gevorderde technieken van het roken op een barbecue haarfijn uitgelegd worden? Dan is dit boek wellicht wel iets voor jou! Handig om aan te schaffen bij je Weber Smokey Mountain zodat je meteen met een flinke bak inspiratie aan de slag kunt.
Grill Academy
Wil je liever een complete middag/avond met een Grillmaster aan de slag om het roken onder de knie te krijgen? Dan is een Weber Grill Academy wellicht wel iets voor jou! We hebben een speciale Smokehouse workshop waar we alles gaan roken op de barbecue. Zo kan je de rooktechnieken van dichtbij zien en ook nog eens een gezellige avond beleven met vrienden en familie.