Met het dichtschroeien van vlees creëer je een ongeëvenaarde smaakbeleving, waarbij het vlees sappig, smaakvol, en licht gekarameliseerd aan de buitenkant wordt. De bijkomende en welbekende grillmarks die hierbij horen maken de methode voor velen een klassieker om uit te voeren op de barbecue.

Begin altijd met een schone barbecue. De eenvoudigste manier om je barbecue schoon te maken voor gebruik is door deze schoon te branden. Laat de barbecue gedurende 10 tot 15 minuten goed heet worden, en borstel het rooster daarna schoon met een geschikte borstel.

Laat je vlees altijd na de bereiding minimaal 30% van de totale bereidingstijd rusten. Zo kan het gerecht als het ware ‘ontspannen’ en voorkom je dat de overige vleessappen allemaal uit het vlees lopen. Ons advies is om het vlees te laten rusten in een oven die qua temperatuur gelijk staat aan de kerntemperatuur van het gerecht. Zo kan het vlees rusten zonder verder te garen of juist af te koelen.

Dichtschroeien

  • Warm de barbecue eerst minimaal 10 tot 15 minuten voor. (150° C – 260° C)
  • Zorg ervoor dat de directe zone van het rooster een temperatuur tussen de 260° C en 285° C bereikt.
  • Plaats het vlees direct op het hete rooster en laat deze, afhankelijk van de dikte van het vlees, ongeveer tot 3 minuten per kant op de grill liggen. Leg het vlees zodra je deze omdraait op een iets ander stuk van de hete grill om je grillmarks mooi te laten ontstaan.
  • Afhankelijk van de dikte van het vlees is het soms nodig om deze op een indirecte hittebron verder te garen. Zo voorkom je dat de binnenkant nog rauw is.
  • Haal het vlees van de grill zodra deze naar smaak is bereid en laat deze vervolgens minimaal 30% van de totale bereidingstijd rusten voor je deze aansnijdt.

Reverse Sear

  • Warm de barbecue eerst minimaal 10 tot 15 minuten voor. (150° C – 260° C)
  • Leg het vlees op het rooster onder een indirecte hittebron en laat deze liggen tot het de gewenste kerntemperatuur bereikt heeft. We raden aan hiervoor een iGrill te gebruiken.
  • Zodra het vlees de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt verplaats je het vlees naar plek op het rooster boven een directe hittebron om deze af te grillen. Zo karameliseer je de buitenkant en maak je deze krokant. Houd ongeveer tot 2 minuten per kant aan, of zolang gewenst is.
  • Haal het vlees van de grill zodra deze naar smaak is bereid en laat deze vervolgens minimaal 30% van de totale bereidingstijd rusten voor je deze aansnijdt.

Sear Grate

Speciaal voor het Gourmet BBQ System (GBS-systeem) hebben we een porselein geëmailleerd gietijzeren rooster dat perfect is om je vlees dicht te schroeien. Gietijzer wordt snel erg heet en behoudt goed zijn temperatuur, waardoor het vlees snel aan hoge hitte wordt blootgesteld. Bovendien gaat gietijzer lang mee, en krijg je door het ontwerp die mooie diamantvormige grillmarks op je vlees. Doordat de barbecue’s met een GBS-systeem een perfecte fitting hebben voor dit rooster haal je simpelweg het normale rooster eruit en plaats je de Sear Grate er voor in de plaats. Deze blijft stevig zitten. Door de hitte zal het vlees ook veel minder snel blijven plakken.

 

De Sear Grate is bij ons verkrijgbaar vanaf 59,99 en vindt je hier.

SEAR STATION

Sommige barbecue’s, zoals de Genesis II EX-335 GBS, hebben een extra brander. Deze Sear Station brander is extra krachtig en zorgt er dus voor dat je vlees nog sneller onder extreme hitte dichtschroeit. Op deze manier heb je een nog optimaler smaakbehoud en blijven de sappen goed in het vlees. De Sear Station leent zich bijzonder goed voor beide manieren van dichtschroeien, en is daarom precies de juiste accessoire om je steak tot in perfectie te bereiden.

Wil je het effect van de Sear Station ervaren op bijvoorbeeld een houtskoolbarbecue? Maak dan verschillende zones op je barbecue door je briketten op een andere manier te plaatsen. Lees hier hoe je verschillende effecten kan behalen met je houtskoolbarbecue.