In het kort

“Hoe behoud ik een constante temperatuuur in mijn houtskoolbarbecue?”

We krijgen deze vraag regelmatig in de Weber Original Store. Het belangrijkste is dat je hier een beetje gevoel voor gaat ontwikkelen. Ontdekken welke brandstof je gaat gebruiken, hoeveel je hiervan gebruikt, en waar je deze brandstof in de barbecue plaatst heeft invloed op de temperatuur en hoe lang je deze constant kan houden.

De temperatuur wordt sterk beïnvloedt door de hoeveelheid zuurstof die bij je brandstof komt. Over het algemeen geldt dat hoe meer zuurstof je je kolen of briketten geeft, hoe heter deze worden.

We hebben een aantal tips voor je opgeschreven zodat je een betere inschatting en voorbereiding kan maken. Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn en dat factoren van buitenaf altijd invloed kunnen hebben op de temperatuur.

Belangrijk:

Het is normaal dat de temperatuur in een houtskoolbarbecue enigzins schommelt. Kijk dus niet gek op als je tijdens een sessie Low & Slow af en toe een graad of 10 verschil zal zien. In het geval van de dubbele isolatie van de Summit Kamado is dit probleem verleden tijd.

 

Zuurstoftoevoer

Houtskoolbarbecue’s hebben een luchtrooster aan de boven- en onderkant waarmee je de zuurstoftoevoer naar de brandstof kunt reguleren. Als we bovenstaande regel dus aanhouden kan je met onderstaande richtlijnen de temperatuur in de barbecue aanpassen.

Houd er rekening mee dat zowel houtskool als briketten invloed zullen hebben op het eindresultaat.

  • High Heat (230 °C – 290 °C) – Volledig opengedraaid
  • Medium Heat (175 °C – 230 °C) – 1/2 opengedraaid
  • Low Heat (120 °C – 175°C) – 1/4 opengedraaid
  • Low And Slow (105°C – 120 °C) 1/4 tot 1/8 opengedraaid

Houd er rekening mee dat je de barbecue altijd goed schoonhoudt om luchtcirculatie te optimaliseren. Dit zorgt er ook voor dat de kans op viezigheid in het eten ook geminimaliseerd wordt. Verwijder opgehoopte resten uit de binnenkant van de ketel, en verwijder as uit de opvangbak zodra deze volledig is afgekoeld.

De thermometer op de buitenkant van de ketel meet de algehele temperatuur aan de binnenkant. Dit zegt dus nog niks over de temperatuur van het rooster. Controleer de kerntemperatuur altijd met een iGrill om er zeker van te zijn dat de bereiding volledig naar wens verloopt.

Diffuser Plate

(Ook verkrijgbaar voor de Summit Kamado)

 

  • Creëer perfecte indirecte hitte in een handomdraai
  • Zorgt voor langzame ontbranding van je briketten
  • Te gebruiken in combinatie met een houtskoolring