1. Laat de saus nog even staan

Zorg dat je zo lang mogelijk wacht met het aflakken van je spareribs met saus. Als je dit te vroeg doet kan de saus namelijk gaan verbranden en een bittere, verkoolde laag over je gerecht creëren. Het is namelijk ook niet zo dat je saus in het vlees gaat trekken. Zodra je je spareribs hebt afgelakt met een hoeveelheid saus die je lekker lijkt leg je ze nog 10 tot 30 minuten terug op te barbecue. Zo kan de saus nog even opwarmen en wat meer smelten. Als je liever een koudere saus over je spareribs hebt, kan je deze ook erop smeren zodra je je gerecht van de barbecue haalt. Je kunt onze favoriete saus hier vinden op de website.

 

2. Gebruik niet teveel kruiden

Over het algemeen is een kwalitatief goed stuk vlees al erg smaakvol zonder toegevoegde kruiden. Het is daarom altijd een goed idee om minder rub te gebruiken dan je oorspronkelijk zou denken, zodat deze niet de overheersend wordt. Mocht je merken dat je toch iets te weinig hebt toegevoegd, dan kan je altijd nog wat erbij doen. Kruiden verwijderen is namelijk een stuk moeilijker. Hetzelfde geldt hier trouwens ook voor rookhout: gebruik niet teveel om te voorkomen dat je spareribs te bitter worden.

 

3. Koken is valsspelen

Sommigen vinden het vooraf een essentiële stap om spareribs te koken in water. Hiermee kan je namelijk de bereidingstijd inkorten en je vlees ook nog wat malser maken. Bij het koken gaat er echter heel veel smaak verloren. Tevens is het echt niet nodig: als je de tijd neemt en ze op de barbecue legt, wat roomboter toevoegt en zelfs wat cola gebruikt, krijg je een veel beter resultaat. Bovendien kan je net zo goed de barbecue links laten liggen als je al het werk in de keuken doet.

 

4. Verwijder de vliezen

Vrijwel alle spareribs hebben een dun, zilverkleurig membraan aan de onderkant van het stuk vlees. Om te voorkomen dat je gerecht taai en rubberig wordt is het belangrijk dat je dit vliesje verwijdert. Op deze manier kunnen kruiden ook beter doordringen in het vlees. Door een bot mes tussen de spareribs en het membraan te steken, kan je deze voorzichtig losmaken. Gebruik een keukenpapiertje en blijf doorgaan tot er niks van het membraan meer op je spareribs zit.

 

5. Neem de tijd

Het allerbelangrijkste bij spareribs is wel dat je er de tijd voor neemt. Een indirecte, langdurige grillmethode zorgt voor het beste resultaat. Als je je barbecue te warm laat worden of de spareribs op directe hitte laat garen, worden deze veel te taai. Bovendien kunnen ze zelfs verbranden, waardoor ze rijp zijn voor de prullenbak. Een rustige bereiding op lage temperatuur zorgt voor het beste resultaat dat zo van het bot af kan vallen. Relax, het resultaat mag er zijn!