Het marineren van je vlees zorgt ervoor dat deze sappiger, malser en smaakvoller wordt. Het is belangrijk om te experimenteren met smaken en tijden om te ontdekken wat je zelf het lekkerste vindt. Het is in ieder geval een goed idee om altijd je marinades te proeven voor je deze bij je vlees voegt. De meeste stukken vlees zullen minimaal uur moeten marineren, maar meer is vaak beter. Een stuk brisket kan bijvoorbeeld zelfs 24 uur marineren voor je deze op de grill legt, en de smaak is fenomenaal.

Een balans van smaken in je marinade is het allerbelangrijkste. Denk hierbij aan een combinatie van de volgende componenten:

  • Zuur – azijn*, wijn, citroen- of limoensap, sojasaus, teriyakisaus, ananassap, appelsap, tequila
  • Vet – olijfolie, sesamolie
  • Smaak – verse kruiden, laurierblad, pepertjes, gedroogde kruiden, zout, peper, knoflook

* Als je azijn gaat gebruiken is het belangrijk dat je nooit langer dan 30 minuten marineert. Anders gaat de azijn averechts werken en wordt je vlees zelfs taaier dan eerst.

Als je je marinade als saus wilt gebruiken, moet je deze eerst even goed laten doorkoken om eventuele bacterieën te doden. Het is veiliger om extra marinade te maken en deze apart te houden in de koelkast tot je deze gaat gebruiken voor de saus. Zo loop je het minste risico en weet je wel zeker dat je saus goed past bij het vlees. Een voorbeeld van een basis marinade bestaat uit:

  • Citroensap van één citroen
  • Twee eetlepels olijfolie
  • Drie teentjes fijngehakte knoflook
  • Een eetlepel grove peperkorrels
  • Een eetlepel grof zeezout*

*Pas op dat je je marinade nooit te zout maakt. Dit gaat de andere smaken overheersen waardoor de lekkere smaak van het vlees ook niet goed genoeg naar voren kan komen.

Vergeet niet de marinades die je hebt gemaakt en lekker vond ergens op te schrijven. Zo kan je nagaan welke combinaties en verhoudingen je de volgende keer kan gebruiken, of je hebt altijd een lekkere marinade paraat voor een etentje.