Wat is je gewenste resultaat?

Wellicht de eerste vraag die je jezelf moet stellen als je groentes gaat grillen. Ben je op zoek naar knapperige, gegrilde groentes? Wil je liever je groentes kort wokken en deze vervolgens in een lekker sausje serveren? Of ga je je groentes wikkelen in de spek en deze langzaam garen?

BELANGRIJK:

  • Gebruik seizoensgroenten die het liefst afkomstig zijn van eigen bodem. Zo maak je het jezelf nog makkelijker om rijpe en smaakvolle gerechten te bereiden. Bovendien krijg je met een mooie selectie sneller een kleurrijk en dus aantrekkelijk resultaat.
  • Als je direct je groentes grilt, is het belangrijk dat deze goed contact kunnen maken met het rooster of de basket. Zo komen de beste smaken namelijk naar voren. Snijd je groentes fijn of plat zodat alles goed in contact kan komen met de directe hittebron.
  • Gebruik goede olie. Dit is essentieel voor smaak, maar het bespaart je ook een hoop gedoe. Het voorkomt namelijk dat je groentes aan je rooster, basket of wok blijven plakken, en het maakt schoonmaken eenvoudiger.
  • Wees niet bang om je groentes royaal te kruiden. Peper en zout is altijd een goede optie, maar een lekkere BBQ-rub is ook leuk om te proberen!
  • Vergeet niet om iets zuurs toe te voegen aan een gerecht met groentes. Het afmaken van het bord met een beetje vers citroensap en grof zeezout, bijvoorbeeld, maakt je gerecht echt af. En wat dacht je van een beetje balsamicoazijn bij gerookte groentes?

Wanneer Zijn mijn groenten klaar?

Stevige groenten, zoals uien en venkel, worden vaak ergens tussen knapperig en mals gegrild. Als je ze zachter wilt, grill ze dan een paar minuten langer, maar let goed op dat ze  niet aanbranden. De grill intensiveert de zoetheid van groenten snel en dat kan tot verbranding leiden. Snijd de groenten zo gelijkmatig mogelijk. Een dikte van 1 centimeter is geschikt voor de meesten.