Tijdens de Grill Academy Basic workshop laten we altijd een demonstratie van de Beercan Chicken zien. Aangezien dit voor veel mensen een eye-opener is delen we hier graag de tips en trics om net zo’n lekker kippetje te maken zoals je hebt geproefd tijdens de Weber Grill Academy workshop.

Wat heb je nodig voor een Beercan Chicken?

Ingrediënten:

  • 1 flinke maiskip (1500 gram)
  • je favoriete kip kruiden/rub (wij gebruiken Szeged Chicken)
  • beetje olijfolie
  • Bier
  • Verse kruiden (we pakken meestal wat steeltjes salie)
  • optioneel: rookhout

Daarnaast is een barbecue die dicht kan wel het handigst. Wij gebruiken zowel een Weber Genesis II LX E-440 als een Weber Master Touch GBS 57 cm, op de Master Touch voegen we altijd een beetje rookhout toe, dan proef je ook goed de verschillen. Om een echt perfect kippetje te krijgen is een kernthermometer van essentieel belang, wij gebruiken deWeber iGrill2 of iGrill3. Daarbij wil je ook liever niet dat je kip omvalt of dat je, je handen verbrandt met het eraf halen van de kip, dus wij willen dat ook niet dus gebruiken we GBS gevogeltestomer.

Voorbereiding

Dep je kip droog met wat keukenpapier en wrijf hem daarna in met olijfolie. Hierdoor blijft je rub beter zitten en krijg je een lekker krokant velletje. Hierna kruid je de kip door de rub over de kip heen te strooien. Vergeet niet onder de pootjes en vooral de binnenkant mee te kruiden. Aan de binnenzijde zit je direct op het karkas en dus directer op het vlees. Hierdoor zullen de kruiden ook enigszins meer smaak geven aan het vlees. Het bier doe je in de beker van de gevogeltestomer, halfvol is voldoende. Drink de rest lekker op. Wij doen hier ook de takjes van kruiden (salie) bij en een beetje van de rub. Dan gaat de kip over de beker heen, met zijn kont uiteraard. Duw vervolgens het nekje nog even terug in de kip, mocht deze er nog aanzitten. Trek het overtollige vel daar weer overheen. Het is belangrijk dat je de kip zo compact mogelijk houd, al kun je hem op leuke manieren neerzetten. Dus druk de kip vanaf de zijkant aan en maak hem compact. Een stukje slagerstouw kun je ook gebruiken indien je een lastig kippetje hebt.

Beercan Chicken Weber Store Amersfoort Weber Original Store Weber Grill Academy

Barbecueën

Eén van de belangrijkste dingen van een beercan chicken is het velletje die wil je natuurlijk zo krokant mogelijk hebben. Dat doe je door je barbecue op ongeveer 200 graden in te stellen. Plaats de kip op de barbecue indien je een gevogeltestomer gebruikt kun je deze plaatsen in het GBS rooster en anders kun je deze plaatsten op het rooster, past ook (behalve op de Weber 47cm Kettle BBQ en de Q-Series). Omdat het borstvlees altijd als eerste droog wordt is het ook bij dit gerecht van belang een thermometer te gebruiken, wij gebruiken de Weber iGrill2. Wij prikken de probe van de iGrill dan ook in de borst, pas echter wel op dat je niet het bot raakt dit kan namelijk misleidend zijn in de temperatuurweergave aangezien bot geleid en sneller doorwarmt. Wij stellen de iGrill in op 68c, sluiten de deksel en wachten tot hij klaar is. (Indien je de kip een lekkere rooksmaak wilt geven kun je ook op dit moment nog wat houtsnippers, woodchunks toevoegen aan de kolen of in geval van een gas BBQ een rookbox, bij kip is fruithout erg lekker wij gebruikten appelhout).

Dit duurt ongeveer een minuut of 45 a 60 minuten maar dit is afhankelijk van je kip, daarbij praten wij niet in tijd maar in temperatuur. Je kip is goed bij 68c en hoelang dat duurt kan dus verschillen. Bij 68c gaat de kip van de BBQ af en zetten wij hem op het aanrecht, dit zijn altijd de moeilijkste momenten. Wij laten de kip altijd nog een kwartiertje staan. Dit doen we uiteraard met een reden. In deze rust periode gaard de kip nog langzaam verder tot de uiteindelijke kerntemperatuur van 72c. Bij deze temperatuur is je kip pas echt goed. Wanneer je je kip laat rusten (geldt overigens voor ieder stukje vlees) gaard hij altijd nog een graad of 4 door. Dus 68c + 4c = precies 72c!

Weber beercan chicken Weber Store Amersfoort Weber Original Store Weber Grill Academy

Serveren

En dan is het leukste moment aangebroken, de kip aansnijden! Wij verwijderen altijd eerst de vleugels welke je er meestal zo uit kunt trekken, vervolgens verwijderen we de poten. Vervolgens snijden we de kipfilets uit, snijd langs het borstbeen naar beneden en snijd de filet zo mooi mogelijk uit. Doe dit ook met het andere borst deel. Wij leggen het “krokante velletje” dan weer even netjes over de filet en snijden deze in mootjes. Alle stukken kip leg je vervolgens op een mooie houten platter (vleugels, poten en mootjes filet). Daarbij leg je de rest van het karkas om lekker van te plukken. Wij draaien vaak het kannetje met bier en kruiden van de gevogeltestomer en zetten deze op de platter. Lekker om nog even een stukje kip in te dippen! Al met al creëer je dus een hele leuke platter om met zijn allen lekker vanaf te smullen.

Beercan Chicken Weber Store Amersfoort Weber Original Store Weber Grill Academy

Stuur door!