Pikante Baked Beans, dat leek ons wel een pittig recept! Baked Beans kennen wij en hebben we intussen erg vaak gemaakt, variatie in een populair barbecue gerecht is dan wel leuk. In het in het Weber Hot & Spicy boek kwamen wij dit recept tegen en werden wij geïnspireerd. Onze Grill Master Yorick gaf hier nog eens zijn eigen draai aan door de eigenlijke 200ML Maple siroop te vervangen door een zoete barbecuesaus en de bonen te variëren met kidney en chilibonen. Daarbij voegt hij een blik gepelde tomaten toe in plaats van twee eetlepels tomaten puree. Dit geheel werd een fantastisch baked beans gerecht met een heerlijk pitje, de pan was dan ook heel snel leeg weer leeg!

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 middelgrote ui, grofgesnipperd
  • 1 plak gekookte ham (350 gram) in kleine blokjes gesneden
  • 2 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 blikken chili bonen (400Gr.)
  • 1 blik kidney bonen (400Gr.)
  • 200 ml KC Butt sauce
  • 1 blik gepelde tomaten (400Gr.)
  • 1 eetlepel worcestershire sauce
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel mosterd
  • Peper en zout
Tijd in de keuken

Keuken

15 minuten

BBQ tijd

BBQ

1 uur

Aantal personen

Aantal

8 personen

Grill methode

Grillmethode

Indirect en direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Zet alle ingrediënten klaar

Op de barbecue

  • Bereid een barbecue voor op 200c met een directe en indirecte zone.
  • Verwarm de Dutch Oven minimaal 10 minuten voor op directe hitte.
  • Verhit de olie in de Dutch Oven en fruit hierin de ui (al roerend) ongeveer 7 minuten.
  • Voeg de ham en de knoflook toe en bak nog 2 minuten mee. Dan mogen de KC butt sauce, mosterd, de bonen, de gepelde tomaten, de worcesthershiresauce, het chilipoeder en de cayennepeper erdoor.
  • Breng alles aan de kook en laat even pruttelen, plaats de briketten bakjes naar de zijkant van de barbecue haal de Dutch oven er dus heel even vanaf en leg het stukje appelhout op de kooltjes.
  • Plaats de Dutch oven terug op het GBS rooster of in het midden van het rooster en sluit de deksel van de barbecue. Voor een mooi smokey effect plaats je de pan in de barbecue zonder deksel op de pan.
  • Na ongeveer 45 tot 60 is deze snelle variant van de baked beans gereed!