De vakantie is inmiddels afgelopen maar met dit gerecht kom je weer even helemaal terug in de zomerse sfeer. De combinatie van de visspiesjes met de romesco saus en gegrilde prei is echt super lekker. Je hebt niet veel voorbereiding nodig maar het is wel belangrijk dat je de vis goed laat marineren. Als je toch bezig bent kun je de romesco saus ook alvast maken. Wanneer je dan de barbecue aanmaakt staat het eten binnen 20 minuten op tafel. Ideaal dus voor een doordeweekse dag zou ik zeggen. Je kunt diverse soorten witte vis gebruiken voor dit recept maar probeer vis te kopen die stevig is van structuur. Deze zijn namelijk beter geschikt om er visspiesjes van te maken. In dit recept heb ik victoriabaars gebruikt.

Voor dit recept gebruikte ik de Weber Genesis met het handig systeemrek zodat de vis zeker niet gaat plakken aan het rooster. Ideaal om gerechten op te maken met spiezen. Je kunt dit recept op twee manieren toepassen, namelijk als voorgerecht of hoofdgerecht. Wil je eens een ander voorgerecht proberen dan is dit recept echt ideaal. Maak de visspiesjes en serveer deze in een diepbord bovenop de romesco saus en de prei. Wil je het als hoofdgerecht gebruiken? Warm dan de romesco saus op en serveer er bijvoorbeeld rijst bij.

Ingrediënten:

  • 700 gram witte vis
  • 2 rode paprika's
  • 2 tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 citroenen
  • verse bladpeterselie
  • 40 gram amandelen
  • 60 ml olijfolie
  • zout en versgemalen peper
  • 4 prei

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

20 minuten

BBQ tijd

BBQ

20 minuten

Aantal personen

Aantal

4 personen

Grill methode

Kerntemperatuur

70°C

Grill methode

Grillmethode

Direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Voor het lekkerste resultaat start je met het grillen van de rode paprika's. Snijd ten eerste de paprika's door de helft en verwijder de zaadlijsten. Maak vervolgens één brander aan en grill hierboven de paprika's tot het vel is verbrand. Neem een kom en leg hierin de paprika's en dek af met vershoudfolie.
  • Verwijder na 10 minuten het zwarte vel van de paprika's.
  • Snijd in de tussentijd de vis in blokjes van ongeveer 2 á 3 centimeter en leg ze in een kom.
  • Schenk vervolgens 20 ml olijfolie over de vis en voeg een halve paprika fijn gesneden toe, fijne gesneden platte peterselie en het sap van één citroen en een beetje zout en versgemalen peper.
  • Marineer de vis voor minimaal 4 uur zodat de smaak van de paprika in de vis kan trekken. Rijg de vis aan spiezen en dek af tot gebruik.
  • Snijd ten slotte de wortels van de prei en maak de prei goed schoon door deze af te spoelen onder de kraan.
  • Neem een keukenmachine en voeg hierin de paprika's, tomaat, knoflook, paprikapoeder, amandelen, het sap van een halve citroen en de rasp van 1 citroen.
  • Mix alles door elkaar in de keukenmachine tot een gladde saus.

Op de barbecue

  • Maak ten eerste de barbecue aan door alle branders aan te maken. Stel vervolgens de branders in op de hoogste stand en regel de temperatuur naar 250 graden. Wacht even 5 minuten tot de barbecue goed heet is.
  • Plaats de visspiesjes op het systeemrek zodat kunnen garen boven de roosters en leg de prei op het rooster, en sluit de deksel. Draai de spiezen na ongeveer 2 minuten om en sluit de deksel.
  • Grill tot de vis een kerntemperatuur heeft van 70 graden. Let op met meten dat je niet aan de metalen spies komt. Dit omdat deze veel heter is dan de vis. Leg in de tussentijd vier halve citroenen op het rooster met het vruchtvlees op het rooster en grill ze even mee.
  • Grill vervolgens de prei tot de buitenzijde zwart is. Haal de prei van de barbecue en verwijder de zwarte bladeren en je houd iets geweldig lekkers over.
  • Verwijder ten slotte de visspiesjes van de barbecue en serveer samen met de romesco saus, gegrilde prei en citroen. Kook eventueel witte rijst bij dit gerecht zodat je een complete maaltijd hebt. Warm hiervoor de romesco saus even op.

Tips

  • Wil je het als hoofdgerecht gebruiken? Warm dan de romesco saus op en serveer er bijvoorbeeld rijst bij.