Dit recept moet iedere BBQ-er op zijn lijstje hebben staan! Waarom? Omdat dit recept bijna overal mee samen gaat en het leuke ervan is dat je er eindeloos mee kunt experimenteren en variëren. Hou je van spicy? Voeg je er lekker wat pepers aan toe. Hou je van sterkere kaassoorten… Je raadt het al, dan voeg je er bijvoorbeeld wat gorgonzola eraan toe. Dit is een heerlijke basis, maar laat dit recept je vooral inspireren om het helemaal naar je eigen smaak om te zetten.
Smoked Queso dip is een gerecht uit de Tex Mex keuken en is vooral bekend in Amerika. Over het algemeen bestaat het uit gesmolten kaas, gehakt, tomaten en pepers. Alleen gebruiken ze daar kazen die bij ons in Nederland niet of moeilijk te verkrijgen zijn. Wij leven in Nederland en wij staan bekend om onze kazen. Dus wij laten ons hierdoor niet tegen houden en hebben er onze eigen versie van gemaakt.
Het mooie eraan is, dat het zo ontzettend makkelijk is om te maken. Het meeste werk zit hem in het snijden en raspen van de groenten en kaas en daarna hoef je het in principe alleen nog maar een paar keer door te roeren.
Wij hebben de queso met een temperatuur van 180 graden middels de indirecte methode klaar gemaakt op de Weber summit kamado.
Nadat alle groenten gesneden en de kazen geraspt zijn rullen we het gehakt, afkomstig uit de verse worsten, in een opgewarmde deksel van de Dutch oven. Alle ingrediënten voegen we bij elkaar in een aluminium lekbak en dit zetten we voor ongeveer drie kwartier op de bbq. We geven het gerecht wat extra smaak mee door wat rookhout toe te voegen. Om de tien minuten goed doorroeren en zodra de kazen geheel gesmolten zijn, dan kan het genieten beginnen.
Deze saus is heerlijk om wat tortilla chips in te dippen. Maar wat dacht je van als extra topping op een broodje hamburger of hotdog?
Ingrediënten:
- 4 verse worsten
- 1 zak romige champignonsoep
- 150 gram jonge Goudse kaas (in blokjes)
- 150 gram Old Amsterdam (geraspt)
- 150 gram Cheddar (geraspt)
- 1 rode ui
- 4 Roma tomaten
- 3 jalapeno pepers
- 1 bosje verse koriander
- Tortilla chips naturel
Overige benodigdheden:
-
deksel dutch oven duo of gietijzeren skillet
-
Aluminium lekbak
-
2 chunks rookhout
- Rasp
- Scheutje zonnebloemolie
Keuken
15 minuten
BBQ
45 minuten
Aantal
6
Kerntemperatuur
nvt°C
Grillmethode
Indirect
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Zet alle benodigde ingrediënten klaar.
- Ontvel de verse worsten met een scherp mes en zet het gehakt apart.
- Snipper de rode ui.
- Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaden. Snijd de tomaten hierna in kleine blokjes.
- Snijd de jalapenopepers in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd hierna de pepers in kleine stukjes.
- Snijd jonge Goudse kaas in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm.
- Rasp de cheddar en Old Amsterdam met een grove rasp.
- Voeg al deze gesneden en geraspte ingrediënten in een aluminium lekbak.
- Voeg de romige champignonsoep toe.
Op de barbecue
- Maak de BBQ gereed voor een indirect bereiding op 180 graden.
- Plaats de deksel van de Dutch oven duo of skillet in het midden van het rooster en laat deze goed warm worden.
- Giet hierna een dun laagje zonnebloemolie in de pan.
- Rul het gehakt tot het rondom bruin is en haal hierna de pan van de BBQ.
- Voeg het gerulde gehakt toe in de aluminium lekbak.
- Voeg een tweetal blokjes rookhout aan de BBQ toe. (wij gebruikten hiervoor kersenhout)
- Zet vervolgens de aluminium lekbak in het midden van het rooster.
- Roer om de 10 minuten het geheel goed door.
- Na ongeveer 45 minuten zullen alle kazen gesmolten zijn en is het mooi geheel geworden.
Tip van de Grillmaster
- Een stukje gorgonzola maakt bijna alles lekkerder, maar deze zeker!
Aanbevolen accessoires
Ook leuk voor andere recepten
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters