Pulled pork bereiden op een gas BBQ is helemaal niet moeilijk en je kunt er zelfs een rooksmaak aan geven in combinatie met de Weber Smokerbox. Vul de smokerbox met jouw favoriete rooksmaak zoals bijvoorbeeld de whisky of de appel houtsnippers. Het bereiden van pulled pork op een gas BBQ wijkt niet veel af ten opzichte van een houtskool BBQ. Je bereid het vlees indirect voor een lange tijd waarvoor je dus moet zorgen dat er genoeg gas in de gasfles zit. Controleer de dag ervoor of de gasfles voldoende vol is voor een sessie van 8 tot 10 uur. Het zou namelijk zonde zijn als je halverwege zonder gas zit.

Waar moet je opletten

De methode is afhankelijk van hoeveel branders je hebt in jouw gas bbq. Heb je drie branders dan maak je de buitenste branders aan en leg je de procureur in het midden zodat je een gelijkmatige temperatuur verdeling hebt in de bbq. Heb je maar twee branders dan maak je één brander aan en plaats je de procureur boven de brander die niet aan is. Tijdens het roken draai je de procureur na 1,5 uur zodat beide zijden net zoveel warmte krijgen tijdens de eerste fase van de bereiding.

Na 3 uur ga je de procureur inpakken met slagerspapier of aluminiumfolie. Het grote verschil tussen de keuze voor de één of de andere is de bereidingstijd en het eind resultaat. Slagerspapier ademt en aluminiumfolie niet. Bij slagerspapier krijg je hierdoor een bark zoals we dat noemen in barbecue termen. Met aluminiumfolie ga je de procureur meer stomen omdat de warmte niet weg kan uit de folie. Dit heeft als nadeel dat je niet zo’n mooie bark krijgt maar als voordeel dat de bereidingstijd korter is dan wanneer je slagerspapier gebruikt.

In dit recept heb ik het vlees niet geïnjecteerd wat normaal gesproken regelmatig wordt gedaan tijdens de bereiding van pulled pork. Gezien er voldoende vet aanwezig is in de pulled pork heb ik dit bewust niet gedaan. Het is dus een beetje afhankelijk van welk ras je de procureur gebruikt.

Ingrediënten:

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

15 minuten

BBQ tijd

BBQ

8 tot 14 uur

Aantal personen

Aantal

8 personen

Grill methode

Kerntemperatuur

93 C°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Haal de procureur uit de koeling en verwijder eventueel harde stukken vet en het vlies.
  • Dep het vlees droog met keukenpapier en wrijf hierna de procureur in met een beetje olijfolie en strooi de dry-rub over het vlees.
  • Wikkel het vlees in met vershoudfolie en leg het voor 24 uur in de koeling om te marineren

Op de barbecue

  • Open de barbecue en verwijder één van de roosters aan de buitenzijde. Vul de Weber smokebox met houtsnippers en plaats deze op de flavorizer bar van de BBQ. Leg op het middelste gedeelte onder het rooster een lekbak zodat je minder hoeft schoon te maken op het eind van de BBQ sessie.
  • Haal het vlees uit de koeling en maak de gas BBQ aan door de buitenste branders aan te maken. Stel de branders in op de kleinste stand gezien we de procureur langzaam gaan garen. Wanneer je maar twee branders hebt maak je er eentje aan.
  • Regel de temperatuur van de gas BBQ naar 120 graden. Wanneer je twee branders gebruikt gaat de temperatuur naar ongeveer 140 graden. Dit is niet erg als je een procureur gebruikt die genoeg vet bevat. Met twee branders krijg je namelijk een mooiere warmteverdeling in de BBQ.
  • Maak de roosters schoon en leg de procureur in met midden van de BBQ en sluit de deksel voor 3 uur. Open na de drie uur de deksel en controleer of al het vocht op de procureur is verdampt zodat de rub mooi vast zit aan het vlees.
  • Pak slagerspapier of aluminiumfolie en wikkel het vlees hiermee in om het bereidingsproces te versnellen. Voorzie het vlees van een kerntemperatuur, zoals een Igrill of Weber Connect, sensor en stel de app in op een kerntemperatuur van 93 graden. Sluit de deksel en controleer of de temperatuur van de gas BBQ nog steeds ligt tussen de 120 en 140 graden.
  • Wanneer het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 93 graden controleer je of je makkelijk in het vlees kunt steken met de sensor en of de temperatuur overal minimaal 93 graden is.
  • Open het slagerspapier en laat het vlees even uit dampen zodat het niet verder kan garen. Laat het vlees nu minimaal 30 minuten tot een uur rusten in een koelbox
  • Haal het vlees uit de koelbox en trek het met twee vorken uit elkaar. Neem de hoeveelheid die je verwacht nodig te hebben en meng de pulled pork met de barbecuesaus
  • Neem een witte bol en snijd deze open en start met een laagje pulled prok en maak het af met de coleslaw en de bovenzijde van het broodje

Tip van de Grillmaster

  • Je kan er ook voor kiezen om de procureur niet in te pakken. Reken dan op een 3 tot 4 uur langere bereidingstijd