Een karbonade met zuurkool. Heel veel meer winter gaat het niet worden. Uiteraard hebben we niet een lullig stukjes karbonade, maar een mooi stuk van 1 kilo gebruikt. Grote stukken grillen zorgt ervoor dat de sappen veel beter behouden blijven. En dat is vooral bij een karbonade van groot belang.

We hebben het vlees in de Weber Smoked Dry Rub gezet. Deze Dry rub is niet alleen lekker kruidig, hij heeft ook een lekker pitje wat perfect matcht met het varkensvlees. We hebben de karbonade gegaard naar een kerntemperatuur van 56 graden. Deze temperatuur is perfect voor zo’n groot stuk vlees. Het blijft mooi sappig, terwijl het wel gaar is. Omdat we het vlees ook hebben gerookt hebben we een thermometer met draad gebruikt: de Weber Connect. Uiteraard hebben we het vlees ook kort gerookt met appel rookhoutsnippers.

Om de zuurkool lekker op smaak te krijgen hebben we bier gebruikt. Wil je dat niet, gebruik dan appelsap.

Ingrediënten:

  • 1 kilo ribkarbonade
  • Mosterd
  • Weber Smoked Dry Rub
  • 2 goudreinetten
  • 500 gram zuurkool
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kaneelstokjes
  • 10 peperkorrels
  • 4 blaadjes laurier
  • 20 gram roomboter
  • Kaneel
  • 2 flesjes bier
Tijd in de keuken

Keuken

20 minuten

BBQ tijd

BBQ

1 uur

Aantal personen

Aantal

4 personen

Grill methode

Kerntemperatuur

56°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect en direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Besmeer de karbonade licht met mosterd en bestrooi daarna royaal met de Smoked Dry Rub
  • Spoel de zuurkool af onder de kraan en snijd de knoflook fijn en de uien in ringen
  • Snij de appel in dikke plakken. Bestrooi met kaneel

Op de barbecue

  • Voor de karbonade: Bereid een barbecue voor op indirecte hitte van 180 graden. Plaats de karbonade indirect op de barbecue. Plaats de sensor van de Weber Connect in het midden van het vlees.
  • Voeg rookhout toe door de snippers direct op de kolen te strooien. Als je een gas barbecue hebt gebruik dan een smokerbox en wacht totdat deze gaat roken (20/30 minuten)
  • Grill de karbonade naar een kerntemperatuur van 56 graden.
  • Voor de zuurkool en appels: Zet een Dutch oven op de barbecue of zijbrander (200 graden) en laat heet worden.
  • Smelt de boter in de pan en voeg de uien toe. Bak totdat ze glazig zijn en voeg de knoflook toe.
  • Voeg de zuurkool toe en bak kort mee.
  • Voeg dan de laurierblaadjes, de kaneelstokjes en de inhoud van de 2 flesjes bier toe.
  • Zet de barbecue lager en laat minimaal 20 minuten pruttelen. Ondertussen regelmatig roeren.
  • Grill de appels op het directe gedeelte van de barbecue 3 minuten per kant