Kalkoen pastrami is een heerlijk gerecht dat je zowel koud als warm kan eten. Het is best wel een werkje, maar erg leuk om te doen. En het is weer eens een andere bereiding van kalkoen.
Ingrediënten:
- VOOR DE PEKEL:
- 4 tenen knoflook
-
80 gram grof zout
- 80 gram bruine suiker
- 1 liter warm water
- 1 eetlepel jeneverbessen
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 1 theelepel kruidnagel
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 Kg kalkoenfilet
- KRUIDENMIX
- 2 theelepels korianderzaad
- 2 theelepels jeneverbessen
- 2 theelepels mosterdzaad
- 4 theelepel paprikapoeder
- 4 eetlepels honing
- DRESSING VOOR DE SANDWICH
- 5 el mayonaise
- 2 el ketchup
- 2 el bbq saus
- 1 tl wittewijnazijn
- tabasco naar smaak
- Worcestersaus naar smaak
- 2 augurken
- Olijfolie
- 150 gram cheddar
- coleslaw
- OVERIGE INGREDIËNTEN
- 2 uien
- 2 theelepels suiker
-
2 theelepels zout
- 16 sneetjes brood
Keuken
1 uur + 48 uur pekelen
BBQ
6 uur
Aantal
8 personen
Kerntemperatuur
70°C
Grillmethode
Indirect
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- PEKEL
- Maak de pekel 2 dagen van tevoren
- Snij de knoflook fijn en los het zout op in het water. Roer de overige ingrediënten door de pekel. Belangrijk is dat je de pekel nu laat afkoelen
- Zet het vlees in de pekel en zorg ervoor dat de kalkoenborst echt helemaal onder staat. Gebruik desnoods een bord om hem aan te drukken. Dit laat je 48 uur in de koelkast pekelen.
- PASTRAMI
- Meng de ingrediënten voor de kruidenmix (met uitzondering van de honing) in een vijzel en vijzel het fijn
- Verwijder het vlees uit de pekel en droog goed af
- Wrijf het vlees eerst in met honing en dan met het kruidenmengsel
- SANDWICH
- Snijd de uien in dunne ringen en meng met wat olie
- voor de Russian-dressing, roer de mayonaise, ketchup en BBQ-saus en breng op smaak met witte wijnazijn, worcestersaus en Tabasco
- Snijd de augurken in de lengte in plakjes
- Beleg 8 sneetjes brood met de Russian dressing en coleslaw
- Snij de pastrami in dunne plakjes en leg bovenop de broodjes. Hier leg je plakjes augurk bovenop
- Beleg de overige 8 broodjes met geraspte cheddar.
Op de barbecue
- PASTRAMI
- Bereid een barbecue voor om te roken op 110 graden
- Als je barbecue warm genoeg is zet je het vlees op het rooster. Voeg royaal rookhout toe. Wij gebruiken voor kalkoen een mix van appelhout en mesquite. Gaar je de kalkoenfilet in ongeveer 5/6 uur naar een kerntemperatuur van 70 graden Celsius.
- Als je pastrami 70 graden is mag hij van de barbecue en laat 30 minuten rusten.
- SANDWICH
- Bereid een barbecue voor voor direct grillen op ca. 180 ° c met een GBS bakpan
- Bak de uien met wat suiker en het zout in de pan krokant. Haal uit de pan en leg apart
- Grill de 8 broodjes met cheddar totdat de kaas gesmolten is
- Leg de broodjes met cheddar bovenop de pastrami broodjes en snij overmidden
- Indien gewenst, kunnen de broodjes weer worden gegrild aan beide kanten.
Ook leuk voor andere recepten
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters