Een echt Italiaans vleesgerecht wat lekker lang wordt gestoofd op de barbecue is kalfs ossobuco. Net als vele recepten heb je diverse varianten met of zonder tomaten bijvoorbeeld. Wij maakte het recept met tomaten omdat je dan net iets meer smaak hebt volgens ons. Als bijgerecht serveerde wij er gegrilde polenta bij. Polenta is super makkelijk om te maken. Wij hebben gekozen voor de stevige variant doordat wij de polenta even hebben gegrild op de barbecue. Voeg meer bouillon toe volgens de beschrijving op de verpakking om een smeuïge polenta te maken.
Op het gebied van bijgerechten kun je met deze kalfs ossobuco alle kanten op. Je kunt net als wij polenta maken of serveer er aardappelpuree of pasta bij. Het is allemaal lekker. Om dit gerecht te maken is het belangrijk dat je een dutch oven gebruikt. Het handige aan de Weber Dutch Oven Duo is dat je de deksel ook kunt gebruiken als skillet. Wij hebben daarom eerst de kalfsschenkel gebakken in de deksel van de dutch oven. Daarna hebben wij het gerecht verder afgemaakt in de dutch oven. De kalfs ossobuco hebben wij bereid op de Weber Genisis II gasbarbecue deze beschikt over vier branders en een sear brander. Wanneer je een ander formaat hebt kun je tijdens het grillen van de polenta de dutch oven van de barbecue halen. De ossobuco blijft namelijk voor een langere tijd warm in een dutch oven.
Ingrediënten:
- 100 gram bloem
- 5 kalfsschenkel
- 2 eetlepels boter
-
1 eetlepel olijfolie
- 1 liter runderbouillon
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 middelgrote wortels
- 1 stengel bleekselderij
- 1 ui
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
- 2 laurierblaadjes
-
zout en versgemalen peper
- Ingrediënten polenta
- 400 ml kippenbouillon
- 400 ml halfvolle melk
- 170 gram polenta
- 40 gram ongezouten roomboter
Overige benodigdheden:
Keuken
15 minuten
BBQ
3.5 uur
Aantal
4
Grillmethode
Direct
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Haal ten eerste het vlees uit de koeling en dep het droog met keukenpapier.
- Kruid het vlees met versgemalen peper en zout en bedek het daarna met bloem.
- Maak de wortels schoon en de bleekselderij en snij in plakken.
- Pel de ui en snipper fijn.
- Zet een pan op het vuur met de kippenbouillon en de melk en breng deze rustig aan de kook
- Voeg daarna de polenta toe en laat de polenta voor 10 minuten koken terwijl je blijft roeren.
- Ten slotte roer je de roomboter er door heen en schenk je de polenta in een bedekte ovenschaal met vershoudfolie. Hierdoor kun je straks makkelijk de polenta uit de vorm halen.
Op de barbecue
- Maak ten eerste de barbecue aan door de branders boven het GBS systeem aan te maken. Plaats de deksel van de dutch oven op het GBS systeem gezien we daar eerst de kalfsschenkel op gaan grillen.
- Laat de deksel goed heet worden en smelt een klontboter samen met een beetje olijfolie.
- Bak in een aantal minuten de kalfsschenkel aan beide zijden bruin. Verwijder vervolgens de kalfsschenkel en leg het vlees in de dutch oven.
- Verwijder de deksel en plaats de dutch oven op het GBS systeem. Voeg vervolgens een halve liter van de runderbouillon toe en roer alles door elkaar. Breng de runderbouillon aan de kook.
- Voeg vervolgens alle groenten en specerijen toe en breng het geheel aan de kook.
- Plaats de deksel op de dutch oven en verlaag de temperatuur zodat de saus rustig pruttelt. Wacht nu ongeveer 3,5 uur en controleer of het vlees uit elkaar valt. Wanneer het vlees niet uit elkaar valt moet het vlees nog langer garen.
- Wanneer het vlees gaar is verwijder je de deksel zodat de saus iets kan indikken.
- Haal vervolgens de polenta uit de ovenschaal en snijd in gelijke stukken.
- Strijk de polenta in met olijfolie en zet de branders boven het GBS systeem vol open want we gaan de polenta even grillen.
- Bak de polenta ongeveer 2 minuten aan iedere zijden.
- Verwijder ten slotte de laurierblaadjes uit de ossobuco samen met het bot.
- Serveer de ossobuco direct met de gegrilde polenta. Succes met de bereiding en veel Grillfun!
Aanbevolen accessoires
Ook leuk voor andere recepten
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters