Tijdens de Winter Grill Academy is het hoofdgerecht eigenlijk een entrecote. We vinden entrecote erg lekker, maar een entrecote kan eigenlijk het hele jaar door. Dit is de reden dat wij hem hebben vervangen door een hertenzadel. Een prachtige stuk vlees met bot uit de rug van een hert. Lekker winters en ook voor thuis een speciaal stukje vlees.
Nu ligt een hertenzadel niet standaard in het schap van je supermarkt. Maar je poelier of slager kan je er wel om vragen. De kans is aanwezig dat hij het moet bestellen, wees dus op tijd. Wij bestellen ons vlees bij MeatFish. Als het niet op zijn website staat kan je hem bellen of appen, heb je het de volgende dag in huis. Een hertenzadel kost in de regel een paar euro de kilo meer dan een entrecote.
Ingrediënten:
- 3 kilo hertenzadel
- 4 tl koriander (gedroogd)
-
2 tl peper
- 4 tl gember (gedroogd)
- 4 tl komijn
- 1 tl kaneel
- 4 tl bruine suiker
-
1 tl zout
- 8 el olijfolie
Overige benodigdheden:
- Slagerstouw
-
Thermometer
Keuken
30 min.
BBQ
1 uur
Aantal
5
Kerntemperatuur
50°C
Grillmethode
Indirect
Bereiding
In de keuken
- Snij de filets van het bot. Dit zorgt ervoor dat je na de bereiding niet aan het hakken bent waar je gasten bij zijn en dat de kruidenmix mooi over alle filets worden verdeeld.
- Op een hertenzadel zitten 4 filets. Bovenaan 2 grote, en die zal je moeten uitsnijden. Aan de onderkant zitten 2 kleinere. Meestal kan je die er zo vanaf trekken, of even meehelpen met een (fileer)mes. De grote filets snij je van het bot door met je mes het bot te volgen.
- Verwijder ook de vliezen van de filets. Gooi het bot niet weg!
- Mix ook alle ingrediënten van de kruidenmix in een kom. Smeer hier alle 4 de filets mee in.
- Bind de filets terug op het bot. Dit werkje kan je al een aantal uur van te voren doen. Perfect dus als je een drukke BBQ dag voor de boeg hebt en je een drukke planning hebt.
Op de barbecue
- Bereid je barbecue voor voor indirect barbecueën op 120 graden. Dus een Weber Master Touch 57 ketel met 3/4 kolenstarter en de kolen aan de zijkanten in de brikettenmandjes.
- Leg het vlees op het indirecte gedeelte met de kleine filets naar boven.
- Prik in beide grote filets een thermometer en gaar tot 50 graden. Laat 15 minuten rusten en snij in mooi plakjes.
- Omdat je filets van verschillende diktes hebt is er voor ieder wat wils. De grote filets zijn wat roder en de kleine wat meer gaar. Door de kruidenmix smaken ze overigens allemaal heerlijk!
Tips van de Grillmaster
- Dit gerecht is erg lekker in combinatie met gewokte spitskool met kerrie en room
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters