Wij zijn gek op pastagerechten en zeker als deze van de barbecue komen. Het is namelijk zo makkelijk om eenvoudige gerechten compleet te bereiden op een barbecue. Dit keer gemarineerde varkenshaas pasta met paddenstoelensaus. Je kunt er tijdens de bereiding voor kiezen om de varkenshaas in zijn geheel te barbecueën of net zoals wij hebben gedaan door gebruik te maken van de Weber spiezen set. Voor de marinade hebben wij een Italiaanse marinade gekozen die perfect past bij de varkenshaas. Pasta is toch een typisch Italiaans gerecht en daarom gebruiken wij zoveel mogelijk verse kruiden. Met uitzondering van de rozemarijn. Die zit samen met het zout in de Weber Salt Flakes Rozemarijn. Voor ons is een gemarineerde varkenshaas met een mix van verse kruiden en kruidenzout toch net iets lekkerder.

Voor de bereiding maakte wij gebruik van de Weber Genisis II gasbarbecue. Deze heeft genoeg plaats om de paddenstoelensaus ook te bereiden op de barbecue. Op een Master Touch kun je natuurlijk ook de saus bereiden op het GBS systeem en de saus warmhouden tijdens de bereiding van de varkenshaas. De saus blijft echt wel lang warm als je een deksel op de Dutch-oven of wok plaatst.

Ingrediënten:

  • 800 gram varkenshaas
  • 500 gram pasta
  • 1 ui
  • snufje paprikapoeder
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1,5 theelepel gemalen komijn
  • 500 gram paddenstoelen mix
  • 400 ml kokosmelk
  • 75 ml kippenbouillon
  • 2 eetlepels bloem
  • verse basilicum
  • verse oregano
  • 1 citroen
  • verse salie
  • Parmezaanse kaas
  • Versgemalen peper
  • Weber Salt Flakes Rozemarijn

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

15 minuten

BBQ tijd

BBQ

40 minuten

Aantal personen

Aantal

4

Grill methode

Kerntemperatuur

60°C

Grill methode

Grillmethode

Direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Haal de varkenshaas uit de koeling en snijd het vlees in gelijke stukken van ongeveer 2 centimeter.
  • Pel de knoflook en pers deze uit boven een kom.
  • Voeg in de kom vervolgens 4 eetlepels olijfolie toe samen met fijn gesneden verse tijm, oregano en basilicum. Ik voeg altijd verse kruiden toe op gevoel maar denk aan ongeveer 1,5 eetlepel aan het kruidenmengsel van tijm, oregano en basilicum.
  • Breng de marinade verder op smaak met paprikapoeder, gemalen komijn, zout en versgemalen peper.
  • Meng ten slotte alles goed door elkaar en voeg de varkenshaas toe en meng de marinade door het vlees.
  • Dek de kom af met vershoudfolie en plaats voor minimaal 2 uur in de koeling.
  • Rijg de varkenshaas ongeveer 30 minuten voor de bereiding aan de spiesen.
  • Voor de paddenstoelen Pasta:
  • Pel ten eerste de ui en 4 teentjes knoflook en snipper ze fijn.
  • Maak vervolgens de paddenstoelen schoon en snijd de paddenstoelen in vieren of plakjes. Dit is afhankelijk van het type paddenstoel.
  • Haal daarna de blaadjes van de verse kruiden en snipper de kruiden fijn. Zorg voor twee delen basilicum en één deel oregano en salie. In totaal heb je ongeveer 4 eetlepels nodig van het kruiden mengsel.
  • Kook in de tussentijd de pasta gaar op het fornuis.

Op de barbecue

  • Maak ten eerste de barbecue aan door de branders aan te maken waar je de varkenshaas gaat grillen. Stel vervolgens de branders in op de hoogste stand en regel de temperatuur naar 250 graden. Wacht even 5 minuten tot de barbecue goed heet is.
  • Plaats boven de zijbrander een dutch oven, skillet of wok net wat je zelf het liefste gebruikt. Let wel op bij het gebruik van een skillet dat deze hoog genoeg is.
  • Plaats de varkenshaas spiesen op het systeemrek zodat ze kunnen garen boven de roosters en sluit de deksel. Draai de spiesen na ongeveer 3 minuten om en sluit de deksel. Grill tot de varkenshaas een kerntemperatuur heeft van 60 graden en draai ze regelmatig. Let op met meten dat je niet aan de metalen spies komt. Dit omdat deze veel heter is dan het vlees.
  • Schenk een beetje olijfolie in de wok en fruit de ui aan samen met de knoflook voor ongeveer 2 á 3 minuten.
  • Voeg vervolgens de paddenstoelen toe en bak deze mee tot ze gaar zijn.
  • Roer daarna de bloem door het mengsel en schenk voorzichtig de kokosmelk toe en blijf roeren zodat je geen klontjes krijgt in de saus.
  • Schenk ten slotte de kippenbouillon toe en laat de saus indikken. Dit duurt ongeveer 10 minuten maar let op dat de saus niet te dik wordt, giet eventueel meer bouillon toe.
  • Giet ten slotte de pasta af en voeg deze toe aan de paddenstoelensaus samen met de fijn gesneden kruiden, snufje paprikapoeder en het sap van een halve citroen.
  • Proef de pasta en breng verder op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Verwijder ten slotte de varkenshaas spiesen van de barbecue en serveer samen met de paddenstoelen pasta. Strooi er nog een beetje geraspte Parmezaanse kaas over en je hebt een geweldige maaltijd van de barbecue.