Een groot stuk vlees voor de feestdagen is altijd geweldig om op tafel te zetten. Dit keer hebben wij gekozen voor een heerlijke ribeye roast van 2 kg. Het is een ideaal stuk vlees waar iedereen gek op is en is nog eens makkelijk te bereiden op de barbecue. De ribeye roast voorzien wij van een peperkorst door witte en zwarte peper met elkaar te mengen. Natuurlijk voegen wij nog wat andere ingrediënten toe voor een lekkere twist. Bij de ribeye roast serveerde wij pakketjes haricots verts en spruitjes. Met de aardappelen kun je kiezen wat je lekker vindt. Je kunt er aardappelkroketjes bij serveren of gebakken aardappelen of doe eens gek met een lekkere zoete aardappelpuree met noten.

Wat ook perfect past bij de ribeye roast is een koffie rub wanneer je zelf geen rub wil maken. Rundvlees en koffie is namelijk een geweldige combinatie.

Dit recept is bereid op de Weber Genesis II gezien je voldoende plek nodig hebt. Maar twee houtskool barbecues is natuurlijk ook mogelijk. Eentje voor het vlees en eentje voor de bijgerechten. De haricots verts hebben wij bereid op de grillpan van Weber gezien je op deze manier makkelijk de groente kunt verplaatsen naar een andere zone mocht het noodzakelijk zijn. De spruitjes zijn bereid in de Wok die perfect geschikt is om dit soort bijgerechten te bereiden.

Dit recept is gemaakt door onze pitmaster partner Grillfun, waar je de lekkerste BBQ recepten kunt vinden. Speciaal voor ons maakt hij iedere maand een aantal nieuwe recepten om jou te inspireren.

Ingrediënten:

  • 2 kg ribeye aan 't stuk
  • 3 eetlepels witte peper
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • halve theelepel knoflook poeder
  • Halve theelepel uienpoeder
  • olijfolie
  • Zout
  • 250 gram spruitjes
  • 100 gram spekblokjes
  • 1 kleine ui
  • 250 gram haricots verts
  • 8 plakjes ontbijtspek
Tijd in de keuken

Keuken

20 minuten

BBQ tijd

BBQ

1 uur

Aantal personen

Aantal

6 personen

Grill methode

Kerntemperatuur

56°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect en direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Meng de ingrediënten voor de dry-rub goed door elkaar met uitzondering van het zout.
  • Haal het vlees uit de koeling en verwijder eventueel vlies dat aanwezig is op het vlees.
  • Wrijf de ribeye in met een beetje olijfolie en kruid rondom met zout en strooi daarna de dry-rub over het vlees.
  • Snijd de kontjes van de haricots verts, maak de spruitjes schoon en snijd de stronk een beetje in.
  • Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Blancheer de groenten een aantal minuten.
  • Pel de ui en snijd fijn.
  • Laat de haricots verts afkoelen en wikkel de ontbijtspek om een bosje van 8 bonen.

Op de barbecue

  • Open de barbecue en maak de twee buitenste branders aan en regel de temperatuur van de barbecue naar 120 graden.
  • Leg de ribeye op het rooster boven het indirecte gedeelte van de barbecue en sluit de deksel.
  • Plaats de haricots verts met ontbijtspek op de grillpan.
  • Wanneer de ribeye een kerntemperatuur heeft van rond de 40 graden kun je de grillpan plaatsen op het directe gedeelte boven één van de branders. Draai de pakketjes van haricots verts regelmatig. Het gaat niet hard doordat de barbecue 120 graden is.
  • Zet de brander boven de sear grate aan wanneer de ribeye een kerntemperatuur heeft van 45 graden en regel de barbecue naar 200 graden. Let wel op dat de pakketjes haricots verts nu hard kunnen gaan.
  • Grill de ribeye roast nu af boven het directe gedeelte van de barbecue tot een kerntemperatuur van 56 graden. Haal het vlees van de barbecue en laat het ongeveer 10 minuten rusten onder aluminiumfolie of een schone doek.
  • De spruitjes kun je in een wok bakken op de wokbrander van de barbecue. Schenk hiervoor een beetje olijfolie in de wok en bak de spekblokjes tot ze niet niet krokant zijn.
  • Voeg vervolgens de ui toe en bak deze tot de ui glazig is.
  • Bak op het laatst heel even de spruitjes mee en breng verder op smaak met versgemalen peper en eventueel een beetje honing.