De ideale soep voor de herfst of winter is pompoensoep. Dit keer maakte wij een heerlijke pittige pompensoep en gezien deze is gemaakt op de barbecue grillen wij natuurlijk eerst de pompoen. De Weber grillpan is ideaal om groente op te grillen en makkelijk schoon te maken. Om een pittige pompoensoep te maken hebben we de pompoenpartjes gekruid met chilivlokken. Ben je niet zo’n fan van een pittige pompoensoep? Laat dan de chilivlokken weg uit het recept.

Je kunt de soep bereiden op iedere barbecue natuurlijk maar wij maakte gebruik van de Weber Genisis II gasbarbecue. Door het formaat en het aantal branders is deze barbecue perfect geschikt om een complete maaltijd op te bereiden. Voor de bereiding van een soep op de barbecue heb je een Dutch Oven nodig. Hier bak je de groenten even in en voegt later de gegrilde pompoenpartjes toe. Om het gerecht helemaal af te maken hebben wij nog breekbrood bereid. Breekbrood is ideaal om lekker me te dippen in de soep. Wij hebben gekozen voor een snelle brooddeeg zodat je het deeg niet een uur hoeft te laten rijzen.

Ingrediënten:

  • 1,5 kg pompoen
  • chilivlokken
  • gemalen korianderzaad
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stengel selderij
  • 1,5 liter groentebouillon
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie
  • Ingrediënten breekbrood
  • 250 ml water
  • 11 gram droge gist
  • 500 gram meel
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepel zout
  • 15 gram olijfolie

Overige benodigdheden:

Tijd in de keuken

Keuken

15 minuten

BBQ tijd

BBQ

1.5 uur

Aantal personen

Aantal

4 tot 6 personen

Grill methode

Grillmethode

Indirect en direct

Bereiding

Voorbereiding in de keuken

  • Bereiding breekbrood
  • Zorg ten eerste voor lauw warm water van ongeveer 37 graden. We gaan namelijk snel brood maken.
  • Voeg vervolgens de gist, meel, suiker, zout en 15 ml olijfolie toe en mix het deeg.
  • Kneed daarna het deeg voor een aantal minuten tot je een mooie bal hebt.
  • Maak balletjes van het brood en leg ze in een gewenste vorm of bak het brood in zijn geheel.
  • Bereiding pittige pompoensoep
  • Verwijder ten eerste de zaden van de pompoen en de schil. Snijd de pompoen vervolgens in partjes, en wrijf in met olijfolie.
  • Strooi de kruiden over één zijde van de pompoenpartjes en leg ze op de grillpan. Let wel op hoe meer chilivlokken hoe pittiger de soep wordt.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd in grove stukken.
  • Maak vervolgens de wortel en de selderij schoon en snijd in grove stukken.

Op de barbecue

  • Breekbrood
  • Maak de barbecue aan door de buitenste branders aan te maken en regel de temperatuur naar 220 graden.
  • Bak het brood op de grillplaat in ongeveer 30 á 40 minuten gaar.
  • pittige pompoensoep
  • Maak de barbecue aan en regel de temperatuur naar 170 graden door een aantal branders aan te zetten onder de grillpan. Zorg ervoor dat je een niet te hoge vlam hebt zodat tijdens het direct grillen van de pompoenpartjes deze niet aanbranden. Grill de partjes tot ze zacht zijn op de barbecue. Dit duurt ongeveer een uur.
  • Plaats de dutch oven in het GBS systeem en maak de branders aan.
  • Schenk olijfolie in de dutch oven en fruit alle groenten aan maar zorg ervoor dat ze niet verkleuren.
  • Voeg vervolgens de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Kook de groente rustig gaar voor een aantal minuten en voeg de pompoen toe en mix alles fijn met een blender.
  • Schenk ten slotte meer groentebouillon toe wanneer de soep te dik is en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.

Tip van de Grillmaster

  • Je kan variëren qua pompoen. Gebruik bijvoorbeeld eens een flespompoen