Een eendenborst bevat behoorlijk wat vet. Dit kan tijdens het grillen voor vlammen zorgen. In dit recept voorkomen we dit door de eendenborst eerst aan te braden in een gietijzeren pan. Het vel wordt op deze manier snel knapperig en krokant en krijgt rokerige accenten.
Naast dat je op deze manier voorkomt dat je vlammen krijgt, ontstaat er ook een laagje eendenvet in de bakplaat. en dat is weer heerlijk voor de saus en natuurlijk de aardappel wedges die we in het vet bakken.
Wij serveren de eendenborstjes met aardappel wedges en een frisse salade.
Ingrediënten:
- 2 eendenborsten van 200 gram per stuk
-
2 theelepels grof zout
- 2 theelepels vijfkruidenpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel mosterzaadjes, vermalen in de vijzel
- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
- 2 sjalotjes
- 4 eetlepels sambal
Overige benodigdheden:
Keuken
15 minuten
BBQ
30 minuten
Aantal
2 Personen
Kerntemperatuur
52°C
Grillmethode
Direct
Eendenborst
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Meng voor het kruidenmengsel het zoet met het vijfkruidenpoeder, paprikapoeder, mosterdpoeder en de peper
- Kerf met een mes een ruitje in het vet van de eendenborst en bestrooi de eendenborsten met je kruidenmengsel
- Bereid een barbecue voor voor directe matige hitte (200-230 graden Celsius) en zet de bakplaat op het rooster. Verwarm minimaal 10 minuten voor
- Leg de eendenborsten met de vetkant naar beneden op de bakplaat en grill voor 5 tot 7 minuten totdat het vel krokant is
- Draai de eendenborsten om en grill de andere kant ook. Zorg dat ze rondom bedekt zijn met het gesmolten vet
- Haal de eendenborsten van de bakplaat en gril ze op het rooster tot een kerntemperatuur van 52 graden Celsius. Dit duurt 2 tot 5 minuten per kant. Bak ondertussen de aardappeltjes in de bakplaat
- Haal van het rooster en laat nog 10 minuten rusten onder een warmtelamp, in een oven van 50 graden of losjes onder aluminiumfolie
- Haal de aardappeltjes van de bakplaat en fruit de sjalotjes kort aan. Voeg de sambal toe en bak even mee
- Snij de eendenborsten, doe de sjalotjes eroverheen en serveer met de aardappels.
Tips
- Als je de saus te pittig vind kan je 80 ml kippenbouillon toevoegen bij het bakken
Aanbevolen accesoires
Ook leuk voor andere recepten
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters