Een heerlijke Amerikaanse BBQ snack, die door het uiterlijk wat weg heeft van een lollie.
Wat voorbereiding betreft kost het even wat werk, maar als je eenmaal het eindresultaat hebt voorgeschoteld, wil je je drumsticks nooit meer op een andere manier bereiden. Beloofd!
Door de techniek die we gebruiken, wordt het vlees sappig en mals en krijgt het vel een zogenaamde “bite throughskin”. Dus niet dat bij de eerste hap je een geheel rubberachtig vel van de kip afhapt.
Ook de mensen, die niet van kluiven houden, zullen deze snack heerlijk vinden. Doordat we de drumsticks bij het bot gaan ontvellen, komt er een mooi schoon botje tevoorschijn, waardoor de handen bij het eten ook nog eens schoon blijven. In combinatie met de “bite throughskin” komt je gezicht er ook niet onder te zitten. Oftewel de perfecte hap!
We gaan de lollipops indirect bereiden op de Weber summit kamado, maar je kunt deze op iedere Weber barbecue maken, zolang je maar een indirecte methode aanhoudt. Wij maken in dit recept gebruik van de diffuserplate. Met deze schaal kunnen we de temperatuur drukken en hierdoor zal het gehele grilloppervlak indirect ingericht worden. Mocht je geen diffuser plate hebben, zorg er dan voor dat aan de ene kant van je barbecue je briketten of houtskool ligt (directe gedeelte) en aan de andere zijde een aluminium lekbak (indirecte gedeelte).
In eerste instantie garen we de lollipops in een boterbad. Hiervoor maken wij gebruik van een handige aluminium lekbak, waar de lollipops in een laag boter worden geplaatst. De lekbak kan na gebruik gewoon worden afgewassen, zodat deze weer gebruikt kan worden voor een volgende sessie.
De kerntemperatuur en de temperatuur van het grilloppervlak houden we in de gaten met de Weber connect smart grilling hub. Deze ideale assistent geeft ons op onze telefoon een seintje, wanneer de gewenste temperatuur is bereikt en het tijd is voor de volgende stap. De temperatuur die we voor de barbecue aanhouden in dit recept is 190 graden. Zorg in ieder geval dat deze niet lager wordt, want deze is belangrijk om de gewenste bite throughskin te krijgen.
Tegen het einde van deze BBQ-sessie halen we de drumsticks uit het boterbad en dompelen we ze onder in een warmgemaakte BBQ-saus. Hierna zetten we de drumsticks op het rooster en zetten we een aluminium lekbak eronder op de diffuserplate, zodat deze mooi schoon blijft.
Ingrediënten:
- 4 drumsticks
- ½ eetlepel zout
- ½ eetlepel peper
- ½ eetlepel knoflookpoeder
-
3 eetlepels Blues Hog Sweet & Savory
- Vloeibare boter
-
NOSKOS The Original Barbecue Sauce
- Scheutje appelsap
Overige benodigdheden:
- Gevogelteschaar/scherp mes
- keukenrol
-
2 aluminium lekbakjes
-
Kerntemperatuurmeter
-
Sauspan
- Mok
Keuken
30 minuten
BBQ
60 minuten
Aantal
4 personen
Kerntemperatuur
74°C
Grillmethode
Indirect
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Haal de drumsticks uit de koelkast en dep met een keukenpapier droog. Snij eventueel overtollig vlees en/of vet met een mes weg, zodat het vlees een mooie ronde vorm krijgt.
- Snij met een scherp mes, ongeveer 1 a 2 cm vanaf het gewricht, het vlees rondom het bot in. Snijd hierbij ook de pezen door
- Pak met een stuk keukenpapier het zojuist gesneden vel stevig beet en duw het met een schuivende beweging over het gewricht heen en trek het van het bot af. Hierdoor komt het bot mooi bloot te liggen
- Snijd eventueel met een mes wat achtergebleven stukjes vlees/pees weg, zodat een mooi schoon botje overblijft.
- Druk het vlees aan het bot een klein stukje verder naar beneden, zodat het een mooie ronde bol vormt. Pas hierbij op, want hierdoor komt er een scherp botje tevoorschijn
- Verwijder dit botje met een mes of gevogelteschaar. Verwijder de pezen met een mes of gevogelteschaar.
- Meng het zout, peper en knoflookpoeder met elkaar.
- Schuif het vel voorzichtig naar boven, waardoor het vlees bloot komt te liggen. Kruid het vlees lichtjes met het mengsel en trek het vel weer terug over het vlees heen.
- Kruid de lollipops hierna met de Blues Hogs Sweet & Savory
- Pak een aluminium lekbak en spuit hier een bodempje vloeibare boter in. Plaats de lollipos rechtop in het laagje boter. Laat de lollipops vervolgens op kamertemperatuur komen.
Op de barbecue
- Maak vervolgens de barbecue klaar voor een indirecte hitte van 190 graden. Wij gebruiken hiervoor een brikettenstarter voor ¾ gevuld met briketten. Steek een aanmaakblokje aan en plaats hierover de gevulde briketttenstarter.
- Na 15 à 20 minuten zullen de briketten voorzien van een grijze aslaag en zijn ze klaar voor gebruik. Stort de brikettenstarter leeg in de summit kamado.
- Plaats daarna eerst de diffuser plate, met daarop een lekbak en dan het grillrooster erboven.
- Plaats de omgevingssensor van de smart grill hub op het midden van het rooster en sluit het deksel.
- Zodra de temperatuur 170 graden heeft bereikt, schuif de je de onderste luchtschuif tot een derde dicht. De bovenste luchtschuif blijft open gedraaid staan.
- Steek een vleessensor in het dikste gedeelte van een lollipop. Zorg dat de sensor niet tegen een bot aankomt, want dat zal een verkeerde kerntemperatuur weergeven.
- Stel de smart grilling hub in op een kerntemperatuur van 70 graden.
- Wanneer de temperatuur van de barbecue 190 graden heeft bereikt, plaats je de aluminium lekbak met lollipops op het midden van het rooster.
- Nu is het wachten tot de smart grilling hub een seintje geeft dat de kerntemperatuur bereikt is. Dit zal ongeveer 45 minuten zijn.
- Warm ondertussen in een sauspan NOSKOS The Barbecue Sauce, aangelengd met een scheutje appelsap, op.
- Haal de schaal van de barbecue af, zodra de kerntemperatuur bereikt is. Giet de warme saus in een mok, en dompel de lollipops één voor één onder in de mok. Zorg ervoor dat je het vlees voorziet van een mooi laagje saus
- Plaats de lollipops, boven de lekbak terug op het rooster. Laat de saus voor ongeveer 15 minuten mooi karamelliseren.
- Neem hierna de lollipops van het rooster en probeer je nog even in te houden om de eerste hap te zetten. Laat de lollipops voor een paar minuten rusten.
- Neem de eerste hap en geniet van deze heerlijke sappige malse snack. Pas op dat je je vingers er niet bij opeet!
- Eet smakelijk!
Tip van de Grillmaster
- Het sauspannetje van Petromax werkt erg goed met dit recept (en niet alleen voor dit recept)
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters