Een fantastisch kerstrecept waarbij we gebruiken maken van het spit. BBQ Brommer heeft dit gerecht voor ons gemaakt op de Weber Summit Kamado en het spit van The Spit on Fire en de Duovork. Heb je nu geen spit maar wil je dit recept wel graag maken? Dan kun je de stukken vlees ook heel mooi indirect garen met de aardappels daaronder, vergeet ze alleen niet op het laatst nog even lekker aan te grillen!
De twee vleesbereidingen in combinatie met de aardappels en groenten maken dit een ideaal gerecht voor de kerst of een kerstborrel. Zeer smakelijk en leuk om te doen en het resultaat ziet er ook nog eens fantastisch uit.
Eet smakelijk en zoals de BBQ Brommer zou zeggen….. #verrektelekker
Ingrediënten:
- 1 Tri-tip van gewenst gewicht
- 1/2 kg buikspek
- 500 gram roseval aardappeltjes
- Hand vol oesterzwammen
- hand vol shiitake
- 1 tros tomaatjes (trostomaatjes)
- 2 tenen knoflook
- 5 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- olijfolie
-
Steak rub (Grate Goods)
-
Sweet paprika rub (Grate Goods)
Overige benodigdheden:
-
Spit voor op de Summit Kamado
-
Duo Vork
-
Plancha
- 4 straatklinkers
- Slagerstouw
Keuken
20 minuten
BBQ
1 uur
Aantal
4 personen
Kerntemperatuur
54 & 72°C
Grillmethode
Indirect en direct
Bourgondisch kerst recept van het spit
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Voorbereiding tri-trip
- Dep de tri-trip droog en verwijder de vliezen en dikke stukken vet. Snij aan de losse stukken weg.
- Snij de vetkap deels weg zodat je nog een halve centimeter overhoud. Snij deze kruislings in, wrijf in met olijfolie en bestrooi met de steak rub
- Plaats de tri-trip op de spies van je spit. De dikke zijde gaat naar de enkelvoudige vork en het dunnen gedeelte van de trip op de duo vork. Je kan hem nog extra ondersteunen met een aantal spiezen.
- Voorbereiding Buikspek
- Dep het buikspek droog en wrijf hem in met de sweet paprika rub
- Plaats de buikspek op de duovork en zet hem vast met een enkelzijdige vork.
- Knoop de rozemarijn aan de lege vorkpunten
- Voorbereiding roseval aardappels
- Plaats de aardappeltjes in een schaal. Pers de tenen knoflook.
- Voeg een flinke scheut olijfolie, de geperste knoflooktenen, een snuf zout, een paar draaien peper en de takjes tijm toe aan de aardappeltjes en meng dit geheel door elkaar.
- Stort de inhoud van de schaal in de plancha/bakplaat/skillet.
Op de barbecue
- Bereid een barbecue voor op indirect grillen op 180 graden Celsius. Bij Een Weber Summit Kamado plaats je de 2 mandjes in de barbecue (aan de voor en achterkant). Wikkel de stenen in aluminiumfolie en plaats deze tussen de kolenmandjes.
- Zet het spit op de barbecue en plaats de spies. Plaats de plancha onder de spies op de bakstenen en laat het spit draaien.
- Roer gedurende de sessie om de 15 minuten door de aardappeltjes.
- Voeg 10 minuten voordat het vlees gaar is de paddestoelen en de trostomaatjes toe aan de plancha
- Gaar de buikspek naar een kerntemperatuur van 65 graden en de tri-trip naar 52/54.
- Laat het vlees minimaal 10 minuten rusten onder een theedoek of alufolie
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters