Nagerechten maken op de BBQ is altijd een feest en zeker omdat je een gasbarbecue gewoon kunt gebruiken als een oven. In dit recept maakte wij een BBQ citroen cake met balsamico fruit en slagroom. Ben je geen fan van de smaak van balsamico dan kun je deze natuurlijk gewoon weglaten uit het recept. Het leuke aan dit recept is dat je de cake al een dag eerder kan maken op de BBQ of zelfs al s ‘ochtends. Wanneer je vrienden of familie op het eten krijgt hoef je alleen nog de plakken cake af te grillen boven directe hitte en heb je snel een heerlijk zomers nagerecht op de tafel staan.

Voor de bereiding van dit nagerecht hebben wij gebruik gemaakt van de Weber Genesis II EP-335 GBS Copper Edition gasbarbecue. Je kunt natuurlijk iedere andere gasbarbecue gebruiken mits deze beschikt over meerdere branders zodat je indirect kunt barbecueën. Voor de cake gebruikten wij de keramische stoofpan doordat deze een rechthoekige vorm heeft. Je kunt natuurlijk ook de keramische taartvorm gebruiken van Weber. Het leuke aan dit recept is dat het tevens ook de basis is voor een cake beslag. Je kunt er dus alle kanten mee op door bijvoorbeeld vers fruit in de cake te verwerken of juist andere smaken te gebruiken dan citroen zoals beschreven in onderstaand recept. Op deze manier kun je zelf de lekkerste cake recepten verzinnen en bereiden op jou gasbarbecue.

Ingrediënten:

  • VOOR DE CAKE
  • 300 gram suiker
  • 300 gram boter, op kamertemperatuur
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel melk
  • 1 citroen
  • Snufje zout
  • VOOR HET FRUIT
  • Bakje verse aardbeien
  • Bakje verse bramen
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
Tijd in de keuken

Keuken

30 Minuten

BBQ tijd

BBQ

90 Minuten

Aantal personen

Aantal

12

Grill methode

Kerntemperatuur

nvt°C

Grill methode

Grillmethode

Indirect en direct

Bereiding

In de keuken

  • Neem ten eerste een kom en voeg de boter en suiker bij elkaar en klop tot een romige masse.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop tussendoor.
  • Voeg vervolgens de bloem en het zout toe en klop voor ongeveer 10 minuten tot het een smeuïge massa is.
  • Rasp 1 citroen en voeg de rasp toe aan het deeg samen met het sap van een halve citroen en één eetlepel melk.
  • Vet de bakvorm in met een beetje boter en bestuif de bakvorm met bloem zodat de cake straks makkelijk loslaat van de bodem.
  • Schenk het deeg in de bakvorm
  • Verwijder de steeltjes van de aardbeien en snijd ze door de helft. Leg de aardbeien in een kom samen met de bramen. Voeg balsamicoazijn en suiker toe en meng alles goed door elkaar. Laat het fruitmengsel minimaal 20 minuten staan.
  • Klop de slagroom samen met de vanillesuiker in een kom.
  • Plaats het fruit en de slagroom in de koeling tot gebruik.

Op de barbecue

  • Maak ten eerste de gasbarbecue aan door één van de buitenste branders aan te maken. Stel vervolgens de brander in op de hoogste stand en regel de temperatuur naar 150 graden.
  • Plaats de bakvorm op het rooster boven het indirecte gedeelte van de BBQ waar geen gasbrander aan is. Sluit de deksel voor 1 uur tot 1,5 uur en controleer met een prikker of de cake gaar is. Wanneer de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar.
  • Haal de bakvorm uit de BBQ en haal de cake er direct uit. Neem bijvoorbeeld een rooster uit de oven en leg deze op de bakvorm en draai het samen om. Hierna valt de cake uit de bakvorm. Laat de cake geheel afkoelen op het rooster en leg hem zeker niet op een bord want dan wordt de onderzijde soppig.
  • Snijd de cake in dikke plakken en maak de gasbarbecue aan door de drie branders boven de sear grill aan te maken op maximale stand. Wacht tot de sear grate goed op temperatuur is en leg de cake op de sear grate. Grill beide zijden van de cake ongeveer 2 minuten.
  • Haal ten slotte de cake van de barbecue en serveer direct met het fruit en de slagroom.