Een heerlijk vegetarisch gerecht van de BBQ is deze Italiaanse klassieker aubergine parmigiana. Het is een makkelijk recept wat zeker niet mis kan gaan. Het kost wel even wat tijd gezien we de tomatensaus natuurlijk ook zelf gaan maken op de barbecue. Je kunt het hele recept al een dag vooraf voorbereiden en dan hoef je de aubergine parmigiana alleen nog in de BBQ te garen. Strooi hiervoor de mozzarella er nog niet over.
Je kunt er ook voor kiezen om alvast de tomatensaus te maken gezien deze het meeste tijd kost. In het recept maakten wij gebruik van de keramische stoofpan omdat je deze ook perfect kunt gebruiken als ovenschaal. Voor de saus hebben wij gebruik gemaakt van de dutch oven gezien deze perfect daarvoor geschikt is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de saus gewoon in de keuken te maken. Echter een echte Backyard Hero maakt natuurlijk alles op de BBQ!
Dit keer hebben wij dit gerecht bereid op de Weber Summit E6. Het voordeel is dat je met de Summit de temperatuur snel kunt verhogen na de bereiding van de saus om de aubergines te grillen. Mocht de temperatuur daarna te hoog zijn dan kan de temperatuur ook weer makkelijk en snel dalen. Dit is ideaal voor een gerecht als dit waar je met diverse temperaturen werkt.
Ingrediënten:
- 4 grote aubergines
- 1 ui
- 1 blik gepelde tomaten van 400 gram
- 600 ml tomaten passata
- 5 teentjes knoflook
- 3 takjes verse tijm
- 8 verse grote salieblaadjes
- 250 ml water
- 2 theelepels suiker
- 250 gram Parmezaanse kaas
- 2 bolletjes mozzarella
- grote bos basilicum
-
olijfolie
- zout en versgemalen peper
Overige benodigdheden:
Keuken
20 minuten
BBQ
1 uur
Aantal
4
Kerntemperatuur
nvt°C
Grillmethode
Indirect en direct
Bereiding
Voorbereiding in de keuken
- Pel de ui en de knoflook en snipper fijn.
- Verwijder de blaadjes van de tijm en hak de salie fijn.
Op de barbecue
- Maak de barbecue aan en zorg voor een temperatuur van rond de 140 graden.
- Plaats de dutch oven in het GBS systeem of een skillet die diep genoeg is om er een saus in te maken.
- Schenk een beetje olijfolie in de dutch oven en fruit de ui en de knoflook aan.
- Voeg vervolgens de tijm en salie toe en bak een paar minuten zachtjes mee.
- Schenk de gepelde tomaten en passata toe samen met de suiker en het water.
- Breng de saus langzaam aan de kook en laat voor ongeveer 30 minuten rustig sudderen. Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper. De saus moet iets dikker zijn dan een pastasaus maar niet te dik. Voeg eventueel iets meer water toe.
- Snijd de aubergines net voor het grillen in plakken en strijk beide zijden in met olijfolie.
- Grill de aubergines boven directe hitte met een temperatuur van rond de 200 graden. Regel hiervoor eerst de barbecue naar 200 graden. Dit doe je als de tomatensaus klaar is. Grill de aubergines tot ze mooi verkleurd zijn en zacht.
- Rasp de Parmezaanse kaas.
- Neem de ovenschaal en schenk er een bodem tomatensaus in en vervolgens een aantal plakken aubergines. Bedek de aubergines met tomatensaus en strooi er Parmezaanse kaas over en basilicumblaadjes. Herhaal dit en eindig met tomatensaus.
- Strooi er als laatste de Parmezaanse kaas met de mozzarella over.
- Plaats de ovenschaal nu in de barbecue en zorg voor een indirecte gedeelte waar je de ovenschaal op plaatst. Sluit de deksel van de barbecue en bak de aubergine parmigiana voor ongeveer 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de tomatensaus bubbelt.
- Haal ten slotte de parmigiana uit de barbecue en laat rusten voor ongeveer 10 minuten.
- Serveer er een lekkere salade bij of focaccia als je vegetarisch wilt eten of serveer er een lekkere steak bij met salade.
Inspiratie
Recepten en tips
van onze Grill Masters