Houtskool of briketten?
Voordat je gaat beginnen met je BBQ-sessie is het een goed idee om te bepalen wat voor brandstof je nodig hebt. Over het algemeen wordt houtskool heter en branden briketten langer. Ook blijven briketten op een constantere temperatuur. Veel barbecuefans zweren erbij dat houtskool je gerechten een lekkere smaak meegeeft. Mocht je die rooksmaak echt missen kan je altijd nog wat rookhout toevoegen aan je briketten. Let hierbij op de gebruiksaanwijzing (droog of nat gebruiken) en voeg dit bij voorkeur toe aan het begin van je sessie. Rook kan namelijk aan het einde van de garing veel minder goed doordringen.
Als je twijfelt aan de hoeveelheid brandstof moet je vooral kijken naar de bereidingstijd van je gerecht, de benodigde temperatuur en de weersomstandigheden. Bij twijfel is een volle brikettenstarter altijd goed, maar je zal ervaren dat naarmate je meer ervaring krijgt je een goed inschattingsgevoel krijgt. Je kan bijvoorbeeld ook eens proberen briketten en houtskool met elkaar te mengen om te kijken wat het effect is.
Lees hier hoe je je brandstof het beste aansteekt.
Direct vs. Indirect
Je hoort deze termen ongetwijfeld overal in de Weber barbecuewereld. Barbecueën is namelijk vooral het spelen met zones, omdat het ontzettend veel invloed kan hebben op het eindresultaat en de kwaliteit van je gerechten. Maar wat houdt het precies in?
- Als je iets direct gaart houdt het in dat je hittebron direct onder je gerecht zit. Bij bijvoorbeeld een gasbarbecue staat de brander dus direct onder je gerecht aan. Het resultaat is dat de barbecue een hoge temperatuur bereikt, je gerecht snel klaar is, en je goed moet opletten of je vlees niet te ver doorgaart of aanbrandt. We raden deze techniek over het algemeen aan voor gerechten die een bereidingstijd hebben onder de 20 minuten. Ook is deze methode aan te raden voor het afgrillen van een stuk vlees dat langzaam gegaard is.
- Indirect garen is eigenlijk precies andersom. Je zorgt ervoor dat de hittebron juist van het gerecht verwijderd is. Zo krijg je een lagere (vaak constante) temperatuur en garen je gerechten dus rustig en gelijkmatig. Ideaal voor gerechten die een langere bereidingstijd hebben, zoals grote stukken vlees die rustig in temperatuur moeten kunnen klimmen.
Wat is ‘Reverse-Sear’?
Wellicht heb je deze al eens gehoord in de Grill Academy. Dit is ons geheim voor een perfect gegaard stukje vlees; het is helemaal niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe het in z’n werk gaat.
In feite gaar je je vlees eerst indirect tot deze de juiste kerntemperatuur heeft bereikt. Controleer dit met een goede thermometer. Ons advies is om een paar graden voor de gewenste temperatuur al actie te ondernemen en het vlees dan direct af te grillen. Zo weet je dat de binnenkant van je vlees perfect is, en de buitenkant ook een mooie kleur en korst heeft.
Char-Baskets
Wil je tijdens het barbecueën snel kunnen wisselen van zones, en hierbij de ontbranding van je houtskool of briketten constant en efficiënt houden? Dan zijn de Char-Baskets onmisbaar voor jou. Door de brandstof dicht op elkaar te houden wordt hitte goed behouden, en kan je ze met het grootste gemak verschuiven in de ketel naar de gewenste positie. Bovendien kan je de overgebleven intacte briketten opnieuw aansteken, wat duurzamer en ook goedkoper is.
De Char-Baskets zijn te gebruiken in houtskoolbarbecue’s vanaf 47cm.
Houtskoolschuiver
Op zoek naar een handige accessoire om je houtskool of briketten veilig en snel te verplaatsen? Dan is de stevige RVS houtskoolschuiver wellicht wat je zoekt. Dankzij de handige brede kop kan je veel briketten tegelijkertijd verschuiven. Omdat het handvat lang is kan je op veilige afstand werken en heb je niet al te veel last van de hitte. Is dit toch het geval? Combineer de houtskoolschuiver dan met een paar goede hittebestendige handschoenen!
De houtskoolschuiver is geschikt voor alle houtskoolbarbecue’s. Van de kleine Smokey Joe tot de Ranch Kettle: hij komt altijd goed van pas!
Twee zones
Dit is een beetje de klassieker, en ook zeker goed te combineren met de Char-Baskets. Door de brandstof te concentreren op één helft van het houtskoolrooster krijg je een mooie basis die op veel verschillende gerechten toe te passen is. Je kan bijvoorbeeld op de directe zone kipsaté grillen, en aan de andere kant wat groentes neerleggen. Voor deze techniek steek je alle briketten tegelijkertijd aan met bijvoorbeeld een starter.
Deze manier van grillen is ook handig als je een barbecuefeestje hebt: je schroeit eerst een burger dicht en gaart hem dan rustig door. Zo kan je je gerechten perfect opdienen. We raden dan ook aan deze techniek toe te passen met briketten.
Drie zones
Wil je nog meer kunnen spelen met zones en de bijbehorende temperatuur? Dan is het leuk om een keertje drie zones te creëren in plaats van twee. Je behaalt dit effect door bovenstaande configuratie klaar te leggen, en vervolgens aan de buitenste rand nog wat extra briketten toe te voegen. Je maakt als het ware een neerwaartse heuvel die steeds in hoeveelheid briketten afneemt. Aan de andere kant plaats je helemaal niks.
Zonder starter duurt het best lang voordat deze set-up klaar is voor gebruik. Neem dit ook mee in je planning. Het resultaat is een ketel met een directe, medium-directe en een indirecte zone.
Deze techniek is niet te gebruiken in combinatie met de Char Baskets.
Gelijkmatig indirect
Deze moet je proberen!
Door een aluminium opvangbak toe te voegen heb je de mogelijkheid om vocht te introduceren in je houtskoolbarbecue. Vul de bak met bijvoorbeeld water, wijn, appelsap of zelfs cola. Overtollig vet en vleessappen worden opgevangen, je barbecue blijft langer schoon, de temperatuur in de barbecue is constanter en je krijgt ook nog een sappiger eindresultaat. Dankzij de Char-Baskets blijft je brandstof lang en op constante temperatuur branden. Voor een indirecte grillmethode is deze echt heel handig.
We hebben ook een grotere aluminium opvangbak voor de echt grote houtskoolbarbecue’s.
‘Ring of fire’
Een mooie manier om je directe zone te vergroten als je daar meer behoefte aan hebt.
Door de buitenring geheel te vullen met brandstof krijg je een mooie directe zone, maar heb je ook ruimte voor bijvoorbeeld een beercan chicken in het midden. Lekker als je je kippetje op een blik wil bereiden en tegelijkertijd wat groentes snel wil grillen. Of als je bijvoorbeeld aardappels aan het poffen bent maar ook vast wat spiesjes direct wil grillen. Veel mogelijkheden, en het ziet er ook nog eens gaaf uit. Let wel op met de plaatsing van je brandstof en maak de ring niet de groot of te klein.
Deze methode is niet te gebruiken met de Char-Baskets.
Bullseye
Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van de Ring of Fire.
Door alle brandstof in het midden te verzamelen krijg je een kleine cirkel met directe hitte. Deze verdeling is ideaal voor een flinke portie kippenvleugels, maar ook voor bijvoorbeeld het opwarmen van een pizzasteen. Zorg er in dat geval wel voor dat de brandstof naderhand verplaatst wordt, zodat je pizza niet aanbrandt.
Deze set-up is eenvoudig na te bootsen met de Char-Baskets: plaats simpelweg de bakjes in het midden en zet ze tegen elkaar aan zodat er een cirkel gevormd wordt.
Snake
Dit is een bekende voor Low & Slow omdat je hiermee garandeert dat je gerechten lekker rustig garen. Door wat stukken rookhout toe te voegen krijgt je gerecht ook langzaam wat extra smaken mee.
Leg voor deze methode de briketten neer zoals de afbeelding en steek slechts een paar briketten aan aan de buitenkant van de ‘snake’. Zo steken de briketten elkaar rustig allemaal aan en branden deze op zeer lage temperatuur voor een lange tijd.
Bekijk ons assortiment rookhout hier.