Wat houdt ‘opvlammen’ in?
Opvlammen wordt ook wel een flare-up genoemd. Dit is een hoge vlam in de barbecue die vaak veroorzaakt wordt door druipende vleessappen, vet of simpelweg een hoge temperatuur in de barbecue in combinatie met extra zuurstof. Het overkomt iedereen wel eens, maar het kan gevaarlijk zijn als je het niet goed in de gaten houdt. We hebben een aantal tips voor je om te opvlammen te voorkomen en op te lossen.
Tips
- Loop tijdens het barbecueën niet zomaar weg. Al helemaal niet als je je vlees net op de grill hebt gelegd of deze pas hebt omgedraaid. Dit zijn de momenten waarop de kans voor een hoge vlam het grootste is. Houd je vlees even in de gaten en kijk of het goed gaat. Dan kan je daarna met gerust hart een biertje pakken.
- Het is altijd een goed idee om een indirecte zone op je barbecue te maken. Op een gasbarbecue is dit makkelijk door één van de branders uit te laten, maar op een houtskoolbarbecue zal je hier extra aandacht aan moeten besteden. Lees hier hoe. Een indirecte zone geeft je de mogelijkheid om je gerechten snel te verwijderen van de vlam als deze zich te snel vormt en ook groeit. Overtollig vet en olie op het rooster kan zo opbranden en de vlam zal snel verminderen. We raden je aan de gerechten pas weer naar de directe zone te verplaatsen als de vlam onder controle is.
- Als je gebruik maakt van een opvangbakje is het het beste om deze zo schoon en droog mogelijk te houden. Vervang deze tijdig en neem hem na afloop even af met een stukje keukenrol.
- Brand de barbecue altijd goed schoon voor gebruik. Zo kunnen eventuele opgehoopte vet- en vleesresten makkelijker verwijderd worden met een geschikte borstel. Houd de deksel gesloten en laat de barbecue 10-15 minuten met luchtroosters open heet worden. Wees niet bang om wat kracht te zetten met het borstelen.
- Snij eventueel overtollig vet weg. Doe dit voorzichtig en spaarzaam, want vet geeft smaak! Je kan ook altijd het vet insnijden, bijvoorbeeld bij een staartstuk. Zo voorkom je dat je vlees kromtrekt. Het is ook altijd een goed idee om de vetkant niet direct op het rooster te leggen. Zo kan het vet in het vlees smelten en krijg je een smaakboost.
- Wees voorzichtig met olie en andere vlambare materialen.
Hoeveel rookvorming is normaal?
Je barbecue kan je een hoop vertellen over de status en garing van je gerecht of de algehele temperatuur door middel van rook. Ook als je deksel dicht is kan er een hoop rook ontsnappen. Dit is normaal tot een zekere hoeveelheid. Zeker als je gebruik maakt van een Smokey Mountain Cooker of een SmokeFire. Ook als er rookhout gebruikt wordt kan je extra rookvorming verwachten. Hier enkele tips om de rookvorming te beperken:
- Zorg ervoor dat je deksel netjes is afgesteld. Al helemaal bij een Master Touch Premium is dit belangrijk. Lees hier hoe.
- Houd de deksel zo veel mogelijk dicht.
- Pas eventueel de hoeveelheid en plaatsing van de brandstof aan als je met een houtskoolbarbecue werkt.
Het belangrijkste is om na te gaan welke kleur de rook is. dit kan namelijk het resultaat van je sessie sterk beïnvloeden. Is de rook wit? Dan werkt alles naar behoren en gaat het ook goed met je gerechten. Zodra de rook zwart is, is er meestal iets aan de hand. Je gerecht kan aangebrand zijn, of iets vat vlam. Altijd even controleren, dus!