Rookhout gebruiken

Het aanschaffen van een smoker is niet een vereiste voor die ene keer dat je iets wil roken op de barbecue. Door onderstaande stappen te volgen kan je eenvoudig je eigen barbecue omtoveren tot een ketel die nèt die extra smaak aan je gerecht kan geven. We hebben onderscheid gemaakt tussen  gas- en houtskoolbarbecue’s.

Vergeet ook niet te controleren welke soort rookhout past bij jouw stijl. (link naar artikel.)

 

Houtskool

Roken met een houtskoolbarbecue is zeer eenvoudig, vooral als je al bekend bent met indirecte hitte. Je kunt hiervoor houtskool en briketten gebruiken, maar wij vinden dat briketten het beste werkt. Vul allereerst je brikettenstarter voor 1/3e met briketten. Wanneer deze volledig aangestoken zijn plaats je ze aan één kant van de barbecue. Je kunt hier een speciaal bakje voor gebruiken, waardoor de briketten dichter op elkaar liggen en dus wat langzamer opbranden. Aan de andere kant van je barbecue plaats je een grote aluminium opvangbak gevuld met water. De toevoeging van water is hier erg belangrijk, omdat je hiermee voorkomt dat je gerecht uitdroogt en de temperatuur in de ketel stabieler blijft. Geef de kolen en het water minimaal 30 minuten tot een uur de tijd om goed op temperatuur te komen voor je deze gebruikt. Vervolgens plaats je droge stukken hout of geweekte houtsnippers direct op de hete kolen. Vervolgens leg je het rooster op je barbecue, en leg je je gerechten op het rooster aan de kant van de bak met water. Voeg ongeveer elk uur nieuwe kolen of briketten toe om de temperatuur op peil te houden.

Gas

Veel van onze gasbarbecue’s zijn uitgerust met een ingebouwde smokerbox. Deze kan je ook los op de barbecue plaatsen als je deze niet hebt. De box zorgt ervoor dat je je rookhout eenvoudig en op één plek toevoegt, waardoor deze goed kan smeulen en door je hele gerecht een lekkere smaak zal geven. Je kan de hoeveelheid vochtige snippers die je in de box plaatst zelf bepalen. Zet je brander hoger of lager om zo te bepalen hoe snel je snippers opbranden. Sommige boxen hebben ook een apart vakje voor water, zodat er tevens een stomend effect ontstaat.

Als je geen smokerbox bij de hand hebt, kan je deze altijd zelf maken. Vul hiervoor een aluminium opvangbakje met houtsnippers die minimaal een uur in water hebben geweekt. Bedek het bakje met aluminiumfolie en prik vervolgens een ruime hoeveelheid gaatjes in de bovenkant. Plaats het bakje direct op je flavorizer bars, het liefst een beetje in een hoek. Zet de brander onder je zelfgemaakte smokerbox niet aan. Sluit de deksel en wacht tot er rook uit het bakje komt. Zodra je dit ziet kan je je gerechten gaat bereiden. Speel met de temperatuur op je barbecue om de gewenste garing en hoeveelheid rook te controleren.