Grote of kleine stukken rookhout?
Het is belangrijk om eerst na te gaan welke grootte past bij jouw stijl. Met andere woorden: blokjes of snippers?
Het grootste verschil is dat kleinere stukjes hout sneller zullen opbranden. Dit is dus geen probleem als je van plan bent een handje snippers toe te voegen om een beetje rooksmaak aan je gerecht toe te voegen. Wil je dat je snippers het langer volhouden? Week ze dan voor gebruik minimaal 30 minuten in water. Hiermee gaan de kleine stukjes hout smeulen en gaan ze dus langer mee. Vergeet het water niet eerst af te gieten voor je de snippers toevoegt.
Zodra je van plan bent je gerechten meer dan een uur te gaan roken, is het verstandiger om blokjes te gebruiken. Deze hoef je ook nooit in water te weken. De hoeveelheid lucht die het vuur krijgt zal ook invloed hebben op de levensduur van je rookhout.
Blokken
Onze aanbeveling voor roken is appelhout. Deze variant is wat zoeter en milder van smaak, en geeft meer ruimte om te experimenteren. Het is niet erg als je hier wat meer of minder aan je gerecht toevoegt. Zodra je wat meer vertrouwen hebt met roken en klaar bent voor de volgende stap verkopen we ook rookhout in de variant hickory. Deze houtsoort is veel meer uitgesproken en karakteristiek. Pas op dat je hier niet teveel van toevoegt, aangezien deze dus zijn aanwezigheid snel duidelijk maakt.
Snippers
Bij snippers bevelen wij ook van harte aan eerst te beginnen met appelhout. Deze soort is zoeter en milder van smaak. Beukenhout is vergelijkbaar met appel, waar deze wat subtieler en milder is. De karakteristiekere varianten, zoals whiskey en hickory, kan gebruikt worden als een zwaardere smaak gewenst is. Pas wel op dat je hier wat minder van gebruikt. We hebben ook speciale blends voor varkensvlees, rundvlees, gevogelte, en vis en schaaldieren. Snippers kunnen zowel droog als nat gebruikt worden.
Planken
Rookplankjes zijn eenvoudig in gebruik en zorgen voor een milde toevoeging van rooksmaak aan je gerecht. Met de juiste zorg kunnen deze ook 5 tot 7 keer hergebruikt worden. Dompel voor gebruik het plankje eerst minimaal een uur onder water. Leg vervolgens de plank los op de barbecue met het logo van Weber aan de bovenkant. Wacht tot de plank gaat roken en knetteren. Hierna draai je de plank om en leg je je gerecht direct op de plank.
Wood Wraps
Voor stukjes kip of vis kan je ook onze wood wraps gebruiken. Dit zijn dunne stukken buigbaar hout die je om het gerecht heen wikkelt. Door deze vervolgens met een knoopje dicht te maken en op de barbecue te leggen, voeg je een gelijkmatige en milde rooksmaak toe aan je gerecht. Het is belangrijk dat je deze wood wraps eerst minimaal een uur laat weken in water voor gebruik. Je kunt de wood wraps slechts één keer gebruiken.
Pellets
Speciaal voor de Weber Smokefire barbecue’s verkopen wij ook pellets van geperst hout. Deze zorgen voor de aanmaak van een grote hoeveelheid rook in de barbecue en geven een ongekend lekkere smaak aan het gerecht. We verkopen deze pellets in de varianten appel, hickory, en onze speciale Grill Academy blend. Pellets worden droog gebruikt en de toevoer hiervan wordt zelf geregeld door je Smokefire barbecue.