Je barbecue gebruiken is natuurlijk een ontzettend leuke bezigheid. Het verschil tussen een hobbyist en een Grillmaster zit in de techniek. Ben jij klaar om je vaardigheden naar het volgende niveau te tillen? Houd dan rekening met de volgende tips:

1. Voorverwarmen

  • Warm altijd je barbecue minstens 10 tot 15 minuten voor alvorens je je gerechten erop legt.
  • Zodra alle kolen roodgloeiend zijn of je knoppen volledig opengedraaid zijn moet je barbecue een temperatuur van 260°C kunnen halen.
  • De hitte in de ketel zorgt ervoor dat eventuele resten van je vorige sessie makkelijk loslaten zodat je deze kan wegborstelen.
  • Opgebouwde hitte zorgt ervoor dat de kans kleiner is dat je gerechten aan het rooster plakken, en dat je vlees goed dichtschroeit.

2. Schoonmaken

  • Zorg er altijd voor dat je je barbecue goed schoonhoudt.
  • Je kan voedselresten en overtollig vet wegborstelen zodra de barbecue tijd heeft gehad om voor te verwarmen. Let er wel op dat de borstel geen losse draden achterlaat. In dat geval moet je deze direct vervangen.

3. Dichthouden

  • Houd de deksel van de barbecue zo veel mogelijk dicht.
  • Een dichte deksel is beter voor het behouden van de temperatuur en voorkomt uitdroging van het gerecht.
  • Je behoudt hiermee de rokerige smaak.
  • Minder kans op vlammen door gebrek aan zuurstof.

4. Temperatuur

  • Houd de temperatuur van je barbecue en je gerecht goed in te gaten.
  • Controleer de minimale kerntemperatuur van je gerecht om voedselveiligheid te garanderen.
  • Je kan hiervoor een iGrill gebruiken om het makkelijker te maken.

5. Bereidingstijd

  • Gebruik een klokje om na te gaan hoe lang je gerecht al op de barbecue ligt.
  • De juiste bereidingstijd voor je gerecht is cruciaal voor het beste resultaat.
  • Wees niet bang om te experimenteren met de kerntemperatuur van bijvoorbeeld steak om te kijken wat je voorkeur heeft.
  • Houd rekening met je omgeving: een koudere omgeving of slecht weer kan betekenen dat je gerecht langer op de barbecue moet blijven liggen.

6. Directe VS. Indirecte hitte

  • Directe hitte (waarbij de hitte en het vuur direct onder het gerecht ligt) is het beste voor relatief kleine gerechten die minder dan 20 minuten nodig hebben om te garen.
  • Indirecte hitte (waarbij de hitte en het vuur niet direct onder het gerecht ligt) is het beste voor grotere gerechten, gerechten die snel kunnen verbranden, desserts en gerechten die langer dan 20 minuten op de barbecue moeten garen.

7. Temperatuur op peil houden

  • Je Weber barbecue is ontworpen om de gewenste temperatuur vast te houden. Door te experimenteren met de verschillende standen op de luchtroosters, de hoeveelheid briketten of de standen op de gas- of elektrische barbecue is het eenvoudig om de temperatuur te onderhouden.
  • Meer zuurstof in de barbecue zorgt voor een hogere temperatuur.
  • Een dichte deksel met een luchtrooster dat half open staat zorgt voor de meest gelijkmatige temperatuur.
  • Houtskool wordt heter dan briketten, maar koelt sneller af.

8. Vlammen beperken

  • Hoge vlammen kunnen je voedsel verbranden.
  • Houd de deksel dicht en zorg voor een lagere zuurstoftoevoer om vlammen te beperken.
  • Als de vlammen echt te hoog worden, kan je je gerecht tijdelijk op een indirecte hittebron plaatsen, en deze later terugleggen als de vlammen weer onder controle zijn.

9. Karamellisatie

  • Bij het dichtschroeien van vlees krijg je het beste resultaat.
  • Zorg ervoor dat je je gerechten (voornamelijk vlees en vis) zo min mogelijk omdraait om deze zo goed mogelijk te laten karamelliseren. Let bij vis op de 70/30 regel.
  • Probeer altijd de vetranden bij vlees te behouden. Deze zullen namelijk door het gerecht heen smelten en extra smaak geven.

10. Aansteken

  • Vermijd aanmaakvloeistoffen. Deze vloeistoffen verdampen en kunnen een vieze smaak afgeven aan je voedsel.
  • Gebruik altijd een veilige chimney starter en aanmaakblokjes om op een effectieve en veilige manier je barbecue aan te steken. Wij verkopen ook een eco-versie.
  • Geef je starter minimaal 15 tot 30 minuten de tijd om goed aan te steken. Zodra je briketten een lichte asgrijze laag krijgen, zijn ze klaar om in de barbecue te plaatsen.