Stap 1:
Indirecte hitte is essentieel voor het behoud van de malsheid en vleessappen van een kalkoen. Zorg er daarom altijd voor dat je je houtskool of briketten helemaal aan de zijkanten van de ketel plaatst. Zo hou je veel ruimte over in het midden. Dit kan je nog makkelijker maken door een brikettenmand te gebruiken. Als je een gas- of elektrische barbecue hebt, zorg je ervoor dat je niet alle branders aanzet. Zo wordt de barbecue wel warm, maar krijg je toch een indirecte zone. Plaats de voorbereide kalkoen op het indirecte gedeelte met een opvangbak of twee eronder. Er zal namelijk veel vet van de kalkoen af gaan druipen. Sluit de deksel.
Stap 2:
Houd goed de temperatuur van je barbecue in de gaten. Raadpleeg hier ook de kerntemperaturen voor van je gerecht en de barbecue. Voeg indien nodig elk uur een stuk of 5 briketten toe aan de ketel. Pas op en leg deze voorzichtig in de ketel: zo voorkom je as op je kalkoen. Om zeker te weten dat je kalkoen goed gaart kan je ook gebruik maken van een iGrill, bijvoorbeeld.
sTAP 3:
Zodra de deksel open is til je de kalkoen voorzichtig op. Zo kunnen de sappen goed in het opvangbakje stromen. Dit is namelijk een perfecte basis voor de jus. Laat de kalkoen liggen tot het dikste gedeelte een kerntemperatuur tussen de 75ºC en 80ºC bereikt heeft. Laat de kalkoen vervolgens 20 tot 30 minuten rusten. Wees er op voorbereid dat de kalkoen in deze rusttijd nog een paar graden warmer kan worden. dit is normaal.