Kopen
De eerste stap naar de perfecte spareribs is het uitzoeken van de beste exemplaren in de winkel. De kwaliteit van het vlees is namelijk allesbepalend voor het eindresultaat. Houd rekening met het volgende om je keuze te maken:
- Kies spareribs uit die over het gehele stuk een gelijke laag vlees hebben. Het is niet de bedoeling dat er aan één kant heel veel vlees zit, en aan de andere kant niks.
- Bij voorkeur kies je geen spareribs waar het bot zichtbaar is. Dit noemen we ook wel “shiners” of “glimmers”. Deze zijn te nauw op het bot gesneden, wat het risico met zich meebrengt dat de hele boel uit elkaar valt op de barbecue.
- Het vlees moet een mooie lichtroze of licht kersenrode kleur hebben, met een marmering van vet tussendoor. Kies geen stuk waar te veel of juist te weinig vet in zit.
- Kijk altijd of er op het label staat dat er extra water aan de ribben zijn toegevoegd. Hierdoor zien ze er misschien wel beter uit, maar het is zonde van je geld! Een goed stuk vlees is ongeveer 1,5 kilo en bevat ongeveer 12 tot 13 ribben.
Trimmen
Plaats de spareribs op een grote snijplank. Je hebt voor deze stap ook een scherp mes nodig.
- Haal de spareribs uit de verpakking.
- Dep de ribben droog met een stukje keukenpapier, en leg ze vervolgens met de vleeskant naar boven op de plank.
- Kijk even goed naar je ribben. Alle loshangende stukken vlees, overmatige stukken vet, losse botten aan de uiteindes en eventuele zilveren stukken huid snij je weg. Je wil dat alles er zo netjes mogelijk uitziet, en de spareribs geen problemen kunnen veroorzaken op de grill (uit elkaar vallen, vlam vatten etc.)
Vlies verwijderen
Zodra de boven- en zijkanten netjes zijn, is het van belang dat je de vliezen van de spareribs haalt. Op deze manier kan de rub die je later toevoegt namelijk goed doordringen in het vlees. Voor deze stap heb je een botermes of iets soortgelijks nodig.
- Draai je spareribs om.
- Plaats een botermes aan de kleinste kant van de ribben, bovenop bij het bot. Je mes zou nu tussen de ribben en een membraan moeten komen. Haal het vliesje wat meer omhoog met je mes.
- Pak het begin van het losgehaalde membraan vast met keukenpapier. Daarna trek je voorzichtig het vliesje los van de spareribs. Met een beetje geluk lukt dit in één keer; anders moet je dit meerdere keren herhalen tot alles weg is.
- Controleer de spareribs nog een laatste keer op stukjes vlies en vet die je misschien gemist hebt en snij deze weg.
Kruiden
Nu is het belangrijk dat er extra smaak aan de spareribs toegevoegd wordt. Wij gebruiken hiervoor graag een kruidenrub. Onze aanbevelingen hiervoor zijn de producten van Three Little Pigs, Blues Hog en Grate Goods.
- Strooi een royale hoeveelheid kruiden over de gehele boven-, onder-, en zijkant.
- Masseer lichtjes de kruiden in het vlees, en blijf zo doorgaan tot alle kanten goed bedekt zijn.
Je spareribs zijn nu klaar om op de barbecue gelegd te worden!